224kablo
Köşe Yazıları

B2B PAZARLAMANIN BİLİNMEYEN GÜÇLÜ YÖNÜ

Sizlerle sektörümüz açısından pazarlama değerlendirmelerimi paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Volt Gazetesi’ne konvansiyonel iletişimdeki değerli bakış açısı için teşekkürlerimi sunarım.

Pazarlama yöneticilerinin ilgi göstermediği, konferanslarda yer verilmeyen ve daha zor bir alan gibi görünen B2B pazarlama, global ekonominin içinde %50 den daha büyük bir hacme sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Oysa ki, B2B pazarlama diğer pazarlama kanallarıyla aynı stratejilere sahip. Çünkü B2B firmalar da büyümek, bilinirliğini artırmak istiyor. Ürün her zaman odak noktamızda; fakat geleceğin konuşulduğu dünyada artık ürünün değil, çözümün, fiyatın değil değerin, dağıtımın değil erişilebilirliğin, promosyonun değil bilginin önemli olduğunu altını çizmek isterim. B2B pazarlama, bu başlıklara göre 21. yüzyıl dünyasında şekillendiriliyor.

B2B satış, e-ticaret ile birlikte yükselen bir sektör olması nedeniyle, pazarlama endüstrisinin de büyümesi kaçınılmaz bir gerçek. Pazar ve tüketici verilerinde uzmanlaşmış Alman şirketi Statista'ya göre, 2024 yılında yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde B2B pazarlama harcamaları yaklaşık 39.1 milyar doları buldu. Aynı veri şirketinin tahminlerine göre, B2B pazarlama harcamalarının 2026 yılına kadar tahmini 69 milyar doları bulması bekleniyor.

Daha İnteraktif Pazarlama İletişimine Hazır mıyız?
B2B (Business to Business) pazarlama, işletmeler veya kuruluşlara yönelik pazarlama stratejilerinin bütününü kapsar. B2B pazarlama odağında bireysel tüketicilerin aksine, diğer firmalara yönelik ürün ve çözümler bulunmaktadır.
B2B pazarlama kanallarını güçlendirmek isteyen her marka, iletişime geçeceği firma ile değerli ilişkiler kurması gerektiğinin bilincinde olmalıdır.
Bu ilişkide; firmalar arası iletişimin hangi dilde, hangi hedef kitleye ve hangi kanallardan iletildiğinin önemi karşımıza çıkıyor.

Başarılı bir B2B pazarlama stratejisi, hedef kitlenizi tanımakla başlıyor. Ancak müşterilerinizi tanımak için onlarla yüz yüze bir araya geleceğiniz platformları ve iletişime geçmeye değer ürün ve hizmetleri nasıl tanıtacağımızı belirlemeliyiz.

Son yıllardaki hızlı dijitalleşme ile birlikte dijital kanallar B2B pazarlama için yeni stratejiler oluşturmamızı, yeni içerikler üretmemizi gerektiriyor. Müşteriler karşılaştıkları sorunları birlikte çözebileceği, kendilerini anlayan, hatta dijital gelişimlerine katkıda bulunan yenilikçi üreticiler veya tedarikçiler arıyor. Dolasıyla müşterilerin bu taleplerini ancak dünyadaki dönüşüme ayak uyduran, sürekli gelişimi odağına almış, kurum kültürünüzdeki müşteri ilişkileri yapılandırmanız ile karşılayabilirsiniz.

Online B2B iş modellerine sahip firmalar için iletişimin önemi daha çok artıyor. Hedef kitlelere özel projeler geliştirmesi ve iletişim yöntem stratejisinin belirlemesi gerekirken, içerik pazarlaması bu kanalda devreye giriyor, müşteriler satın alma kararını duygularıyla değil mantığıyla veriyor. Rakiplerinizin uzmanlaştığı alanlar veya ürünler, senelerdir süregelen klasik ve garantili uygulamalarıyla dikkat çekebilir; fakat, pazarlama iletişiminin zeka ve vizyon gerektirdiğini düşünen bir yönetici olarak, örnek oluşturan ve takip edilecek bir pazarlama içeriği ortaya koymak için yeri geldiğinde sektörünüzün dışından düşünmeniz, yeni fikirlere cesaretle yaklaşmanız gerekiyor. Değişen dinamizme ayak uydurmak için öğrenme ve farklı açılardan araştırma kabiliyetlerinizi geliştirmeniz, size B2B pazarlama alanında daha güçlü bir kimlik kazandıracaktır.

Başarılı bir B2B pazarlama yolculuğu için müşterilerinize özel ve hızlı çözümler; sektöre  know-how sunabilen iletişim stratejilerine sahip olmalısınız.
B2B pazarlama iletişim yönetiminde yüz binlerce veya milyonlarca müşteri ile birlikte değiliz. Sayısal ve demografik özelliklerini belirleyebileceğimiz hedef kitleyle bir aradayız.
Satış ağı operasyonlarında müşteri kitlenizle daha yakın ve daha özel bir iletişimde olacağınız için güven ve sadakatin entegrasyonunu sağlamalısınız.

Rakip araştırmaları ile pazarlama metodolojisini birleştirdiğinizde tüketicilerin değil; potansiyel iş ortağınızın -genel müdür, satın alma yöneticisi, proje mühendisi gibi farklı iş profesyonellerinin- kararlarını değiştirebilirsiniz.
Müşterilerinize ait iç görü dataları toplamanız, bunun için sahadaki satış ekibi ile beraber; marka bilinirliğini ve etkileşimini artırmanız, daha fazla potansiyel müşteri kazanmanız, satışlarınızı yükseltmeniz, hedeflerinizi büyütmeniz ve müşteri bağlılığını artırmanız B2B pazarlama alanınızın gücünü de ortaya çıkaracaktır.