224kablo
Haberler

Değişime Hazır Firmalar Güçlenerek Devam Edecek

 

Gazetemizin de sektöre karşı öncelikli görevinin sektörün gelişimine katkı sağlayacak her türlü haber, bilgi, hizmet ve ürünü hangi firma olursa olsun VOLTAJ gazetesinden sektöre duyurulmasını sağlamaktır.

 

 

 

Sektörünüz için bir gazete fikri nasıl doğdu, VOLT GAZETESİ hangi özellikleri ile ayrılıyor diğer sektör yayınlarından?

Bizim de takip ettiğimiz, birbirine benzer çeşitli yayınlar vardı. Ancak sektörümüzde bir gazetenin eksikliğini hissettik. Biz de bu alandaki boşluğa nasıl katkıda bulunabiliriz diye düşününce VOLT GAZETESİ fikri ortaya çıktı. Çünkü bir gazetenin sayfalarını çevirmek, hiç olmazsa, manşetine ilk sayfa haberlerine göz atmak hâla çoğumuz için bir alışkanlık olmaya devam ediyor. Nitekim gözlemim o ki, VOLT GAZETESİ herhangi bir bekleme odasında ya da sehpada, masada, ilgi çekip kendine baktırıyor, okutuyor. Bunda yayın içeriğinde önemsediğimiz renklilik ve sektör için yaratmaya çalıştığımız aşinalığın etkisi olduğuna inanıyorum. Bunun yanında, bu sektörün kahrını çeken Küçük elektrikçi esnafına bu yayınlarda yer açtık. Onları da anlatan onlarında beklenti ve faaliyetlerini duyuran bir yayın olsun istedik.

 

Bir yayını sektörünün kabul etmiş olması büyük önem taşıyor. Üçüncü yılını bitirmek üzere olan VOLT GAZETESİ hangi özellikleri ile kabul gördü sizce?

Hiç kimseyi ayırt etmeden sektörümüzün tüm paydaşlarını kucaklamaya, seslerini duyurmaya özel bir önem veriyoruz. Öte yandan, 4M olarak hem paydaşlarımız hem tedarikçilerimiz hem de tüm müşterilerimiz için bu gazeteyi ortak bir platforma dönüştürmek ilk amacımızdı. Destekleri ile üçüncü yılımıza girerken gazetemiz adına tüm sektöre teşekkür etmek isterim.. Amaçlarımızı prensiplerimizi paylaşıp VOLT GAZETESİNE sahip çıktılar. Gazetemizin sektöre karşı öncelikli görevinin yeni ürünleri hizmetleri ve firmaları tanıtmak olduğunu düşünüyorum. Yenilik ve sektörün gelişimine katkı sağlayacak her türlü haber, bilgi, hizmet ve ürünü hangi firma olursa olsun VOLT gazetesinden sektöre duyurulabilmesi bizim için çok önemli. Baktığınızda fuarlarda önemli bu açıdan. Ancak açıkçası daha çok bir sosyalleşme alanı gibi oldu artık fuar stantları. Sektörde yeni çıkan ürün ve hizmetleri fotoğrafı ile teknik detayları ve ilgili firmanın özellikleri ile kalıcı bir yayınla sunmayı önemsiyoruz. Adını duyulmuş ya da duyurmak isteye ama faaliyet konuları tam bilinmeyen firmaları biz buradan yöneticileri, binaları ve daha başka birçok özelliği ile tanıtıyoruz. Bunu yaparken her firmanın kendine has özellikleri ile bu sektörün bir parçası olduğu dolayısıyla kimseyi daha önde ya da daha geride göstermeden küçük ve esnafımızda büyük işletmelerinde aynı gemide olduğu düşüncesi ile yapıyoruz.

 

VOLT gazetesinin gelecek vizyonu ne olmalı sizce?

Gazetemizin bundan sonraki dönemde gerek editöryal açıdan, gerekse de dijital medya kanalları bakımından daha geniş bir vizyon ve içerikle yayınlanmasını amaçlıyoruz. Bu amaçla, profesyonellerle işbirliğini önemsiyorum. Sektörümüz bundan sonra daha yüksek bir işbirliği ve iletişime ihtiyaç duyacağı kanaatindeyim. Gazetemizin ilerde tamamen dijitalleşmesi de hedeflerimiz arasında. Bu dijitalleşme ile öncelikle daha çok insana erişmek ve sektörümüzün ihtiyacı olan iletişimi yaygınlaştırmak öncelikli hedefimiz.

