224kablo
Röportajlar

Cemre Uluslararası İnşaat hız kesmiyor

  •  Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

Merhaba Ben Mehmet Akif Baykara; 19 Nisan 1981 Eskişehir Merkez doğumlu olup doğma büyüme Eskişehir'liyim. 17 yıllık evli olup, 16 yaşında bir oğlum ve 9 yaşında bir kızım var.  Çiftçilik ile uğraşan geçim kaynağını tarla bağ bahçeden elde eden bir ailenin çocuğuyum. İlk ve ortaokulumu köyümüz Alpu'ya bağlı Osmaniye'de yaptıktan sonra liseyi o dönemlerde sınava girerek Sivrihisar Meslek Lisesinde Torna tesviye bölümünü kazandım. Fakat o dönemlerde ablam da sağlık meslek lisesi eğitimini Sivrihasar'da aldığından benim de ablam ile birlikte lise eğitimim için Eskişehir'e nakilimizi yapmamız gerekti. Bizim bütün eş dost akraba akran kim varsa hepsi Turgut Reis Endüstri Meslek Lisesinde eğitim aldığından biz de kayıt için annem ile bu kuruma başvurduk. (Babam tarla işlerinden gelemedi.) Bu durum belki de benim için hayatımın dönüm noktası olmuştur diye düşünüyorum. Çünkü okula vardığımızda okul müdürü kayıt esnasında anneme ve bana o can alıcı soruyu yönelterek, oğlunuzun puanları fena sayılmaz torna tesviye dışında meraklı olduğu bir dal var mı diye sordu. Annem de torna tesviye, metal, motordan pek anlamaz. Metal işi olsa kaynak gözünü alır, motor işi olsa sanayi de üstü başı yağ pas olur varsa elektrik bölümü olabilir, eski saat ve teyplerle çok uğraşır söker takar dediği için yolculuk o günden sonra elektrik bölümü olarak başladı benim için. 

  • Firmanızın kuruluşu ve faaliyet konuları nelerdir?

Firmamız 31 Ocak 2005 yılında İstanbul merkezli olarak 3 ortaklı kurulmuş olup, ben bünyeye 2019 yılında Eskişehir şube açıldığında dahil oldum. Sevgili ortağım Anıl Uysal ile birlikte faaliyetlerimizi Eskişehir'de sürdürmekteyiz. Faaliyetlerin ana konusu yurt dışında her türlü konut, hastane, okul, avm ve endüstriyel tesislerin gerek inşaat malzemeleri temin ve tedariği gerekse anahtar teslim elektromontoj, elektrifikasyon yapım işleridir.

  • İş hayatınız nasıl başladı?

Üniversite okumayı pek istemediğimden liseden mezun olur olmaz iş hayatına atıldım. Eskişehir'de bir firmada depo ve sevkiyat bölümünde 6 ay kadar görev aldıktan sonra iş hayatıma satış ve pazarlama konusunda devam ettim. Yaklaşık 21 yıl çalıştım aynı kurumda. En son satış müdürü yardımcısı olarak kendi isteğimle görevimden ayrılarak Cemre Ailesine dahil oldum.

  • Bayilikleriniz nelerdir? Hangi bölgelerde faaliyet gösteriyorsunuz?

Resmi bayiliklerimiz şu şekilde; Enerji kabloları tarafında Alves Kablo, Öznur Kablo, Vatan Kablo, Ako Kablo. Zayıf Akım Kablo tarafında ise başta Birtaş Kablo, ETK Kablo, Mekas Kablo, diğer tüm şalt ve aydınlatma grubunu ya dolaylı ya da direk ihracat olarak satın alma yapmaktayız. Ağırlık yurt dışı olup, yurt içinde belli başlı büyük kurumlara ve ara toptancılara hizmet vermekteyiz. Cemre Uluslararası İnşaat 2019’un son aylarında ticari al - sat faaliyetlerine başlamasına rağmen Eskişehir ve Türkiye'de birçok noktaya tedarik hizmeti vermekteyiz. Bunların başında Koç Holding, Sabancı Holding, Eczacıbaşı Holding, Yıldırım Holding, Oyak gibi birçok global pazarda dünyaya mal olmuş firmalara Tedarik hizmeti vermekteyiz.

  • Cemre Uluslararası İnşaat, sektörde kendini kanıtlama yolunda ilerleyen bir firma, tekrar hatırlatmak adına, verdiğiniz hizmetlerden, ürün yelpazenizden ve bu ürünler daha çok nerelerde kullanılıyor biraz anlatır mısınız?

