224kablo
Köşe Yazıları

BAKALIM KİM HANGİ KONUMDA?

Değerli volt okuyucusu dostlarım merhaba, bu ay ki yazımda sizlere iletişimden biraz söz ederken içinde bulunduğumuz ortamlarda kişilik analizini yansıtan başarılı ve başarısız insanları nasıl anlayabiliriz, onları tespit etmemizde bize ışık tutacak bilgiler nelerdir, onlardan söz edeceğim. Göreceksiniz, etrafınızdaki kişileri tanımada sizlere nasıl bir analiz sonucu verecektir.
Önce, her yerde zaman zaman duyduğumuz şu iletişim nedir bir bakalım. Sözcük anlamıyla kişiler arasında duyguyu, düşünceyi, bilgiyi, haberi değişik yollar ve biçimler ile kişiden kişiye aktarılması ve aynı zamanda kişilerin birbirlerini anlamasıdır diyebiliriz. İletişimi anlatmaya kitaplar yetmez ama bu kısa tanımlama bizlere ne olduğunu anlatacaktır diye düşünüyorum.
İletişimde bilgi aktarımlarının yanı sıra karşılıklı iletişimde öncelikle iyi bir dinleyici olmayı ve empati kurmayı bilmek zorundayız. Bu yaklaşımlarla hareket ettiğimizde kişilerle rahat bir iletişimi kolay kurabiliriz. İsteklerimizi iyi ifade edebilir, ya da istenilenleri anlayabiliriz. İletişim aynı zamanda pozitif yaklaşımın, olumlu enerjilerin bize yansımasıdır. Bunun tam tersi ise bize kötü iletişimin cevabı olarak yansır. Bakın sevgili Volt dostları, Hz. Mevlana ne diyor;  Karşılaştığın veya buluştuğun herkesin yüzünden bir şey yersin. Her buluştuğundan ise bir şeyler alırsın. İletişim esnasında karşımızdakilerden yararlanırken hoşnut olmayacak durumlarla da karşılaşabilirsiz. Bu durum iletişimden kopmayı, ondan uzaklaşmayı asla düşünmemeliyiz. Zaten böyle durumlarda bize başarılı veya başarısız olma sonucu düşüncesi oluşur ki bu en kötüsü olur. İletişimde başarısız olma endişesi yaşarsanız; örneğin, amirinize bir şey soracaksınız ve kendisinin sizi tersleyeceğinden çekiniyorsunuz,  çekinmeyin aksi taktirde daha baştan her şeyi siz olumsuz hale getirirsiniz. Dostlarım iletişimden kaçarak hiçbir alanda ne kadar eğitimli, bilgili olsanız bile kendinizi kabullendiremezsiniz.
Değerli Volt okuyucu dostlarım, bunları sizlere söylerken başarılı ve başarısız diye ifade ettiğimiz insanlar kimlerdir, nasıl anlarız konusunda bir kısım alıntıları paylaşmak isterim. Bu söylediklerimi okuduktan sonra kendiniz ve çevrenizde var olan kişiler hakkında küçükte olsa bir analiz yapabileceksiniz. Dostlarım, başarılı insanlar, minnettar kişilerdir, hataları affederler, birisinin başarısı en çok onları sevindirir. Başarısız oldukları bir durumda başarısızlıklarını kabul ederler, başkalarını överler, okumayı severler, günlük tutarlar, yeni fikirlerden söz ederler, bilgiyi saklamaz paylaşırlar, her şeye çözüm üretirler, hedef belirlerler, kendilerini sürekli geliştirirler, kendi değerlerine sahip çıkarlar, değişime açıktırlar, iletişim yanı açık ve pozitiftir.
Peki ya başarısız insanlar kimler? Burada başarısız insanlar derken sakın dostlarım başarısız olmaktan da korkmayın. Başarısız olmak o kadar da kötü değil. Ancak her şeyi bırakıp mücadeleden uzak kalmayı kendinize hedef koyarsanız bu durum başarısızlıktan da öte bir şey. Her yapılan işten olumlu olacak sonuçlar beklenebilir ama olmadığında da vazgeçmek hiç doğru olmayacaktır. Bana zaman zaman sorarlar, tecrübe nedir siz kendinizi tecrübeli olarak nasıl tanımlarsınız? Bu sorunun cevabı çok basit dostlarım, Hata yapmaktan korkmadım, tekrar tekrar denedim,  her defasında kendimi geliştirdim, yeniledim ve usanmadan yoluma devam ettim. Yani hata yapmaktan korkarsanız işte o zaman çok başarısız veya daha da kötüsü işe yaramaz hissedersiniz ve buda mücadeleyi bırakmak yaşama sevincinizi kendi ellerinizle yok etmiş olmanız demektir. Bakalım analiz yaparsak başarısızlar kimlermiş?
Bu tür kişiler her şeyi hakettiklerini sanırlar, affetmeyi bilmezler ve kin tutarlar, başarısızlıklarını başkalarının üstüne atmayı, başarıyı da kendilerine mal ederler. Her zaman olumsuz düşünürler, dedikoduyu severler, sürekli başkalarını suçlarlar, başkalarının başarılarını kıskanırlar, bilgi paylaşmaktan kaçarlar, onları hep kızgın ve öfkelidirler, ne istediklerini bilmezler ama her şeyi bildiklerini sanırlar, geçmişte ve gelecekte yaşarlar ve değişimi ve yeniliği asla sevmezler. Volt dostları bunları okuduktan sonra özel hayatınızdaki çevrede ve iş hayatınızda bu tür kişileri görmüşsünüz hatta içinizden şu falan kişi aynı anlatılanlar gibi dediğinizi bile duyar gibiyim. Esen kalın, hoş kalın mutlu kalın. Saygılarımla