Kendini sürekli geliştirerek endüstriyel elektrik malzemeleri üretiminde sektör lideri olan Bemis, Ar-Ge Merkezi kurmaya hazırlanıyor. Yeni ürünler üretmenin yanı sıra mevcut ürünlerini de yenileyerek zamana ayak uyduran Bemis’in Yönetim Kurulu Başkanı Şinasi Güneş, “50 ülkede kalitemizden dolayı tercih ediliyoruz. Çünkü bizim için kalite, saygının ifadesi” dedi.
Türkiye’de endüstriyel elektrik ekipmanları üreten öncü firmalardan Bemis Teknik Elektrik A.Ş., kendini sürekli geliştiren, ürettiği ürünlerle çağa ayak uyduran firmalar arasında yerini koruyor. Bemis Yönetim Kurulu Başkanı Şinasi Güneş, kendi alanında sektör lideri olduklarını belirterek, 50 ülkeye ihracat yaptıklarını vurguladı. Bemis olarak sürekli yenilendiklerini ifade eden Şinasi Güneş, “Hem kendimizi geliştirerek yeni ürünler üretiyoruz, hem de mevcut ürünlerimizi yenileyerek zamana ayak uyduruyoruz” dedi.
Bemis Grup bünyesinde 150 çalışan olduğunu belirten Güneş, herkesin huzurla ve bereketle çalıştığını ve bu nedenle çalışanların Bemis’te olmaktan memnuniyet duyduklarını söyledi. Bünyelerinde bir Ar-Ge bölümü olduğunu ve yakın zamanda Ar-Ge Merkezi kurmayı da planladıklarını açıklayan Güneş, “İnşallah 2022 ya da 2023’te Ar-Ge Merkezi kurmayı planlıyoruz. Yerimizi de ayırdık, hazırladık. Yapmış olmak için değil gerçekten Ar-Ge merkezi olalım istiyoruz. Olduktan sonra çok aktif çalışmamız lazım” dedi.
AVRUPA’DA GÜÇLENİYORUZ
Bemis Elektrik’in yurt dışındaki hedeflerine değinen Şinasi Güneş şöyle devam etti:
“Bemis’in ihracatı her geçen gün artıyor. 50’nin üzerinde ülkeye ihracatımız var. Üretimimizin yaklaşık yüzde 40’ını şu anda ihraç ediyoruz. Yakın zamanda Polonya’da bir şube açtık, orada bir depo tuttuk. Şimdi oradan Amazon üzerinden satışlara başlıyoruz. Ayrıca 28 Avrupa ülkesine kargoyla oradan hizmet başlatıyoruz. Yani Avrupa’da daha da güçleniyoruz. Aynı uygulamayı 1-2 sene sonrasında başka ülkelerde de düşünüyoruz. Çin hedefimiz var, Çin’e bir şekilde girmek istiyoruz. Sonra üretimi Çin’de düşünüyoruz. Önce Çin’e mal satmamız lazım. Çin’de çok düşük kalitede üretim var, orta kalitede bir ürün yok. Biz bu pazara uygunuz diye düşünüyoruz. Almanlar’ın sattığı fiyatların yüzde 30-40 altında ben satabilirim ama Çin fiyatlarından da yüzde 50 pahalı satarım. Böyle bir pazar da var orada ve bizim ürünlerde kalite çok önemli.” Yurt dışında üretimi de düşündüklerini söyleyen Şinasi Güneş şube de açtıkları Polonya’da bunu hayata geçirebileceklerini belirtti. Güneş, “Polonya’da şube açmamızın ana nedeni orada hem işçiliklerin uygun olması hem Avrupa’da olması. Türkiye’den Afrika ülkelerine yüzde 30 oranında gümrük vergisine maruz kalıyoruz, o yüzden Afrika ülkelerinde rekabet edemiyoruz. Ama Avrupa’da üreterek oradan sevkiyat yapmayı planlıyoruz. Bir iki yıl içinde bunun ön hazırlıklarını yapıyoruz. Bir aksilik olmazsa Polon-ya’dan başlıyoruz. Polonya ardından Avrupa diyebiliriz, şu anda Rusya’da iyiyiz. Avrupa’da iyiyiz, Almanya’ya, İngiltere’ye, Şili’ye, Afrika’ya mal satıyoruz. Cezayir ve Mısır gibi toplamda 50’nin üzerinde ülke var” dedi. Yurt dışında üretimin Bemis’in dünyada bilinirliliğinin artmasına sebep olacağını anlatan Güneş, “Yurt dışında fuarlarda bizi rozetimizden tanıyorlar. Dünyada sektörde bilinirliliğimiz var. Üretici firmalar arasında bilinirliliğimiz iyi ama tüketiciler nezdinde bilinirliliğimizi artırmayı hedefliyoruz. Biz ne kadar bilinir bir firma olursak o kadar yurt dışı ihracatlarımızda kârlılık oranımızı artırabiliriz” diyerek geleceğe dair hedeflerini anlattı.
