224kablo
Köşe Yazıları

BAHARI BEKLERKEN…

Değerli Volt Gazetesi okurları ve sektör dostlarım parçalı bulutlu bir mart ayından herkese merhaba, parçalı bulutlu derken havadan söz etmiyorum sektörel açıdan havaların henüz daha güneşi göremediği ve beklentilerin gerçekleşeceği günlerin gelmesinden, tahminlerimizin sonuca ulaşmasından dolayı bir rahatlamadan söz ediyorum. Kıymetli okurlar, piyasaların fiyatlanmasının artık belirlenmeye başladığı günlerde, yılın ilk çeyreğinin artık bu ay ile sonuna doğru yaklaşırken sanırım bir gidişattan memnuniyetsizlik olduğu aşikardır. İlk iki ay içinde hissedilen durağanlık sürecini bu aydan itibaren bu sis perdesinin sektörlerin üzerinden kalkması gerektiğini ve bulutların arkasındaki güneşin bereketli yansımasını görmek arzusundayız. Bir medcezir gibi yansıyan döviz hareketlerinin olumsuz sonuçlarının bir daha yaşanmaması dileğimiz olup piyasa fiyatlanmalarının rayına oturması artık gereklidir. Bu durum, gelecek yönünden işletmelerin çarklarının devamı anlamındadır. Burada asıl sıkıntı ihracattan çok iç pazara hizmet veren işletmelerin zora girme durumunun ortaya çıkmasıdır aksi halde bazı küçük ve orta işletmelerde finans zorlukları yaşanabilir.
Volt dostlarım, durağanlaşan pazarın harekete geçmesi elzem görülmektedir. Artık tahmin yapabilir duruma gelmeliyiz. Tahsilat sorunlarının ortaya çıkması muhtemel olma ihtimaline karşılık sektör işletmelerinin yeniden portföylerini dizayn etmeleri faydalı olacak kanaatindeyim. Fiyatlanmaların ve toplam tutarların artış göstermesine ayrıca, piyasa risklerinin artması anlamına gelir. Bunlar üst üste gelince önümüzdeki vade zamanlarında sıkıntıları beraberinde getirir. Öyle ya da bir şekilde özellikle elektrik sektöründe bunların yaşanmaması arzu edilen dileklerdir.
Elektrik sektörü irili, ufaklı çoklu parçalardan oluşan bir piyasa dinamiğidir. Hareket kabiliyeti yüksek ve bir o kadarda riskleri üzerinde taşır. Özellikle inşaat sektöründeki belirgin durgunluk dolayısıyla sektörü etkileyecek sonuçları karşımıza getiren etkenlerdir. Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda, üretim ve satış tarafında ihracata yönelik hızlı hareketlenmeler gerekli olup üretim tarafının rahat hareket etmesini sağlayacaktır. Değerli dostlarım, baharı beklerken kışı görmemek umuduyla gelecek tahminlerimizin istediğimiz şekilde gerçekleşmesini diliyorum. Her yaşanılan olumlu ya da olumsuzluklardan ders çıkarabilenler olarak önümüzdeki aylarda sektörün daha dinamik ve sağlam yollar alabileceğini, bunun sonucunda işletmelerde ve dolayısıyla ülkemizde kalkınmaya, istihdama ve büyümeye katkılarımızın devamında her zaman olduğu gibi süreceğini biliyorum. Sürdürülebilir yol haritalarının her işletme için bereket dolu olması sektörümüze büyük katkılar sağlayacaktır.
Değerli Volt okur dostlarım, mart ayı dert ayı derler ya; hiç öyle olmayacak ve tüm sektörlerde bir dinamizm patlaması yaşanıp iyi günlerin yakınımızda olduğunu hatırlatırken; hayatımızın her anında yer alan kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlarım. Ayrıca en önemlisi 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günümüzü yad ederek barışın hakim olduğu bir dünya olmasını dilerim. Sağlıkla kalın hoş kalın. Saygılarımla