224kablo
Röportajlar

BURSA ELEKTRİK TEKNİSYENLERİ ODASI BAŞKANI YILMAZ DUMAN

Kendinizden bahseder misiniz?

Adım Yılmaz Duman. 27.01.1968 Bursa doğumluyum. Lise mezunuyum ve meslek hayatına öğrencilik dönemlerinde, 1987 yılında başladım. 1993 yılında Nokta Elektrik adı altında, Heykel Atatürk Caddesi’nde bir işyeri kurdum. Yaklaşık 18 yıl kadar Heykel’de faaliyetimi sürdürdüm, şuan ise Nilüfer ilçesinde yeni bir yerde faaliyetime devam etmekteyim. Bu süreçte yurt içi ve yurtdışında elektrik tesisat taahhüt işleri yapmaya devam ettim ve halen ediyorum.

Daha önce hangi kurumlarda görev yaptınız?

Bursa Elektrik Teknisyenleri Odası’nda görev yapmadan önce, Nilüfer Esnaf Kefalet Kooperatifi’nde görev yaptım.

Ne kadar süredir hizmet veriyorsunuz?

Meslek odamızda oda üyesi meslektaşlarımızın güveniyle; üç dönemdir oda başkanlığı görevini, oda yöneticisi arkadaşlarımla  sürdürmeye çalışıyoruz.

Çalışma prensipleriniz nelerdir?

Meslek odamızda yapmış olduğum önemli ve zor bir görevin bilinci ile mutlaka prensipleri baştan ortaya koymak gerekiyor.Öncelikle zamanı iyi kullanmaya dikkat ediyorum çünkü hepimizin zamanı kıymetli o yüzden toplantılara zamanında katılmak olmazsa olmazlarımdandır.Bununla birlikte meslektaşlarımıza odada bulunmadığımız zaman yardımcı olmaya çalışan oda personelimize meslektaşlarımızın mesleki faaliyetleri aksatmadan yürütebilmeleri için iyi hizmet verebilmelerini sağlamak amacıyla zaman zaman kendim zaman zaman dışarıdan destek alarak eğitimlerini sağlamaya çalışıyoruz .Çünkü bu odada üye arkadaşlarımıza ne kadar iyi hizmet sağlayabilirsek meslek odamız her yönden iyi noktalara taşımış oluruz.Son olarak en önemli prensiplerimden bir tanesi ise takım ruhu anlayışı ile çalışmaktır.

Sektörü nasıl değerlendiriyor ve sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Sektörü değerlendirecek olursak, meslekteşlarımız ile zaman zaman yapmış olduğumuz toplantılarda ortaya çıkan sonuç; nüfus  artışı ile birlikte sanayi ve konut ihtiyacı doğduğu sürece iş kaygımız bulunmamaktadır. Fakat kur artışları, borsanın hareketli olması, imalatların uzun sürmesinden dolayı sektörde karlılık istenilen oranlarda oluşmamaktadır.Ayrıca sektördeki en önemli sorun ara eleman yetişmemesidir. Meslek lisesinden mezun olan kardeşlerimiz maalesef daha rahat bir iş, bol kazanç düşüncesi ile mezun oldukları bölümün mesleğini yapmamaktadırlar. Çıraklık eğitim merkezlerinde bile sektörle ilgili sınıf açılamaz duruma gelmiş olup, açılanlar da yeterli sayıda çırak öğrenci bulunmamaktadır. Bu yüzden biz meslek odamızla, çırak adaylarına mesleği sevdirmek ve teşvik etmek için zaman zaman kendileri ile toplantı yapmaktayız. Fakat yeterli gelmemekte, dolayısıyla ülke yöneticilerinden de mesleği sevdirmek, istihdam yaratmak için katkı sağlamalarını istemekteyiz.