224kablo
Röportajlar

Acar: ‘Acar Mimarlık ve Mühendislik 10 milyon Türk Lirasını gecen iş bitirmesi ile kendi faaliyet alanlarında bölgesinin önde gelen firmalardandır.’

1. Sizi tanıyabilir miyiz? Biraz geçmişinizden bahseder misiniz?
1962 yılında Uşak Merkez Kaşbelen köyünde dünyaya geldim. Babam çiftçi annem ise ev hanımı. Biz altı erkek kardeşiz. İlkokulu Kaşbelen ilköğretim okulunda ortaokulu Uşak Halit Ziya ortaokulunda tamamladıktan sonra Bursa teknisyen okulu elektrik bölümünden elektrik teknisyeni olarak mezun oldum. Devletini milletini ve memleketini seven, hizmet etme çabasında olan biriyim. Bu maksatla da aile şirketimiz olan Banaz Acar Elektriği 01.06.1982 yılında açarak kendi adıma iş yapmaya başladım. Günün şartları gereği işimizi büyütmek ve daha geniş kitlelere ulaşmak amacıyla 1989 yılında uşak merkeze bugünkü çatı şirketimiz olan Banaz Acar Elektriğin uşak şubesini açtım. Hedefim gelecekte de şirketimizin büyümesi ve gelişmesi olduğu için büyük oğlum Abdullah Acar’ı da mesleğimiz olan elektrik bölümüne yönlendirdim. Onun da mesleğimize ilgili olması sonucu Karadeniz Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünü kazanarak tahsil hayatına başladı. Okulunu bitirdikten hemen sonra uşak şubemizin başına geçirdim. Bu arada küçük oğlum Semih Acarın İnşaat Mühendisliğini kazanarak tahsil hayatına başlaması beni çok mutlu etti. Her iki oğlumun da tahsil hayatı bittikten sonra işimizin başına geçerek sorumluluk almaları sonucu işimizi sektördeki lider firmaların bayiliklerini alarak büyüttük. Bugün geldiğimiz noktada Uşak sanayisine 5 farklı kolda 5 şirketle hizmet veren Banaz Acar Elektriğin temelleri bu şekilde atıldı. 
2. İlk iş tecrübenizi merak ediyoruz, başka bir firma ya da sektörde faaliyet gösterdiniz mi?
İlk iş tecrübem Uludağ volfram Etibank tesislerinde tekniker olarak çalıştım. Daha sonra memleketime dönerek Uşak yem fabrikası ve Banaz Etibank cıva tesislerinde çeşitli görevlerde çalıştım. O dönemde Banaz Etibank cıva tesislerinin kapanması sonucu kendi işimi yapmak için araştırmalara başladım. O yıllarda sektörde yetişmiş eleman çok azdı ve uşak piyasasında otomasyon malzemeleri konusunda bir boşluk vardı. Gerek mezuniyetim gerekse iş tecrübeme güvenerek bu alanda faaliyet göstermek için Banaz Acar Elektrik şirketini kurdum ve bu sektörde hizmet vermeye başladım.
3. Bu sektör de olmaya ne zaman karar verdiniz. Sizi bu karara sürükleyen faktörler nelerdi? 
Banaz Etibank Cıva tesislerinin kapanması ve bu sektöre olan ilgimden dolayı kendi işimi yapmak için bu fikre yöneldim. Mezuniyetim ve sektör tecrübemin de olması cesaretimi artırdı. O gün bugündür şirketimizi geliştirerek faaliyetlerimize devam ediyoruz.
4. Firmanızdan ve yaptığınız hizmetlerden bahseder misiniz?
Bizim başlangıç noktamız olan Banaz Acar Elektrik Plan Proje İnş. Tur. San. ve Tic. Ltd. Şti. bünyesinde sanayi ve tüketiciye elektrik malzemeleri satış yapmaktayız.
Elektrik malzemeleri satış odaklı olarak 1982 yılından bugüne faaliyet gösteren Banaz Acar Elektrik Plan Proje İnş. Tur. San. Ve Tic. Ltd Şti. kurulduğu günden bugüne edindiği tecrübe ve birikim ile müşteri memnuniyeti ve kaliteli hizmet odaklı olarak faaliyetlerine devam etmektedir.
