224kablo
Röportajlar

Bursa Elektrik Teknisyenleri Odası’nda Yılmaz Duman etkisi fark yaratıyor

• Kendinizden bahseder misiniz?
Yılmaz Duman 1968 Bursa doğumluyum, lise mezunuyum
• Daha önce hangi kurumlarda görev yaptınız?
Daha önce Nilüfer Esnaf Kefalet Kooperatif’te görev yaptım.
• Ne kadar süredir hizmet veriyorsunuz? Kaç üyeniz bulunmaktadır?
16 yıldır bursa elektrik teknisyenleri odasında yönetim ve denetim kurulu ile hizmet vermekteyiz. 887 oda üyemiz bulunmaktadır. 
• Başkanlığa yönelme çizginizde ki, üzerinizde etkili olan hususlar neler olmuştur?
Bursa elektrik teknisyenleri odasına başkan olmak gibi herhangi bir hedef ve idealim yoktu. Beraber görev yaptığım arkadaşlar 16 yıl önce benden böyle bir görev yapmamı rica ettiler sebebini sorduğumda odayı daha iyi bir vizyona taşıma düşüncelerini açıkladılar. Benim de bu vizyonda katkı sağlayacağımı düşündükleri için benim kendilerine önderlik yapmamı istediler. 16 yıldır bu görevi sürdürdüğümüze göre mevcut oda üyesi meslektaşlarımız da bizden memnunlar ki 4 dönemdir bizi seçimle bu tarihe kadar taşıdılar. Kendilerine şahsım ve yönetim denetim kurulum olarak minnet duyuyoruz.
• Başkanlığınız dönemi boyunca faaliyetleriniz nelerdir?
Çok geriye gitmeye gerek yok belki ama göreve ilk geldiğimiz tarihten beri oda üyelerimize yanında çalışanlara hep eğitim eğitim sloganı ile yaklaştığımız için avrupa birliği projeleri üyelerimize mesleki anlamda katkı sağlayacak güncel eğitimler sağladık. Bununla birlikte eğitimi yarım kalmış çocuklara valilik ve iş kur ile birliktelik sağlayarak meslek edinmelerini sağladık ve sağlamaya devam ediyoruz. Böylelikle meslaktaşlarımızın ihtiyacı olan ara eleman boşluğunu da doldurmuş oluyoruz. Ayrıca cezaevindeki mahkumlarımıza meslek kazandırmak amacı ile cezaevinde iki eğitim salonu oluşturup iki dönem eğitim verilmesini sağladık.  Bununla birlikte çıraklık eğitim merkezi ile sürekli istişarelerde bulunup çıraklarımıza destek vererek iyi eğitim almalarını sağlayıp ülkemize istihdama katkılı olmaları için çaba sarf ediyoruz. Eğitimlerin dışında covid-19 öncesinde yurt içi fuarlara ve seminerlere meslektaşlarımızın katılımını sağlayarak güncel gelişmelerden ve yeni teknolojilerden bilgi akışını sağladık yine yerel ve ulusal firmaların üretim fabrikalarına ziyaretler gerçekleştirdik. 
• Bundan sonraki süreçteki projeleriniz nelerdir?
Bu güne kadar meslektaşlarımıza hangi projelerde katkıda bulunduysak ve bundan sonrada onlardan gelecek olan talepler doğrultusunda projelerimiz olacak. Şu an bu doğrultuda proje çalışmalarımız vardır. Fakat şimdi 2022 yılında genel kurulumuz yani seçimlerimiz olacağı için seçim çalışması değerlendirmesi olarak düşünülmesin diye bunları daha sonra açıklamayı planlıyorum.
• Kayıt dışı korsan olarak çalışanlar için bir yaptırım/önleminiz var mı?
