224kablo
Sektörel

Akıllı Bina Teknolojileri ve Elektrik Sistemleri Fuarı - Borsan Satış Müdürü Adil Güngör A -TECH Fuarı’nda 

Akıllı evler ve yapılar kişilerin özgün yaşam standartlarını geliştirmesini sağlarken, daha rahat, güvenli ve kullanışlı bir yaşam biçimi sonuyor. Dolayısıyla insanlar için son yıllarda önemli bir konu haline gelen bu durum ülkemizde kapsamı sadece bina ve tesislerdeki elektriksel uygulamaları içeren bir ihtisas fuarı ihtiyacını doğurdu. Bu doğrultuda T.C. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın da destekleriyle A-Tech Fuarı’nı 22-25 Kasım arası Ankara Congresium’da gerçekleştirdi. 
Akıllı Bina Teknolojileri ve Elektrik sektörünün üretici, dağıtıcı ve kullanıcılarını bir araya getiren A-Tech Fuarı aynı zamanda kamu kurumları ile özel sektörü buluşturan Türkiye’nin en önemli fuarlarından biri olma yolunda her yıl ilerliyor.

Borsan Satış Müdürü Adil Güngör A -TECH Fuarı’nda 

1. Sizi tanıyabilir miyiz? Biraz geçmişinizden bahseder misiniz?
İsmim, Adil Güngör.1975/Zonguldak doğumluyum. Aslen Ordu/Fatsa’lıyım. Öğrenim hayatım Muhasebe Uzmanlığı üzerine olmasına rağmen, 1997 yılında vatani görevimi bitirdikten sonra, Samsun’da yeni kurulan, yurtdışından tarım aletleri ithal eden bir firmada, Türkiye’de satış noktaları ve bayilikler oluşturmak üzere bir satış ekibine dahil olarak Satış/Pazarlama kariyerim başladı. 2001 krizine kadar 4 yıl boyunca tüm Türkiye’de sürekli sahada olarak tecrübe edindim. Kriz sonrası ithalatı bırakan bu firmadan ayrılarak, o günlerde yıldızı parlayan BORSAN gruba dahil oldum. Satış/pazarlamada tüm alanlarda görev aldım. Son olarak 2013/Haziran ayından itibaren Yurt İçi Satış Müdürlüğü görevini yürütmekteyim. 
2. Firmanızdan bahseder misiniz? Yaptığınız hizmetler nelerdir?
BORSAN Grup, bünyesinde bulundurduğu, farklı sektörlerde ürün/hizmet üreten 17 şirketi ile 2.200 kişiye istihdam sağlayıp, üretimlerinin % 50’sini 4 kıtada 75 ülkeye ihraç edip, 35. Yılını gururla geride bırakırken, geleceğe emin adımlarla büyüyerek devam etmektedir. Grubun amiral gemisi ve gruba ismini de veren BORSAN kablo ise; Türkiye’nin ilk 500 büyük sanayi kuruluşu arasında yer almaktadır. Elektrik sektöründe, Bakır Kablo, Alüminyum Kablo, Zayıf Akım Kablo ve Led Aydınlatma üretimlerini aynı çatı altına yapan tek firmadır.  
3. Üretim aşamalarınızdan bahseder misiniz?
80.000 m2 kapalı alanda üretimlerimizi gerçekleştirmekteyiz. Bakır ve Alüminyum kablo’da Türkiye’nin en büyük cevherden bakır üretimi yapan ETİ BAKIR işletmelerinin yanında olmamız ve ergitme tesislerimizin olması bize ciddi avantajlar sunmaktadır. Zayıf Akım kablo’da ise İTALYA’daki üretim tesislerimizi know have  ile birlikte 2017 yılı sonunda Samsun’a taşıyarak, bakır ergitme ve inceltme tesislerimizin avantajlarını ürün kalitemiz ve rekabetçiliğimize yansıtıyoruz. Aydınlatma konusunda ise; son yıllarda kablo üretimi ve bu konudaki marka olma çalışmalarımıza yoğunlaşmamız, aydınlatma sektöründeki gelişmelerden uzak kalmamız ve yeni yatırım yapmadığımızdan ötürü,  geçmişten beri gelen Aydınlatma üretici kimliğimiz zayıflamıştı. Ancak 2017 yılında tamamladığımız yeni fabrika alanımızda 15.000 m2’lik yekpare bir alanı, ülkemizde her geçen gün yükselen LED aydınlatma armatürleri üretimi yapmak üzere hazırladık. Sanırım Türkiyede  en kapsamlı alt yapı, laboratuar ve montaj hatlarını oluşturduğumuz bu tesisimizde 2018 yılı başından itibaren % 40 civarında yerli üretim oranını, kararını aldığımız ve uygulamaya koyduğumuz ciddi bir ilave yatırım ile 2019 yılı içinde % 80’lere ulaştırmayı hedefliyoruz. Yine ülkemizde AR-GE konusundaki yatırımların çoğaldığı bu dönemde bizde AR-GE merkezimizi oluşturarak tüm üretimlerimizi geliştirmeye devam edeceğiz.  
