224kablo
Köşe Yazıları

ANALİZ...

Değerli Volt Gazetesi okurları ve meslektaş dostlarım baharı hissettiren ay olan mayıs ayına girmiş bulunuyoruz. Öncelikle 1 Mayıs Dünya Emekçi ve Dayanışma Günü’nü kutlar, tüm dünyada sosyal ve emek dayanışmasının geleceği şekillenmesinde önemli yer alacağını vurgulamakta yarar görüyorum.
Bu ay başlık olarak analiz demek istedim çünkü bu ay hareketli günlerin geçeceği bir ay ve en önemlisi bizleri bekleyen bir seçim var. Ülkemiz için önemi büyük olan bu durum, istikrar ve gelecek bakımından herkesin duyarlılığının artmış olmasının yanı sıra ilk kez oy kullanacaklar içinde büyük anlam taşımaktadır.
Gelecek yüzyıl Türkiye’sinin şekillenmesinde büyük rol oynayacak seçimlerin hayırlı olmasının dilerim.
Gelecek yüzyıl üretimin artacağı, büyümenin gerçekleşeceği zamana, doğru adımların artacağı bir döneme ve tüm bunların gerçekleşeceğinin görüleceği bir ay olacak.
Mayıs ayı milli mücadelenin başlangıcı olan 19 Mayıs’ı içinde barındıran bir ay olmasının yanında, ekonomisinin güçlü, sosyal adaletin tesis edildiği, refah seviyesinin arttığı, güven ve istikrarın korunduğu ikinci yeni yüzyıla heyecan ve coşkuyla gireceğimiz dönemin artık içindeyiz. Umarım tüm bu arzulananlar gerçekleşir.
Mayıs ayı aynı zamanda baharın ve Hıdırellez’in kutlandığı bir ay olarak da bilinir Balkanlar’da ve Türki cumhuriyetlerinde, ülkemizde bir gelenek şeklinde mayısın 5 ve 6’sında coşkuyla kutlanır.
Volt Gazetesi dostlarım, ekonomik yönden analiz yaptığımızda ise, ilk üç ayın başarılı geçtiği söylense de ikinci çeyrekte tablo biraz kırılgan biçimde görülmektedir.
Gerçek anlamda haziran sonrası netlik ortaya çıkacaktır. Enflasyonun baz etkisi ile düştüğü görülse bile ileriki aylarda yansımalarını görmüş oluruz.
Bu durumun alım gücüne dönüşmesi önemli olup sakinleşen piyasaların görülmesi bizleri belki umutlandırabilir ama kısa süre için bu tür beklentiler içine girmek erken olacaktır.
Döviz kurlarındaki hareketlilik bu ay içinde görülmesi muhtemel dolayısıyla bu durum piyasaları etkileyerek yeni fiyatlanmaların ne yazık ki habercisi olacaktır. Artış, paramızın değer kaybettiği anlamına gelir ki bu da bizleri bir süre daha olumsuz etkilere maruz kalmamız demektir. Ayrıca deprem yaralarının çok daha hızla sarılmasını, bölgedeki insanlarımızın normale dönmesini sağlayacağı gibi ekonomideki önemi çok olan bölgenin tekrar eskisi gibi güçlü olmasını önemsememiz gereken konuların başında gelmelidir.
Dünya ya baktığımızda gelişen ülkelerdeki enflasyon hızının yavaşladığını geriye doğru azalma gösterdiği veya sabitlenmiş gibi görülse de bunun alım gücüne etki etmediği görülmektedir.
Bu tür ülkelerde ise alım gücü artıracak taşlardan birinin maaş artışları olduğu fakat bunun yapılıp yapılamayacağının kaygıları görülmektedir.
Dolayısıyla bazı ülkelerde özellikle kritik noktalarda grevlerin başlaması muhtemel gözüküyor.
Volt Gazetesi’nin değerli okurları mayıs ayının başka özeliklerin biri de, 29 Mayıs ki bu tarih İstanbul’un fethidir ve tarihimizde önemi çok değerlidir.
Aynı zamanda anneler günü bu yıl 14 Mayıs çok kıymetli annelerin gününü kutlarım. Bu ayki yazım da kısa kısa analizler yapmaya çalıştım ama ülkemizde sanki her şey seçimlere bağlıymış gibi bir hava estirilmektedir. Dolayısıyla analiz yapmak, öngörülerde bulunmak bir hayli zor görünüyor. Sanırım sonrasında daha net görüşlerimizi paylaşarak bir sonraki dönemlere daha olumlu yaklaşabileceğiz. Değerli dostlarım, esenlikler diler saygılar sunarım.