Kayıt dışından kastınız vergi mükellefi olup oda üyesi olmayanlar ise BESOB teşkilatındaki komisyon ile onların oda üyesi olmasını sağlıyoruz. Fakat hiç vergi mükellefiyeti tesis ettirmemiş, vergiden bir haber, iş güvenliğinden bir haber kişileri kastediyorsanız,  yaptırım olarak tespit ettikten sonra direk vergi dairesine adres bilgileri ile şikayet ediyoruz. İlgili vergi dairesi ise kayıt altına alıyor sonrasında mesleki yeterlilikleri varsa odaya kayıt olmalarını sağlıyoruz. Yoksa MYK’dan belge almaları için öncülük yapıyoruz.
• Korona virüsten en çok etkilenen kesim şüphesiz küçük ve orta ölçekli esnaf oldu. Bu süreçte kepenk kapatmak zorunda kalan, işyerini açamayan esnaf için ne gibi çalışma yapılıyor? 
Bu konu ile ilgili bakanlığın üst kuruluş ile bize göndermiş olduğu soruları cevaplandırıp bakanlığa esnaf teşkilatı ile yapılabilecek önerileri sunmaya çalışıyoruz.
• 2021 yılını firma sahiplerin gözünden değerlendirebilir misiniz?
Biz hizmet sektöründe olduğumuz için evlere bakım onarıma giden meslektaşlarımızın bir kısmı olumsuz etkilendi. Fakat inşaat ve sanayii sektöründe iş yapan meslektaşlarımızda etkilenmiş olsa bile bakım onarımda ki meslektaşlarımızın etkilendiği kadar etkilenmemişlerdir.
• Bize oda olarak içinde bulunduğunuz çalışmalarınızdan projelerinizden bahseder misiniz?
Şu an mesleki yeterlilik kurumu eğitimi veren bir firma sponsorluğunda üyelerimize hiç bir bedel ödetmeden belli nitelikteki belgeleri alabilmeleri için eğitim ve sınavlarımız devam ediyor. Şu an ki müracat sayısı 176 tabi ki yeterli değil üyelerimizi bu konuda duyarlılığa ve kayıt olmaya davet ediyorum bedelsiz ve çok güzel bir imkan sağladık.
• Genel olarak sektörün içinden sizlere ulaşan en büyük sorun ve sıkıntıları nelerdir?
Öncelikle meslektaşlarımızın kendi içerisinde oluşturdukları yersiz rekabet birde bunun üzerine hem toptan elektrik malzemesi satıp birde taahhüt işi yapan firmalar ile meslektaşlarımız rekabet etmekte zorlanıyorlar. Bizimde meslektaşlarımıza tavsiyelerimiz sizin el emeğinizi hiçe sayarak hem taaahhüt hem toptancılık yapan firmalar yerine yalnızca toptan elektrik malzemeleri satan firmalara yönelmeleridir.
• Bursa Elektrik Teknisyenleri Odası Başkanı olarak gerçekleştirmek istediğiniz bir hayaliniz, üzerinde çalıştığınız özel bir projeniz var mı?
Göreve geldiğimden beri yurt içi fuarların haricinde tüm meslektaşlarımızı yurt dışında ki fuarlara götürüp tercümanlar aracılığı ile ikili temaslarda bulunup yurt dışında da taahhüt yapmalarını sağlamak fakat ekonomimizin kısıtlı olması sebebi ile gerçekleştiremedik inşallah oda olacak.
• Önümüzdeki dönemde tekrardan Başkan adayı olacak mısınız?
Şu an ben mevcut başkanım dolayısı ile seçimlere de daha zaman var. Günü geldiğinde oda üyelerimizle ve yönetim kurulum ile istişaresini yapıp açıklamasını yapacağız. Çünkü ben adayım demekle aday olunmaz adaylık meslektaşlarımız tarafından önerilir. Şu an adayım veya aday değilim diye herhangi bir açıklamam yoktur. Bu tip bir söylentide var ise doğru değildir.
• Son olarak ne söylemek istersiniz?
Benimle bu röportajı yapmanızdan ötürü öncelikle Volt Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Altın’a Genel Yayın Yönetmeni Yasemin Yazıcı’ya öncelikle şahsım, yönetim ve denetim kurulu üyerim ile meslektaşlarım adına sesimiz olduğunuz için teşekkür eder çalışmalarınız sürekliliğini temenni ederim.