224kablo
Köşe Yazıları

BİRAZ DİKKAT!

İlkbaharın sıcaklığını bize hissettiren mayıs ayından merhaba. Nisan ayındaki sayımızda dünyanın bin bir halinden söz etmiştim. Dünyanın gözünü çevirdiği iki komşunun savaşı halen devam etmekte, pandemiyle beraber dünyayı bir ekonomik dalgalanmaya sürükleyen bu durum iki ülkenin savaş hali küresel boyutta uluslararası ticarette sıkıntıların çıkmasına neden olmaya devam etmektedir. Daha önceleri, dünyayı bekleyen enerji ve gıda krizlerinin gelecekte artacağı ve bunun sonunda yaşanacakların kolay atlatılabilir cinsten olamayacağı konularına değinmiştim. Bu günlerden geçerken özellikle iki ülkenin savaş hali doğal gazda ilk krizin yaşanmasına neden oldu ve gelen bazı yaptırımların karşısında bu karşıt hareket devreye sokuldu. Bu sorunlar aslında gelecekte başlaması muhtemel sıkıntıların sadece bir kısmı denilebilir. Dolayısıyla bu tür sorunlar ile karşılaşma anında yenilenebilir enerjini önemi ve yaygın kullanıma uygulanması bir çözüm olarak sonuçlanacaktır diye düşünüyorum.
Değerli Volt dostlarım asıl sorun gıda da yaşanan ve yaşanacak sorunların büyümesidir. Mustafa Kemal Atatürk, bir ülkenin milli ekonomisinin temeli tarımdır diyerek önemini o yıllarda vurgulamıştır. Özellikle tarımda dışa bağımlılık ise bir ülkenin kırılma noktasıdır. Bakın yaşanan savaş halinin bize belki kısa sürelide olsa acaba bu süreç uzar mı endişesi yaratmıştır. Bu yüzden ülkelerin tarım politikaları bir kez daha gözden geçirilip en azında kendine yetecek hamlelerin gerçekleşmesi en öncelikli işlerinin başında gelmelidir. Çünkü bu sayede zenginleşme yaşamsal gelecek kaygılarını ortadan kaldıracaktır. Çiftçiliğin ne kadar önemli bir iş kolu olduğu zaten bu tür sıkıntıların baş göstermesiyle daha iyi anlaşılmaktadır. Bu arada 14 mayıs çiftçiler günü-nüde kutlar verimli toprakların artmasını temenni ederim.
Değerli okurlar yeni yılla beraber hızlıca artan enf-lasyon ile bir başka ekonomik sarmal içine girdik. Üretim maliyetlerinin artması üretim dinamikleri içinde sorunları da beraberinde getirmiş ve ne yazık ki sektörlerde fiyatlanma politikaları değişkenlik haline dönüşmüştür. Üretim enflasyonun fazla artış göstermesi hem işletmelerin üretimlerine olumsuz olarak yansımış hem de tüketim boyutunda hissedilir fiyat artışlarını doğurmaya devam etmektedir. Tüm bunların yanında çok ifade edilmese bile bir başka olumsuz sonuç karşımıza çıkmaya başlamış görülüyor. Bunun adını bireysel iflas demek doğru olacaktır diye düşünüyorum. Ne yazık ki bunların haberleri artık duyulmaya başlandı. Dostlarım kredi kartı kullanımlarından kaynaklı bu durum, alım gücünün zayıflaması ile birlikte artmış ve geri ödemelerde ise gecikmeler ve ödeyememe sonuçları icra dairelerine taşınmış bilgileri duyulmaya  başlandı. Bu aslında büyük bir sıkıntı çünkü ucu bankalara dokunan bu süreç ve bankacılık finansını zorlayacak sonuçlardır. Umarım yaşananlar büyümeden atlatılabilir.
Değerli Volt Gazetesi dostlarım, kurtuluş mücadelemizin başlangıcı olan 19 mayıs 1919 u,  kurucu liderimiz Gazi Mustafa Kemal  Atatürk ve silah arkadaşlarını bir kez daha rahmetle anarken, Türk gençliğine armağan ettiği 19 mayıs gençlik ve spor bayramını en içten duygularla kutlar saygılar sunarım.