224kablo
Köşe Yazıları

BAŞLAMAK BAŞARMANIN YARISIDIR

Her yeni başlangıç bireylerde, toplumlarda ve iş yaşamının temeli şirketlerde umutlu bir sürecin ilk adımı olarak tanımlanır.
Dünya tarihinin en büyük yatırımcıları arasında gösterilen Amerikalı iş insanı Warren Buffet'in "Birileri bugün ağacın gölgesinde oturabiliyor, çünkü birileri uzun zaman önce bir ağaç dikti..." sözü yeni adım attığımız 2023 için referans bir cümle olabilir.
Geride kalan son 3 yılda pandemi ve küresel ekonomik zorlukların ülkemizde yarattığı hasarların telafisi için, bu yıl geleceğe yönelik alacağımız önlemler ve reformlar büyük önem taşıyor.
Bu yıl ekonomik anlamda dikeceğimiz ağaçlar ile önümüzdeki on yılların sağlam temellerini kurma fırsatının hala elimizde olduğu kanısındayım.
Yeni yıla bence asgari ücrette %55 seviyesinde makul bir artış ve EYT konusunda hakkaniyetli bir çözüm ile kitleleri memnun eden olumlu gelişmelerle başladık.
Devamında sürecin yönetiminde işverenlere yönelik KGF ile sektörümüz için kritik önem taşıyan konut kredi faizlerinde ve başta ÖTV olmak üzere birçok vergide indirim haberlerini yakın zamanda alacağımızı öngörüyorum.
Konut kredisi faizlerindeki indirim başlığına özellikle değinmemiz gerekir ise, arz tarafında yaşanan sıkıntının barınma maliyetlerine yansıması ve müteahhitlerimizdeki yeni projeler motivasyonunu arttırması bağlamında önemli dönüm noktaları olarak görüyorum.
Piyasaları ve toplum katmanlarını rahatlatan bu gelişmelerin yaz başında takvimde yer alan seçim sürecine kadar ekonomide bir bahar havası estireceği, özellikle ilk 6 ayda sektörümüzün tüm bileşenlerinde iş hacmi ve karlılık başlıklarında verimli bir sonuç getirmesi muhtemel görünüyor.
Seçim sonrasındaki süreç için ise başlangıçta ifade ettiğim güzel başlangıcın yanına dikilmesi gereken ağaçlar büyük önem teşkil ediyor.
Ekonomi yönetiminin günlük politikadaki olumlu yaklaşımları üzerine yapısal reformlarla önümüzdeki dönemi teminat altına alması son derece hayati bir durum.
Bunun için tüm sivil toplum kuruluşları ve muhalefet ile ortak bir konsensüsün zaman geçirmeden başlaması bahar havasının kalıcı olmasındaki en büyük yapı taşı olacaktır.
Bu seneki güzel başlangıcın yılın kalan 11 ayına yansımasını diliyor ve başarının toplumun tüm katmanlarına eşit, hakkaniyetli ve sürdürülebilir bir dönem getirmesini temenni ediyorum.