SEKTÖRDE ÇİN MALI YOK
Türkiye’de kendi sektörlerinde Çin malının hiç olmadığını söyleyen Güneş, “Sebebi de şu çünkü bizim tüketicimiz bilinçli. Teknik elemanlar fiyatına bakarak mal almaz, kalitesine bakar, kalitesini öncelikli tutar. Bu da çok anlaşılabilir bir şey. Aldığınız bir fişi, prizi ya da bir kombinasyonu, 40 km uzaktaki mermer ocağına götürürsünüz, tam uygulayacakken bozulur, kırılır, bir tarafı kopar. Bu durumda ucuzu almış olmazsınız. İşiniz yarım kalır. Yani sizin aldığınız ucuz ürün, aslında en pahalı üründür. Dolayısıyla böyle iş aksamalarına sebep olacağı için kaliteli ürünleri tercih ediyor bizim tüketicimiz. Ve elbette bu nedenle de Bemis tercih ediliyor” diye konuştu.
Firma sloganlarının ‘Kalite saygının ifadesidir’ olduğunu ve ona uygun ürettiklerini söyleyen Bemis Yönetim Kurulu Başkanı Şinasi Güneş, Bemis’in kalitesinin bilinen bir farklılık olduğunu vurguladı. Güneş farklılıklarını şu sözlerle anlattı:
“Bizim rakiplerimizden öne çıkan yönlerimizden en önemlisi terminlerimizdir, ikincisi de tutarlı uygulamalarımızdır. Bemis, bir uygulamayı yapmışsa bunu uygulayacaktır, geri dönmeyecektir. Böyle bir ciddi güvene dayalı, itibara dayalı bir bilinirliliğimiz var piyasada. Türk insanının kişiliğine uygun, karakterine uygun bir kültürümüz, algımız var.”
“BİZİM RAKİBİMİZ DÜNYADA”
Sektörde faaliyet gösteren firmaların daha global düşünmesi gerektiğini belirten Güneş, rakiplerin Türkiye’de değil dünyada görülmesi gerektiğini ifade etti. Güneş şöyle devam etti: “Bizim rakibimiz Türkiye’de yok, bunu kafamıza koymamız lazım. Rakibini Türkiye’de gören kesinlikle yanlış yöne gidiyordur. Dünyada bizim rakiplerimiz. Eğer bütün sektörler kendi mesele-lerine bu perspektiften bakmazlarsa doğruyu göremezler, çözümü göremeyince de doğru çözümde bir araya gelemezler. Sorunlarını doğru teşhis edemezler.”
Bazı yasal düzenlemelerin, çevre yönetmeliklerinin, iş sağlığı ve güvenliği kurallarının üreticiyi zora sokan kurallar gibi görünse de fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Güneş, “Bunlara bir motivasyon aracı olarak bakalım. Bir yasa mı geldi, bir kural mı geldi, zorluk mu geldi, tamam rakip düşünsün diyorum. O yapamaz, ben yaparım, ne güzel işte rekabeti kolaylaştırıyoruz. Yaptığınız iş ne kadar zorlaşırsa o kadar şanslısınız, bu bir avantaj. Yaptığınız iş ne kadar kolaylaşırsa, inanın bana yapan çoğalır, o iş yapılamaz hale gelir. Zorlaştıkça da elit hale gelir. Yani zorluklardan korkmamak lazım, gelen şartlara
kurallara en hızlı şekilde adapte olup bunu yapabilmek lazım. Biz böyle motive oluyoruz, biz kendinden motivasyonluyuz” diyerek görüşlerini dile getirdi.
