Türkiye’nin önde gelen yerli sermayeli sanayi grubu Borsan, Afrika kıtasındaki ihracat gücünü, kıtanın batı sahilindeki en önemli limanlarından birisine ev sahipliği yapan Togo Cumhuriyeti’nin başkenti Lome’de kuracağı üretim tesisiyle pekiştiriyor. BorsanTOGO üretim tesisi, 3 bin 500m²’lik alan üzerine kuruldu.
Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu ve ihracatçısı arasında yer alan, kablo ve aydınlatma sektöründe ülkemizin önde gelen gruplarından Borsan, Afrika’nın batı sahilinde yer alan ve önemli limanlarından birisine sahip olan Togo Cumhuriyeti’nin başkenti Lome’de, Elektrik, LED Aydınlatma ve Kablo sektörlerinde faaliyet göstermek üzere bir fabrika kuruyor. Bu amaçla 2021 yılında faaliyete geçen BorsanTOGO şirketi, Borsan’ın 38 yıllık Ar-Ge, üretim ve uluslararası ticaret bilgi birikiminden güç alıyor.
3500m²’lik kapalı alan üzerine kurulan BorsanTOGO, gelişmiş alt yapısı ve modern üretim tesisleri ile Borsan’ın Batı Afrika satış faaliyetlerinin doğrudan yönetileceği bir yönetim organizasyona sahip olacak.
26 Afrika ülkesine ihracat gerçekleştiren Borsan’ın, kaliteli ve güvenilir ürünleri ile Afrika kıtasında 10’dan fazla ülkede pazar lideri konumunda bulunduğunu söyleyen Borsan Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ölmez, “Borsan’ın vizyonu uluslararası iş kültürüne sahip çalışanlarımız ile kablo, elektrik ve led aydınlatma sektörlerinde çokuluslu bir şirket ve dünya markası olmaktır. Global ölçekli stratejik yatırım hamlemiz BorsanTOGO, Türkiye’nin Afrika kıtasındaki yumuşak gücüne (soft power) ve ekonomik varlığına ivme katacak; ihracat odaklı istihdam, üretim ve tedarik maliyetlerini asgariye indirerek küresel rekabet gücümüze katkı yapacaktır.
Yurt dışı yatırımlarımızda prensip olarak, uzun yıllara dayalı ticari ilişkilere sahip yerel ortakları tercih ediyoruz. Grubumuzun, Ukrayna, Kırgızistan, İtalya ve Afrika’da Gana’da yatırımları bulunuyor.
Togo Cumhuriyeti, coğrafik ve kültürel yakınlığı sayesinde komşu ülkeler arasındaki ekonomik ve fikri haklara dayalı iş birlikleri içerisindedir.
İhracatla Türkiye ekonomisine sağladığımız katkılara artıracak olan BorsanTOGO, yapısal ve sürdürülebilir bir ekonomik dönüşüm içerisinde olan Afrika’nın güvenilir ve çalışkan ülkesi Togo Cumhuriyeti’ne de önemli katkılar ve yetkinlikler kazandıracak. Borsan, sektördeki kalitesiyle fark yaratan rekabet gücünü, mevcut pazarlardaki varlığının sürekliliği ve marka bilinirliğinin devamı için uluslararası ölçekli ve stratejik yatırım hamleleri eşliğinde güvenle büyüyen, geleceğe gururla taşınan Türkiye’nin ve Afrika’nın lider markalarından biri olmaya devam edecek” dedi.
Adnan Ölmez: “Afrika’yı Keşfetmek Gerekiyor”
Afrika pazarının büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Borsan Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ölmez, sözlerine şöyle devam etti: “Afrika kıtasının zengin yeraltı kaynakları, geçmişten bugüne dek sömürgecilik nedeniyle gerçek sahiplerine yansıtılmamış durumda.
Dünya üzerindeki konumu giderek güçlenen Türkiye, bu dev pazarı son 10 yılda keşfedebildi, ancak özellikle sanayi ve hizmet sektörlerimiz bu pazarın potansiyelini hala tam manasıyla algılayabilmiş değil.”
Borsan Grubun Afrika pazarındaki arayışlara 2008 yılında başladığını söyleyen Adnan Ölmez, “Önce Kuzey Afrika, daha sonra İç ve Batı Afrika ile ticaretimizi geliştirmeye başladık.
