224kablo
Sektörel

Bakır tel üretimi yapan HES Kablo bu sayede kablo üretim kalitesini yüksek standartlarda kontrol altında tutuyor.

Kablo üretiminde kullanılan en önemli hammadde olan bakır, HES bünyesinde üretilmektedir. Bakır üretimi başlıca 3 aşamada gerçekleştirilmekte olup, bunlar sırası ile anot döküm, elektroliz ve çubuk çekim safhalarıdır.  
Bakır üretiminin HES bünyesinde yapılması bakır kalitesinin sürekli kontrol altında tutulmasını sağlamaktadır. Böylece, bu kaliteli bakırın kullanılması ile üretilen kabloların kalitesi de devamlı istenilen düzeyde tutulabilmektedir.
Üretilen bakır, elektrolitik katot bakır şeklinde veya istenilen çap değerinde çubuk veya ince tel olarak sunulabilmektedir.

Anot Döküm Ünitesi

Blister  ve hurda bakırların ateş rafinasyonuna tabi tutularak, anot elde edilen ünitemizde yıllık üretim kapasitesi 45.000 ton dur. Üretilen anot ‘un ağırlıkları 300 - 350 kg arasında değişmektedir. Rafinasyon işlemi  sırasında, anında kalite kontrol yapılarak bakır içerisindeki bakır harici elementler kontrol edilmektedir. Kalite kontrol laboratuvarından alınan analiz sonuçlarına göre gerekli müdahaleler derhal yapılmakta ve bakır kalitesi sürekli yüksek seviyede tutulmaktadır.

Elektroliz Ünitesi

Anot bakırın, elektroliz işlemiyle  içerisindeki bakır harici elementler elimine edilerek, minimum % 99.99 saflıkta elektrolitik katot bakırların elde edildiği ünitemiz 20.000 ton/yıl elektrolitik katot bakır üretim kapasitesine sahiptir. Üretilen katotların ortalama ağırlıkları 70 - 100 kg arasında değişmektedir.