“PANDEMİYE AYAK UYDURDUK”
Bemis Yönetim Kurulu Başkanı Güneş, pandemi nedeniyle getirilen kurallara da hızla uyum sağladıklarını ifade etti. Pandemi önlemleri konusunda durumu idare etmek yerine güvenli üretim belgesine başvurduklarını söyleyen Güneş, bu konuda da en iyisini yapmak için çaba gösterdiklerini vurguladı.
MAKİNE SEKTÖRÜ DESTEKLENMELİ
Türkiye’de makine sektörünün içinde bulunduğu durumu da değerlendiren Güneş, sektöre yönelik acilen hayata geçirilmesi gereken düzenlemelere dikkat çekti.
Makine sektörünün ihracatının Türkiye’nin imajını, gelirini artıracak en önemli sektörlerden biri olduğunu belirten Şinasi Güneş, ülkenin yatırım teşvik politikasının, ihracatçıyı destekleme yönünde revize edilmesi, ama ihracatçının içinde de makine gibi kritik sektörlerin özellikle desteklemesi gerektiğini ifade etti.
Devletin sektörün önündeki engelleri kaldırmasını talep edeceklerini söyleyen Güneş, “Devlet bize bir şey yapmasın, sadece engelleri kaldırsın. Ama sektör bazında da devlet politikası geliştirmeli, destekler biraz bu anlamda yapılmalı” diye konuştu. Türkiye’de makine sektörünün kötü durumda olduğunu söyleyen Güneş, çarpıcı değerlendirmelerde bulunarak şöyle konuştu:
“Dünyada, makine üreticisi ülkelere baktığımızda biz o sıralamaya bile girmiyoruz, yani çok kötü durumdayız. Zaten bu sebeple diyorum ki devlet teşvikleri, makine sektörüne doğru bir şekilde hazırlanıp yapılmalı ki sektör gelişsin. Mesela biz yerli makine alamıyoruz, yani yok. Bizim kullandığımız makinelerin tamamı ithal. Niye artık yok? Maliyetler yüksek, üretim maliyetleri, vergiler, işçi maliyetleri yüksek, her şey yüksek rekabet edemiyoruz. Bir de vizyon problemi var. Yani bir makine üreticisi dünya ölçeğinde üretim yapma niyetiyle işe başlamıyor. ‘Ben marka olayım, global bir şirket olayım’ gibi hedefler olmalı. Dünya bazında düşünmek gerekiyor, dünyalı olmak gerekiyor. Ve yaptığınız işi de dünyaya hitap edecek şekilde yapmanız gerekiyor. Türkiye’ye yakışan bu, Türk’ün de ihtiyacı olan bu. Yani değişmek lazım.”
ARA ELEMAN İHTİYACI VAR
Türkiye’de üreticilerin en büyük sorunlarından bir tanesinin kaliteli ara eleman olduğunu belirten Güneş, mavi yaka personel bulamamaktan yakındı. Beyaz yaka kadrolarının gayet iyi olduğunu söyleyen Güneş, “Kurumsallaşmak gerek. Personelinden şikâyet eden tüm işverenlere söylüyorum, personelden şikâyet ediyorsanız, o şikâyet ettiğiniz konunun tohumunu siz atıyorsunuz. Son sahnede olayı çözemezsiniz, biraz geriye giderseniz o tohumu siz attınız, karşılaştığınız bütün sorunlar sizden kaynaklıdır. Nasıl kazancın sebebi sizseniz, sorunun da sebebi sizsiniz. Böyle bakmayı başarabilirlerse asıl nedeni görüp çözüme gidebilirler, bunu tavsiye edebilirim” diyerek öneride de bulundu.