Bugün gelinen noktada 35 çalışanı ve 5 firması ile şehrinde lider konumda hizmet veren şirketimiz Siemens, Legrand, Mitsubishi, Omron , Scheider, Gamak ve Şalt markalarının bayiliğini yaparak iş hayatında faaliyet gösteren çok çeşitli sektörlere malzeme temininde hızlı ve güvenilir hizmet vermeyi prensip edinmiştir.
Bunun yanında Banaz Acar Elektrik Uşak sanayisinin ihtiyacına yönelik olarak bünyesinde yeni şirketler kurmak suretiyle edindiği tecrübe ve birikimi ile ana faaliyet alanına paralel faaliyetler gösterecek şirketler kurmuş ve hizmet kalitesini artırmıştır.
Müşteri memnuniyeti ve kaliteli hizmet prensibi ile her geçen yıl bizi geleceğe taşıyacak, yeni ufuklar açacak ve daha iyi hizmetler sunmamıza vesile olacak ve hedeflerimize iş ortaklarımızın, tedarikçilerimizin, müşterilerimizin ve profesyonel ekibimizin desteği ile ilerleyeceğiz.
Bir diğer firmamız 2000 yılında kurulan Acar Mühendislik Plan Proje Taahhüt Şirketi’dir. AG, YG trafo merkezleri, Enerji Nakil Hatları, fabrika, konut, işyeri elektrik aydınlatma tesisat hizmetleri, AG, YG bakim ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Bunun dışında test ve ölçüm birimimizde ise elektrik tesisat kontrolleri, trafo bakimi, infrared termal kamera ile ariza tespiti, tesisat topraklama vb. test ve kontroller ilgili yönetmeliklere göre enerji verimliliği konusunda mühendislik hizmeti vermektedir.
Son olarak 2005 yılında kurulan Acar Mimarlık ve Mühendislik firmamız tarihi eser ve yapı restorasyon ana müteahhitliği, rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelendirme, proje yönetimi ve danışmanlığı konularında profesyonel hizmet vermektedir. Uşak belediyesi, uşak il özel idaresi ve özel mülk sahibi olan insanların birçok tarihi binalarının yok olmaktan kurtulmasına yardımcı olduk. Ayrıca firma modern yapılarda her türlü kaba inşaat ve ince işler imalatlarını yönetip, ana yüklenici olarak taahhüt işi yapacak kapasiteye sahiptir. Bu güne kadar okullar, sağlık ocakları ve birçok kamu ihaleleri alıp başarı ile tamamlamış olmaktadır. Ayrıca yap sat ilkesi ile birçok aileyi nezih bir yuvaya kavuşturmuştur. Acar Mimarlık ve Mühendislik 10 milyon Türk Lirasını gecen iş bitirmesi ve profesyonel kadrosu ile kendi faaliyet alanlarında bölgesinin önde gelen firmalarındandır.
Diğer firmamız olan Mak Kontrol Otomasyon ve Yazılım San. Tic. Ltd. Şti. 2014 yılında otomasyon ve yazılım konusunda hizmet vermek üzere kuruldu. Kuruluş tarihinden itibaren, Türkiye enerji ve endüstriyel otomasyon pazarının önde gelen firmalarından Mitsubishi Elektrik A.Ş.’nin sistem entegratörü olarak geçmişten gelen tecrübemiz ile Maden Kırma eleme ve Heap Leach process, Tekstil, Sağlık, Evsel ve Kimyasal Arıtma, Mermer İşleme Makinaları, Yazılım ve Otomasyon konusunda faaliyet göstermektedir. Bu sektörlerdeki faaliyetlerini doğrusal bir artış grafiği ile sürdürmektedir. Kurulduğu günden bugüne sürdürdüğü faaliyetleriyle birçok projeye imza atmıştır.
Banaz Acar Elektrik’ in 35 yıllık tecrübesini İş Sağlığı ve Güvenliği Çevre Analiz Ölçümlerine aktaran Bilgili Dinamik Üst düzey Teknoloji ile hizmet veren firmamız mevcut yasalar ve yönetmelikler doğrultusunda periyodik ölçüm ve analizler yapmak üzere 2014 yılı içerisinde Acar Çevre Analiz Laboratuvarı olarak kurulmuştur. Acar çevre analiz laboratuvarı ile Uşak ve Türkiye çapında bakanlık onaylı ve Türkak akrediteli laboratuvar hizmeti veriyoruz. Bu kapsamda İş güvenliği Sağlığı Ölçümleri, emisyon imisyon ölçümleri, topraklama ölçümleri, çevresel gürültü ve atık su ölçümleri yaparak faaliyet gösteriyoruz.