4. Müşterilerden nasıl geri dönüşler alıyorsunuz? 
Olumlu dönüşleri fazlasıyla alıyoruz. Tabi eleştirel dönüşler de oluyor ve bu bizim için çok önemli. En önemsiz dönüşleri bile dikkatle inceliyor ürün/hizmet kalitemizi yükseltmeye tevdi ediyoruz.
5. Diğer firmalardan sizi ayıran özellik nedir?
Yukarıda da bahsettiğim üzere, sektörümüzde bayi/toptancı, proje/taahhüt ya da kurumların ihtiyaçlarının önemli bir kısmını tek merkezden karşılıyor olmamız bizi diğer üreticilerden ayıran en önemli özelliğimizdir. Bunun dışında uzun yıllardır sektörde müşteri odaklı çalışmayı önceleyen, her daim müşterilerini destekleyen, kazancı ve büyümeyi birlikte gerçekleştirdiği birçok müşterisi bulunan % 100 yerli bir firma özelliğimizdir bizi ayıran. 
6. Hangi bölgelere hizmet veriyorsunuz?
Türkiye’de tüm bölgelere hizmet vermekteyiz. İhracatta ise 4 kıtada 75 ülkeye ürünlerimi ulaştırmaktayız. 
7. Sektörü nasıl değerlendiriyor ve sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz
Sektörümüz ağırlıklı olarak İnşaat sektörü ile ilişkilidir. İnşaat dışındaki genel yatırımlardan da pay almaktadır. Son 15 yılda ülkemizdeki kamu/özel yatırımları ve ihracattaki kaydadeğer büyüme, sektörümüzdeki üretici ve ithalatçılardan, son tüketiciye hizmet verenlere kadar herkese olumlu katkılar sağlamıştır.  Ancak, maalesef sektörümüzde büyük oranda öz sermayesi zayıf olan birçok firma, kazançlarını bu konuda değerlendirmek yerine, ucuz ve bol paranın olduğu bugüne kadarki dönemde, doğru hesaplanmamış gereksiz diyebileceğimiz yatırımlarla bu kazançlarını değerlendirmiştir. Yine ağırlıklı olarak, Finans yönetiminden bi haber birçok firma şu an yaşanılan ekonomik krizde duvara toslamıştır. Görünen o ki, ülkemizde başta inşaat sektörü olmak üzere, genel yatırımlarda bir süre durağan bir dönem yaşayacağız. Sanırım bu şer’den bir hayır doğacak ve tüm gücünü ve varlığını işine yatıran, gerekli yapısal düzenlemelerini yapan firmalarla birlikte, çok önemli olan Türkiye Elektrik sektörü dünyada da kendinden söz ettirecektir. 
8. Elektrik sektöründeki gelişmeler hakkında ne söylemek istersiniz?
Yukarıda da bahsettiğim üzere, ülkemizde hızla büyüyen AR-GE yatırımları vardır. Devletin de ciddi teşvik ve katkısı bulunmaktadır. Bizde kısa süre önce bu konuda merkezimizi kurduk. Sektörümüz geliştirecek en önemli unsurun bu olduğunu düşünüyorum. Tabi ihracat yapan, yurt dışında ciddi mesailer harcayan bizim gibi firmaların yapacağı teknoloji transferlerinin de katkısı olacağını düşünüyorum. 
10. Hedefleriniz neler?
Önümüzdeki 3 yıl içerisinde, Kalite, Maliyet, Teslimat konusunda Türkiye’nin en iyi firması olmayı hedefliyoruz. Tüm üretimlerimizde, kendi alanında Türkiye’de şu an pastadan aldığı payı, Bakır-Alüminyumda 2 katına, Led-Zayıf Akımda ise 4 katına çıkarmayı hedefliyoruz. 
11. Fuarı nasıl buldunuz?
A-Tech fuarının konsepti, büyük oranda inşaat yatırımı yapan devlet kurumlarının sektöre ürün/hizmet sağlayan firmalar ile bir araya geldiği bir fuar. Bu sene malum biraz moraller bozuktu. Ziyaretçi organizasyonun daha geliştirilerek, belki yatırım yapan devlet kurumlarına iş yapan yüklenici ve elektrik müteahhitlik firmalarının da ziyaretçi olarak organize edilmesi daha verimli olacaktır. 
12. Fuarı geçen seneye nazaran nasıl değerlendiriyorsunuz?
Geçen seneye göre daha zayıf olarak değerlendiriyoruz. 
13. Eklemek istediğiniz bir şey var mı? 
Teşekkür ediyorum. Volt gazetesinin yayın hayatının büyüyerek, daha geniş mecralarda devam etmesini temenni ediyorum. Saygılarımla.