Cemre Uluslararası İnşaat az önce de bahsettiğim üzere ticari al-sat faaliyetlerine yeni başlayan firma olmasına rağmen kablo ve aksesuarları konusunda adından söz ettirmeye devam ediyor. Her türlü kablo konusunda müşterilerine çözüm üretmeye gayret eden bu konu da epey de başarılı olan bir çizgimiz var. Bunların yanı sıra yurt dışında zaten 2005’ten bu yana yükselen bir proje, uygulama ve müteahhitlik firması grafiği var. Yine 2019 Eskişehir şube açılışımızın hemen akabinde değişen ve dijitalleşen dünyaya ayak uydurmak adına e-ticaret platformumuz olan Cemre Online’ı devreye alarak globalleşme yolunda çok hızlı ve sağlam adımlarla aldık. Satışını ve uygulamasını yaptığımız kablolar hayatın her alanında daha ilk kazma vurulan temeli atılan şantiyelerden tutunda en yüksek gökdelenler de kullanılan türden yapıda ürünlerdir. Çok nitelikli kablolar da var robotlarda, preslerde, ağır sanayi tesislerinde, maden ocaklarında, haberleşme de ve daha birçok alanda kullanılabilen kabloların ve aksesuarlarının satış ve pazarlamasını yapmaktayız. Dijital pazar yerlerinde ise elektrik malzemeleri başta olmak üzere, yapı market ürünleri, giyim, medikal, mutfaklar da ve lüks restoranlarda kullanılan döküm sunum tavaları, çocuklar için orijinal oyuncaklar, kolye takı, kimyevi temizlik ürünleri, ortapedik ürünler gibi bu alanı çok çeşitli tutup her kitleye her eve ulaşmaya çalışıyoruz. Yurt dışından Amerika, Kanada, İsveç, Portekiz gibi ülkelerden siparişler alıyoruz. Kıbrıs hariç Türkiye'de her ilde en az 1 eve kargolarımızı, ürünlerimizi ulaştırmayı başarmış durumdayız.

  • İhracatınız var mı? Varsa en çok hangi ülkelere ihraç ediyorsunuz?

Ağırlıklı Türkmenistan ve diğer Türki Cumhuriyetlerine Sevkiyatlar yapmaktayız.

  • Elektrik sektöründe Cemre Uluslararası İnşaat firması olarak yeni trendlere yaklaşımından bahsedebilir misiniz?

Her zaman yeniliğe ve gelişime açık olmakla birlikte hayatı kolaylaştıran birçok yenilik üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Yakında bunları yayınlamaya başladığımızda bu farkı herkes görsün diye de sabırsızlanıyoruz.

  • Yeniliklerinizden bahseder misiniz?

Yenilik olarak tabi ki e-ticaret ve müşteri ilişkileri bizim için çok önem arz ediyor. Dolayısıyla paydaşlarımızın her türlü ihtiyacına yönelik çalışmalar yapıp çözüm odaklı hareket etmeye gayret ediyoruz.

  • Direkt kablo pazarının içerisinde bulunan birisi olarak, bu pandemi sürecini nasıl yorumluyorsunuz? Bu bağlamda siz nasıl bir yol izlediniz?

 Pandemi süreci maalesef bir çok pazarda derin yaralar açtı bunun ülke olarak farkındayız lakin, bizim enerji sektörü sürekli büyüyen ve gelişen bir Pazar olduğundan pandemi sürecinde normalden daha fazla ve hızlı yol aldık diyebiliriz. Kablo Dünyası (Londra Metal Borsası)’na bağlı hareket ettiğinden pandemi döneminde neredeyse 3 kat zamlandı. Bu süreçte stoklarımızı kuvvetli, diri ve çeşitli tutarak elimizi bir nebze daha da güçlendirdik.

  • Gelecek yıllarda firmanızdan neler beklemeliyiz?

Kablo tedarik ve ihracatımız konusundaki gücümüzü daha da üst seviyelere taşımaktan öte üretim için planlar yapmaktayız. Bunun için size şu anda adını vermem mümkün olmasa da kablo olmadığını belirteyim ama üretim yapmak en büyük hedefimiz.

  • Cemre Uluslararası İnşaat olarak ekibinizden kısaca bahseder misiniz?

Ekibimizin tamamı genç, dinamik ve tecrübeli konusunda uzman kadromuz ile yolumuza devam ediyor, yeni takım arkadaşları farklı alanlarda istihdam için de çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

  • Son olarak, firmanızın sektördeki misyonu ile ilgili değerlendirmelerinizi paylaşır mısınız?

Cemre Ailesi olarak ticaret tarafında az zamanda güzel işler başardığımızı güzel yerlere ulaştığımızı söyleyebilirim. Cemre Uluslararası İnşaat yurt dışında özellikle Aşkabat’ta kendini kanıtlamış bir kurum, her gün projelere yenileri ekleniyor biz de bu ülkenin evlatları olarak bu durumdan dolayı gurur duyuyoruz.

  • Eklemek ya da belirtmek istediğiniz bir şey var mı?

Son olarak tüm değerli, kıymetli meslektaşlarımıza gerek ticaret, gerek üretim, gerekse uygulama yapan bütün dostlarımıza Allah'ın izniyle ülke olarak şu içinde bulunduğumuz zor ama çok zor olan pandemi döneminden hayırlısı ile sağ salim çıkabilmeyi daha çok iş gücü daha çok üretim yapabilen Dünya'da adından gururla söz ettirebilen bir ülke olmayı temenni ediyorum. Herkese sağlık, huzur, mutluluk, hayırlı kazançlar diliyorum.