Bu ülkelerde, sektörümüzle ilgili pazarın büyük oyuncuları ile diyaloglar kurduk. Defalarca ziyaretler yaptık, onları da Türkiye’ye davet ettik. Birçok tanıtım çalışmalarımız oldu. Fuarlara katıldık.
Marka bilinirliğimize yatırım yaptık, kendimizi anlattık. Bugün gelinen noktada, 26 Afrika ülkesine ihracat yapıyoruz. Bu ülkelerin büyük bir bölümünde gerçek pazar lideriyiz.
Sonuç olarak, Borsan o pazarlardaki en kaliteli ve güvenilir ürünler olarak raflarda yerini almaktadır. Afrika pazarının Türkiye için en avantajlı bölgesi olarak Batı Afrika’yı gördük.
Togo, Benin, Gana, Fildişi, Kamerun Burkina Faso ve Gine, gibi Batı Afrika ülkelerinde, son yıllarda, hükümetimizin kurduğu sıcak ilişkilerden de kaynaklı olarak bizi seviyorlar ve yatırımlarımıza sıcak bakıyorlar.
Dolayısıyla biz de son yıllarda enerjimizi Batı Afrika ülkelerine yöneltiyoruz” dedi.
Aynı zamanda Fildişi Sahili’nin Samsun Fahri Konsolosluğu görevini de yürüten Adnan Ölmez, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Borsan, bünyesinde zengin bir ürün çeşitliliği barındırmaktadır.
Bütün dünyayı etkisi altına alan Pandeminin ve döviz kurlarındaki oynaklıkların, bizi hedeflerimizden saptırmasına izin vermiyoruz. Özellikle ihracatta, her yılı bir öncekinden daha iyisini hedefliyoruz.
Bizim olduğu gibi ülkenin de ihtiyaç duyduğu hamlenin bu olduğuna inanıyoruz. İhracat yapma altyapısı olan herkese çağrıda bulunuyorum. Daha önce de defalarca ifade ettiğim gibi Afrika pazarını daha çok önemseyelim ve daha fazla gidelim.
Aynı zamanda cesur da olalım. Afrika’da etkili olan Fransızların ya da İngilizlerin bizlerden daha kabiliyetli olmadıkları görülecektir.
Borsan: Türkiye’nin Dünyayı Aydınlatan Ar-Ge ve Üretim Gücü
Borsan Grubun faaliyetleri, Samsun’da yer alan modern üretim ve otomasyon altyapısına sahip üretim tesisleri ve İstanbul’da bulunan satış ofisin yürütülüyor. Kalite, Teslimat ve Maliyet alanlarındaki üstün performansıyla, farklı sektörlerden müşterilerine katma değer sağlayan Borsan, Ar-Ge faaliyetlerine sürekli yatırım yapıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2018 yılında tescil edilen Borsan Ar-Ge Merkezi, 350m² alanda kurulu bulunan ve Karadeniz’in en büyük Aydınlatma Laboratuvarının yanı sıra, Yangın test Laboratuvarı, Metal ve Polimer Laboratuvarı gibi bölümlerde özel ekipman, cihazlar ve test programlarının kullanıldığı Borsan Ar-Ge Merkezi’nde, yirminin üzerinde Ar-Ge mühendisi ve araştırmacı personel görev yapıyor.
Borsan, Ar-Ge merkeziyle daha yüksek rekabet gücü, yeni pazarlar, ulusal ve uluslararası pazardan daha yüksek pay almak hedefiyle, yeni ürün geliştirme ve süreç geliştirme faaliyetlerine odaklanıyor.
Aydınlatma laboratuvarı, her koşulda üstün niteliklere sahip aydınlatma ekipmanlarının tasarımına olanak sağlıyor.
Laboratuvarın uzman Ar-Ge ekibi ve modern teknolojisi sayesinde, ışığın hem matematiksel hem de insan fizyolojisini olumlu etkileyecek özellikleri belirlenerek, tasarımlar ve kalite her zaman en üst seviyede sunuluyor.
Aydınlatma laboratuvarında, iç ve dış mekân aydınlatması ile ilgili TS EN 60598-1 standardına uygun olarak ölçümler de gerçekleştiriliyor.
Ürünlerin güvenlik testleri, armatür ve lambaların fotometrik değerleri, elektriksel, kimyasal ve fiziksel özelliklerinin ölçümleri yapılıyor; cihazlarda yapılan periyodik ara kontrol ve kalibrasyonlar sayesinde ürün kalitesi en üst seviyede tutuluyor.