224kablo
Köşe Yazıları

BAKALIM NE OLACAK?

Değerli Volt Gazetesi dostlarım bakalım ne olacak? Diye başladım sözlerime, gerçekten bizleri neler bekliyor? Ekonomimize ve sektörlere etkileri nasıl sonuç verecek? Birlikte göreceğiz. Dünyayı yerinden oynatacak biçimde gelişen ve olgunlaşan enflasyon artışı ve beraberinde görülen baskısı dünya ekonomisini olumsuz yönde etkisi altında bir süre daha tutmaya devam edecektir. Ülkemiz yönünden bu durumu analiz edersek eğer; uzun yıllardır değişen grafik ile enflasyonun etkileri ne yazık ki daha uzun bir süre bizleri olumsuz etkileyecek.
Tüm bunların yanında özellikle Avrupa ekonomisinde beklenen küçülmenin daralmaya dönüşmesi ise bu ülke-lerde sıkıntıların ortaya çıkması anlamına gelir. Dolayısıyla bizim gibi gelişmekte olan ve sanayisi büyüyen ülkeler yönünden fırsat yaratacak sonuçlar beraberinde gelecektir. Çünkü otomotiv yan sanayi ve tekstil sektöründe ihracat artışları bize bunu anlatmaktadır. Bu durumun bize olan faydalarını zaman içerisinde görebileceğiz. Konjoktürel tehditlerin, değişimlerin ve politik tepkilerin Çin yönünde artması ile bizlere dönüşün olabileceği düşünülmektedir.
Değerli sektör dostlarım, yaşanılan enflasyon baskısı ile üzerimizdeki yoğun kaygılar sonucu ne yazık ki, bu yılın son çeyreğini yaşarken ve gelecek yılın ilk çeyreği ile ilgili tahminlerde bulunmamız zor görülmektedir. Bakalım ne olacak? Büyüyen ekonomimizdeki olumlu yansımaları hepimiz hissedebilecek miyiz? Alım gücümüzü arttıracak etkileri olabilecek mi? Avrupa da enflasyonun artışlarının etkisini Avrupa halkı yeni anlamaya başladığını duyuyoruz. Bu durum yıllık maaş artışlarında önümüzdeki yıl bu coğrafyada beklentilerin üzerinde olabileceği tahmin ediliyor.
Ülkemizde ve dünyadaki gelişmekte olan ülkelerde ise döviz hareketlerinin olumsuz bir çizgide olması ulusal para değerlerindeki kayıplar önümüzdeki yıl ve sonrasında devam göstergesi yansımaları olarak devam ederken bakalım ne olacak? Demeden geçemiyoruz. Pandemi ile be-raber değişim rüzgarlarının esmeye devam etmesi dünyada öncelikle bir ekonomik kaosun yaşanması, muhtemel olumsuzluklara zemin hazırlaması ve bu durumdan çıkılmasının kısa sürede olamayacağı aşikardır. Ülkemiz yönünden bakıldığında finans sektörlerindeki yüksek karlılık oranlarının görülmesi, ekonomimizdeki büyüme ivmesinin artması ile sanayimizde beklenen yeni yatırımların önüne set çeken bir tablo görüntüsünü bize göstermektedir. Finansal kredilerin alımında yaşanan sıkıntılar üretim sektörü için sıkıntıların devam etmesi anlamı taşımasının yanında ihracat yönünden üretimlerin aksama nedenlerinden bazıları olarak nitelendirilebilir. Tüm bunlara rağmen önümüzdeki yıl ülkemizi bekleyen bir seçim var ve sonrası için öngörülebilen ve bizleri yansıtacak sonuçlar için bakalım ne olacak? Beklentiler içinde olacağız.
Değerli Volt Gazetesi dostlarım, karamsarlık içinde olan bir toplum, üretmekten çok kaygılarıyla hareket eden bir sanayi olmaktan çıkarak, geleceğe olumlu bakan, kaygılardan uzak stratejileri olan, ekonominin taşlarının sağlam zeminde yer alması ve bunu devam ettirebilmesi ile mutlu, refah seviyesi yüksek ve kaygıları olmayan bir gelecek arzusu bizlerin ve tüm dünyanın beklentisidir. Bunun için ekonomi yönetimlerinin bu yolda elzem kararlar alarak toplumlara yön vermesi en doğrusu olandır. Yine de olumlu düşünmeye devam edip sadece bakalım ne olacak? Beklentisini de sormadan geçmeyelim.
Değerli Volt okurları kasım ayı denildiğin aklımıza gelen ise Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 10 Kasım’da bizlerden ayrılışının hüzünlü günü, kendisini rahmetle, şükranla anıyoruz. Saygılarımla.