224kablo
Köşe Yazıları

Bursa’ da aktif çalışan ve Elektrik Mühendisleri ( EMO ) ve Teknisyenleri odasına ( BETO ) tescilli kaç firma var?

EMO’da 300 civarı, BETO’da 800’e yakın tescilli firma var. Endüstri açısından Bursa’ya yakın olabilecek iller arasında İzmit’i ele alırsak Mühendis sayısı 150, Teknisyen sayısı 320 civarındadır. Bursa ‘da kayıtsız çalışan, ustalıktan gelme veya meslek liselerinden mezun olmuş yüzlerce kayıtsız firma veya ekipler var.  Bu kayıtsız firmalar geçimlerini nasıl sağlıyorlar? Yine piyasada iş yaparak… Bu firmaları denetleyen var mı? Kayıtlı firmaları denetleyen var mı? İşveren Müteahhit veya diğer kurumsal firmalar iş verirken bu firmaların iş yapabilirliğine ait herhangi bir tescil edilmiş belge soran var mı? Bu firmaların aldıkları işi yapabilecek sermayesi var mı diye soran var mı? Hayır… Ama sadece bu dönemde yeni sormaya başladılar. O da sadece finans güçlerini, kendi işleri yarım kalmasın veya iş yapabilme finansını alt taşerona yüklemek isteyenler sordu. Şunu hiç düşündünüz mü? Firma ve vergi numarası dahi olmayan işletmelere işi verince, iş kazası olursa cana veya mala fark etmeksizin başınıza ne geleceğini düşünen var mı?
  Müteahhitler, fabrikalar, ana yüklenici     elektrik firmaları, sizlere sesleniyorum;  sizler işlerinizi daha ucuz olsun diye kayıt dışı kişi ve firmalara iş verdiğiniz sürece kayıt dışı firmalar artar, gerçekten tüm vergisini ödeyen, iş eğitimleri yaptıran, insana yatırım yapan resmi işletmelere rekabet şansı vermeden işlerini zorlaştıracağınızı hiç düşündünüz mü? Sonra ne olacak gerçekten kaliteli teknik iş yapan firma kalmayacak. Bu zamanda yaşanılan kriz ortamında mevcut varlığını sürdürebilmek için maliyetine iş yapıp, reel de zarar eden ve işleri bozulup kapanacak daha çok işletme olur.
Ben bu olayı, trafik lambalarında bekleyip veya kapı kapı dolaşıp para dilenen insanlara benzetiyorum, biz bu insanlara para verdiğimiz sürece, etrafımızda kolay para kazanmak isteyen onlarca daha kayıt dışı kişiler türer. 
Bu sistemi düzeltmek için resmi tüm oda ve kuruluşlara sesleniyorum, lütfen bu kayıt dışı istihdamı ve yetkisiz çalışan işletmeleri denetleyip izin vermeyin.