Halen yazılım ve tasarım aşamasında olan www.voltgazetesi.com sektörün yeni online dijital platformu olacağını umuyoruz. Zaten baktığınızda da yayıncılık dijitalleşmiş sayılır. Buna hızla adapte olacağız. Bu süreçten sektörel yayıncılıkta nasibini aldı, almaya devam ediyor. Biz sektöründe desteği ile VOLT GAZETESİ ile bunların içinde, nitelikli içerik ve herkesi kapsayıcı bir yayın çizgi ile özel olan yerimizi, daha da ileri taşıyacağız.

 

 

Sektörel açıdan, VOLT gazetesinde daha çok hangi nitelikte ürün ve hizmetler  yer kaplıyor?

Gazetemizde yer alan firmaların, reklam verip vermediği ya da şirketimiz ile bir işbirliği olup olmadığı bizim için ikinci plandadır. Önemli olan sektöre katkı sağlaması. Dolayısı ile firma faaliyetlerini haber ya da röportaj yoluyla duyurmak isteyen herkese gazetemiz açık. Haberler asla bir ücrete tabi değildir. Zaten, ürün bayilik ya da kampanya tanıtımı ile müşteri hedefleyen arkadaşlarımız da dilerse reklam veriyor, bu da gazetemizin gördüğü kabulü ve etkinliğini göstermesi açsından bizim için önemli.

Pandemi sonrası sektörünüzle ilgili bir öngörünüz var mı?

Pandemi sonrası yeni süreçle beraber, işlerin normale döneceği kanaatindeyim. Ancak etiketleneceğimiz en önemli nokta ithalata gelen bazı ek vergiler ve sınırlamalar olur diye düşünüyorum. Çünkü sektörümüz önemli oranda ithalata dayalı bir sektör. Nereden bakarsanız bakın yüzde yemiş seksen oranında ithalat girdisi olan bir sektörümüz var. Ülkemizde de önemli oranda imalat yapılıyor, ancak bu daha çok montaja dayalı bir imalat diyebiliriz. Hammadde ve yedek parça yurtdışından geliyor. Kablo imalatı daha yoğun ülkemizde ancak orada da bakır ithal.

Bu yeni döneme ilişkin kendi deneyimleriniz ışığında ne gibi önerileriniz olur işletmelere?

Gelen ek vergileri ve özellikle bu geçtiğimiz dönemde işlerin neredeyse tamamen durmuş olmasını göz önünde bulundurursanız sektöre etkileri daha net ortaya çıkar. Ancak ben yine de sektörde daralma olmadan, sadece geçiş dönemi sıkıntıları yaşayacağımız kanaatindeyim… Söz ettiğim ek vergiler ve döviz hareketlenmeleri nedeniyle özellikle taahhüt projeleri üstlenen arkadaşlarımız önemli sorunlar yaşıyor. Malzeme Maliyetlerinde ciddi artışlar oldu. Taahhütlerini yerine getirmek için zarar eden arkadaşlarımız olacak maalesef.

Bu zararları en aza indirgemek için neler yapılmalı sizce?

Sektörümüzde rekabet çok ileri boyutlarda. Rekabetten başarı ile çıkmanın en kesin yolu, başkalarının, karar ve tasarruflarını konuşup gözetlemekten çok, kendi plan ve yatırımlarını doğru yapmaktan geçtiğine inanırım. Örneğin taahhüt projesi üstlenen bir işletme gereken malzemenin bağlantılarını güncel fiyatları ile yapıp kendini sağlama almadığı sürece hep risk altında kalır. Döviz hareketleri, belki enflasyon belki pandeminin tekrarı gibi koşullar her zaman hesaba katılmalı diye düşünüyorum. Alım satım yapan işletmeler bu süreçte ciro kayıpları yaşamış olsalar da giderleri konusunda bilinçli yönetim içindelerse, bu zararı uzun veya orta vadede kapatmaları daha kolay olacaktır. Değişime hazır firmalar, güçlenerek yola devam edeceğini düşünüyorum

Devletimizin sağladığı bir takım destek ve teşvik kredileri sektörümüz firmaları içinde can simidi oldu. Ancak onların da ödeme vadeleri geliyor. Bu borçları ödeyebilmek için kârlılığın artması gerekiyor. Bu noktada maalesef kalitesiz malzemeye bir yönelim olduğunu gözlemliyorum. Bence zarar bu kalitesiz malzemenin kullanımı ile aslında büyüyor. Sürdürülebilir kârlılık ve verimlilik için, zamanında ödemelerini alıp zamanında doğru malzemeye yatırım yapmak en sağlam yol.

Sorularımıza verdiğiniz yanıtlar için teşekkür ederiz.