224kablo
Röportajlar

Çanakkale Elektrik ve Elektronikçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Muzaffer Bilgiç

1. Sizi tanıyabilir miyiz? Bu sektör de olmaya nasıl karar verdiniz?  Sektörde kaç yıldır hizmet veriyorsunuz? (Detaylarıyla anlatabilir misiniz?)
1960 doğumluyum. 1972 yılında çırak olarak başladığım ve severek yaptığım mesleğime esnaf ve sanatkar olarak halen devam ediyorum. 
2. Elektrikçiler Odası’nın üstlendiği vizyondan bahseder misiniz?
Esnaf ve sanatkârlar ile yanlarında çalışanların meslekî ve teknik ihtiyaçlarını karşılamak, meslekî faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlerine uygun olarak gelişmelerini ve meslekî eğitimlerini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleriyle ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak, meslek disiplini ve ahlâkını korumak daimi vizyonumuzdur.
3. Oda olarak sorunlarınız neler?
Oda olarak yani kurumsal olarak sorunlarımızdan ziyade esnaf ve sanatkarın sorunlarına odaklanmış durumdayız. Esnaf ve Sanatkarın her türlü sorununu oda olarak sorunumuz olarak görüyorum. 
4. Sektörde faaliyet gösteren firmalar da ne gibi eksiklikler var? 
Sektörde faaliyet gösteren firmaların kurumsallaşma konusunda eksiklikleri olduğunu düşünüyorum. Firmaların maddi imkanları dışında kurumsallaşma konusunda yeterince istekli olmamalarını sektörümüzün gelişmesine engel teşkil ettiğini düşünüyorum. 
5. Korsan elektrikçilerle ilgili neler söylemek istersiniz? Nasıl önlemler alıyorsunuz?
Korsan elektrikçiler ucuz ve kalitesiz iş yaparak öncelikle vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini tehlikeye atıyorlar, vergi vermedikleri için devletimizi zarara uğratırken haksız rekabete yol açarak yasal yollardan çalışan vergisini, sigortasını, işyeri masraflarını ödemeye çalışan esnaf ve sanatkarımızın hakkını gasp ediyorlar. Korsan elektrikçilerin bilinçsizce yapmış oldukları elektrik tesisatları bina yangınlarının önemli bir etkeni olduğu herkesçe kabul edilmektedir. Bizler gerek kendi araştırmalarımız gerekse ihbar ve bildirimlerin üzerine titizlik ile giderek, vatandaşlarımızı bilinçlendirmeye çalışarak önlem almaya çalışıyoruz ancak bu konunun toplumsal bir sorun olduğu, bu konuda eğitimin önemli olduğunu, ulusal yerel yazılı ve görsel medya ile vatandaşlarımız, okullarda çocuklarımıza bu konuda eğitim verilerek bilinçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. 
6. Kayıt dışı elektrikçileri nasıl tespit ediyorsunuz? Bununla ilgili çalışmalarınız nelerdir?
Her yılın başında yetkili elektrikçilere Serbest Elektrik Tesisatçısı yetki belgesi veriyoruz. Elektrikçiler bu belgeleri ile Elektrik Dağıtım Şirketine her yılın başında kayıt yaptırıyorlar. Dolayısıyla yetkili olmayan ve Serbest Elektrik Tesisatçısı yetki belgesini almayan elektrikçilerin elektrik projesi, abonelik dosyası gibi işlemleri yaptırmasının önüne geçilmesini sağlıyoruz. 
7. Elektrikçiler odası olarak faaliyette olan projeleriniz var mı? Bu projeleriniz nelerdir?
Şu an Odamız ile Çanakkale Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalamış olduğumuz “Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşlerde Çalışanlara Mesleki Eğitim Verilmesine İlişkin İş Birliği Belgesi” kapsamında “Elektrik Tesislerinde Güvenlik, Topraklama ve Ölçme Modüler Programı” eğitimlerini Elektrik ilgili fen adamlarına veriyor, bu kurslar sonucunda başarılı olanlara Kurs Bitirme Belgelerini veriyoruz.
8. Çanakkale’nin sektördeki yeri nedir?
Çanakkale genel olarak bir sanayi şehri değil, tarih ve turizm dokusu ağır basan bir şehir. Bu yüzden elekt-rik perakende sektörüne yönelik üretim yapan firma çok kısıtlı durumda. Ancak atılıma ve gelişmeye açık dinamik bir yapısı var Çanakkale’nin. Rüzgar enerjisi ve uygun projeler ile Çanakkale Boğazının güçlü akıntısı değerlendirilebilir ise elektrik üretim sektöründe güzel bir konuma sahip olma potansiyeline sahip. 
9. Eklemek ya da belirtmek istediğiniz bir şey var mı?
Öncelikle elektrik sektörüne gazete ve yayıncı olarak hizmet ettiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Piyasalarımızın durgun olduğu şu dönemde esnaf ve sanatkarımızın korunup kollanması konusunda önlemlerin alınması, esnafımıza mümkünse faizsiz kredi desteği verilmesi beklentilerini dile getirmek isterim. Sizler aracılığı ile tüm okurlara ve meslektaşlarıma saygılar sunarım.