224kablo
Röportajlar

ALKAN AYDINLATMA PAZARLAMA BÖLÜMÜ BATU VAGAS VE MURAT KILINÇ

1.         Sizi tanıyabilir miyiz? (Batu Vagas)

 

1997 yılında Alkan Kardeşler Elektrik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'de proje sorumlusu olarak başladım. Aydınlatma hesaplamaları yaparak müşterilerimizin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayacak tasarımları yapıyordum.
2005 yılında distribütörlüğünü yaptığımız İtalyan Lanzini Illuminazione firmasının ürünlerini "Lanzini Aydınlatma" firması adı altında proje ve tasarım desteği vererek ağırlıklı dış mekan projelerinde Türkiye'de satışına devam ettim.
Firma sahiplerimizin 2010 yılında "ALKAN" markasıyla üretim yapmaya başlaması sonrası 2014 yılından itibaren Alkan Asya Afrika Üretim ve Elektrik Malz. A.Ş.'de önce Satış Müdürü, 2020 yılının başından itibaren de çalışma arkadaşım Murat Kılınç ile firmanın Pazarlama faaliyetlerini yürütmekteyiz. 

 

 

2.         Firmanızı tanıtıp, faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

 

Firmamız, kurucumuz Fevzi Alkan tarafından ticari hayatına 1967 yılında elektrik malzemesi satışıyla başlamıştır. Daha sonra 2010 yılında tamamı yerli sermaye ile kurulan fabrikasında ALKAN® markasıyla üretim faaliyetlerine devam etmektedir.

Firmamızın en önemli ilkelerinden biri olan enerji tasarrufu ve LED aydınlatma teknolojisindeki gelişimini, almış olduğu TSE, ISO, ENEC ve OHSAS belgeleri ile kanıtlamaktadır.

Kullandığı teknoloji, kalite standartları, yetkin çalışanları, müşteri odaklılığı ve sosyal sorumluluk bilinci ile yarım asırlık tecrübesini birleştiren firmamız, üretimini yaptığı yol, cadde, projektör, endüstriyel, sıva altı/üstü, lineer armatürler ve ürün gamına yeni kattığımız LED ampul ile ülkemizin yerli ürün ihtiyacını karşılamaktadır.

Günümüzde 65 ülkeye yaptığımız ihracat başarısının devamı olarak, Avrupa pazarında da markamızla büyümeyi hedeflemekteyiz.

 

3.         Corona virüsü (Covid-19) sizi nasıl etkiledi?

 

Tüm dünyayı ve Ülkemizi etkisi altına alan, sosyal ve ekonomik hayatı neredeyse durma noktasına getiren Covid-19, yaşam biçimimizi, çalışma şekillerimizi de ciddi oranda değiştirecektir. Bu değişim, ekonomik ve ticari hayatı olumsuz etkilediği kadar olumlu değişimlere de neden olmaktadır. Bizde bu sürece uyum sağlamak için gerekli çalışmaları yapıyoruz.

 

4.         Şirketinizde, Covid-19 virüsü ile ilgili ne tür önlemler aldınız?

 

Şirketimiz, virüsün yayılımını azaltmak için devletimizin ön gördüğü “kısa çalışma” modelini uygulayarak üretim faaliyetlerine devam etmektedir. Bu esnada çalışanlarımızın virüsten korunmasıyla ilgili hususlara dikkat etmeleri için gereken bilgilendirmeleri de titizlikle yapmaktayız.

 

5.         Şu an da içinde bulunduğunuz mevcut durum yıl sonu üretim hedeflerinizi nasıl etkileyecek, bununla alakalı nasıl önlemler alacaksınız?

 

Bu zorlu süreç yıl sonu üretim hedeflerimizde sapmalara neden olmuştur. Önümüzdeki dönemde meydana gelecek ekonomik gelişmeler doğrultusunda hedeflerimize ulaşmak için strateji ve planlarımızı gözden geçireceğiz.

 

6.         Sektörün öncü firmalarından birisiniz. Bu zor günlerde küçük ve orta ölçekli firmalara tavsiyeleriniz nelerdir?

 

Dünya ve Ülke olarak içinde bulunduğumuz bu zorlu süreçte, yerli üreticiler olarak kaliteden ödün vermeden müşterilerimize ekonomik ürünler sunmak ve dış pazara olan bağımlılığı azaltmaya çalışmalıyız. Günümüzde yoğun olarak kullanılan dijital teknolojilere uyum sağlayacak çalışma modelleri geliştirmeliyiz.

 

7.         Covid-19 ile dijital pazarlama çağına bir adım daha atladık bununla ilgili alt yapı çalışmalarınız var mı?

 

Günümüz trendleri arasında yaygınlaşan dijital pazarlama Covid-19 ile artık kaçınılmaz hale gelmiştir. Firmamızın geçen senelerde başlattığı alt yapı çalışmaları sonucunda müşterilerimiz için oluşturduğumuz “e-alkan” internet sitemiz üzerinden dijital pazarlama ve satışa başlamıştı. Dijital pazarlamanın hız kazanacağı bu süreç sonrasında faaliyetlerimizi geliştirerek müşterilerimize en iyi hizmeti vermeye devam edeceğiz.

 

8.         Sosyal mesafeyi korumak adına fuarlar, etkinlikler vs. iptal edildiğini biliyoruz. Bu sizin iş hacminizi nasıl etkiledi.

 

2020 yılında katılacağımız fakat Pandemi sebebiyle ertelenen “Light+Building” fuarı ile girmeyi planladığımız Avrupa pazarındaki faaliyetlerimizi belirli bir süre gecikmesine sebep olmuştur. Bu durum hedeflediğimiz Avrupa pazarlardaki iş hacmimizi etkilemiş olsa dahi planlarımızı değiştirmemiştir.

 

9.         Sektörü genel olarak Covid-19 virüsü ile mücadelede nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Sektörümüzdeki birçok şirket ve kurumun Covid-19 virüsün yayılım hızını düşürmek için evde çalışma sistemine geçmesi, çalışan gruplarında sosyal mesafe ve hijyen koşullarına gösterdiği özeni olumlu değerlendiriyoruz.  

 

10.       Eklemek ya da belirtmek istediğiniz bir şey var mı?

 

Son günlerde gündemde olan bilim adamları tarafından da korona virüsünü öldürebileceği onaylanan Ultraviole odaklı ürünlerin, yanlış eller ve firmalardan bilinçsizce tedarik edilmesi insan sağlığı için ciddi tehlike oluşturmaktadır. Bu ürün grubunu kullanmak isteyen kullanıcılar kullanım koşullarıyla ilgili iyi araştırma yapmasını öneriyoruz. Sağlığımızı kazanalım derken kaybetmeyelim.