224kablo

Değerli Volt okurları, sektör dostlarım aralık ayına girdik ve yılı artık kapatıyoruz. Her yıl olduğu gibi yeni umutlarla girdiğimiz 2020 yılı içinde kara mart ayı olarak hayatımıza giren ve tüm dünyayı etkisi altına alan ve halen yaşantımızda var olmaya devam eden bir salgın hastalıkla karşı karşıya kaldık. Bu yaşanılan ve uzun süre yaşanacak gibi görülen bu durum ile bütün yaşantımızda değişiklikler ortaya çıktı. Korku, endişenin yanında ekonomik olarak kriz üstü bir depresif sonuçları beraberinde yaşadığımız bu günler pek unutulmayacak ağır izlerin yaşanmasına neden oldu. Umutla bakılan bu yılda ne yazık ki bütün yapılan planlar alt üst oldu. Üretimin durma noktasına gelmesi, panik ortamlarının oluşması ekonomimizin zor duruma gelmesine neden oldu. Haziran sonuna kadar geçen zorlu süreçten sonra piyasalarda gelişen hareketlilik ile salgınla beraber yaşamaya alıştık derken kasım ile yeniden salgında artış görülmesi, aralık itibariyle bizleri olumsuz düşünmeye neyazık ki sevk eder gibi gözüküyor. Tüm bunların sonucu ekonomimizde görülen negatif göstergeleri de unutmamalıyız. Dalgalı seyreden döviz hareketi, enflasyondaki artışı da sayarsak bu yılı sıkıntılı hatta tsunami etkisi ile yaşayacağımızı bizlere hissettirdi.

Üretim ekonomisinden çok tüketim ekonomisine doğru yıllardır devam eden ülkemiz dinamiklerinde görülen olumsuzlukların önüne geçilmesi yönünde geç de olsa kasımdan itibaren  bizi yönetenler tarafından ifade edilmeye başlanması gelecek yıllara da ülkemiz ekonomisinde bir olumlu hareketlenmelere sebep olacağı umudu taşımaktayım.Bu gelişmelerin devamının görülmesi, büyüme gösteren ekonomimizde olumlu sonuçları gelecek yıllarda sürdürülebilir ise,  daha stabil tabloları hep birlikte görmüş olacağız. Bunun sağlanması için ise, sürdürülebilir, öngörülebilir ve hesap verilebilirlik ilkesinden asla vazgeçilmemesi olmalıdır. Aksi halde sıkıntıların önüne geçilebilmesi zordur. Paramızın değerlenmesi bu konuda en önemli koşuldur ve bunun için piyasalara güven aşılamak gerekir.

            Salgının önüne geçilebilmesi ile ilgili aşıların bulunması ve uygulanması aynı zamanda tedavide kullanılacak ilaçların geliştirilmesi ile dünyada ve ülkemizde etkisi devam eden ekonomik dalgalanmaları azaltacak sonuçlar ülke ekonomilerinde görülen küçülmelerin de önüne geçecek ve yeni normal olarak ifade edilen gelecek hayatımızda bu normale  uyumlu  bir süreç yaşanacaktır.

            Sektör içinde görülen sıkıntıları her defasında söylediğim gibi iyi disipline edilmiş finansal ve doğru nakit akışları düzenlemeleri ile çalışmalarımıza devam etmeli, yatırımlarımızı ve gelecek öngörülerimizi buna göre değerlendirmeye devam etmeliyiz. Özkaynakların doğru değerlendirilmesi ve borçlanma hareketlerimizi dikkatli seçmeli ve bunlara göre geleceğimize işletmelerimizi taşımalıyız. Bu yıl içinde yaşadıklarımız bundan sonraki yıllar için bize örnek teşkil edeceğinden böyle durumlar için planlarımız her daim hazır olmalı ve üretim ekonomisine verilecek önem ve ağırlık ile ülkemizi ekonomisi gelecekte daha güçlü olacak, güven artacak ve genç iş gücündeki avantajlarımız ile sürdürülebilir refah seviyesini geleceğe taşımız olacağız.

            Değerli sektör  dostlarım yaşanılan salgından söz etmeden duramayacağım.Gittikçe artan va a sayıları gerçekten ürkütücü ama bunu azaltmakta yine bizlerin elinde. İşletmelerimizde alınan önlemlere devam ederek kontrolü elden bırakmayarak bu duruma katkı sağlamak, maske, mesafe  ve hijyen konularında dikkatli olmak, önlemlerimizi almak hem kendimizin hem de işletmelerimizin geleceği için önemini vurgularken sağlıkla kalın hoşçakalın. Saygılarımla