5. Üretim aşamalarınızdan bahseder misiniz?
Şirketlerimizin yapısı gereği hizmet sektöründe faaliyet göstermektedir.  Üretim yapmak için Mak Kontrol Otomasyon ve Yazılım şirketimiz makine üretimi konusunda ar ge çalışmaları yapıyor. Umarım kısa zaman sonra imalat sektörüne de girerek adımızı yayacağız.
6. Yeni şube açmayı düşünüyor musunuz? 
Yeni şube açma konusunda araştırmalarımız çevre illerimizde devam ediyor. Özellikle Acar Çevre analiz ölçüm laboratuvarımızı iş potansiyeli gördüğümüz illerde şubeleşmesi konusunda çalışmalarımız var. Neden olmasın, gelecekte açabiliriz tabii ki de.
7. Müşterilerden nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?
Bizim en güvendiğimiz noktalarda birisi tamda burası. Verdiğimiz hizmetin ve sattığımız ürünlerin arkasında durarak bugünlere geldik. Bu anlamda büyümemizdeki en büyük faktörlerden birisi bu diye düşünüyorum. Şimdiye kadar aldığımız geri dönüşler olumlu olmasa hizmet sektöründe faaliyet gösteremez, bu kadar büyüyemezdik. 
8. Diğer yerlerden sizi ayıran özellik nedir?
Bizim çalışma prensibimiz malzeme satışından başlayarak herhangi bir sorun yaşanması halinde çözüm bulmaya kadar en hızlı şekilde hizmet vermektir. Çünkü müşteri portföyümüz sanayi şirketleri olduğu için hizmette çözüm odaklı olmazsak sonucu şirketlerin üretimlerinin durmasına kadar gidebilir. Verdiğimiz hizmetle müşterilerimizin çözüm ortağıyız. Bizi ayıran en önemli özellik budur.
9. Hangi bölgelere hizmet veriyorsunuz
Bütün firmalarımızla Türkiye’nin bütün illerine hizmet verebilecek potansiyeldeyiz. Fakat lokasyonumuz Uşak ili ve çevresidir.
10. Sektörü nasıl değerlendiriyor ve sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz
Dünya var olduğu müddetçe elektrik sektörünün devam edeceğini bilerek fiyat ve kaliteden taviz vermeden çalışıyoruz. Önemli olan sektörü iyi irdeleyip yatırımlarınızı ve şirketlerinizi çağa uygun yönlendirebilmektir. Bu husus ta dikkatli ve emin adımlarla yol almayı tercih ediyorum.  
11. Sektörde kaç yıldır hizmet veriyorsunuz?
36 yıldır elektrik sektöründe kesintisiz çalışıyoruz.
12. Uşak’ın sektördeki konumunu nasıl değerlendiriyorsunuz.
Uşak sanayisi ile ön plana çıkan bir şehirdir. Şehrimiz sanayisinin profili gereği elektrik sektöründe üretilen ve piyasaya sürülen bütün malzemelerin müşterisi şehrimizde mevcut. Bundan dolayı bizde kendi yapımızda 5000 den fazla çeşit ürün portföyümüzü stoklu tutmak zorunda kalıyoruz. Tabi buda bizim büyümemizi tetikleyen bir etkendir. 
13. Objektif olarak yeni neslin sektöre getirdiği soluğu nasıl buluyorsunuz?
Yeni nesil çok donanımlı geliyor. Okuyor, anlıyor, düşünüyor ve uyguluyor. Çağ teknoloji çağı ve teknoloji çok hızlı ilerliyor. Yeni neslin bunu idrak ettiği kanaatindeyim. 
14. Şirketinizle ilgili gelecek planlarınız neler, nasıl bir yol izlemek istiyorsunuz?
Yaptığımız yatırımlarla kurduğumuz şirketlerden geri dönüşler almaya başladık. Gerek Mak Kontrol gerekse Acar Otomasyon Çevre Analiz ile sektörümüz dışında yeni alanlara girdik. Bu alanlarda ilerlememiz devam ediyor. Çatı şirketimiz Banaz Acar Elektrik ve Acar İnşaatla yeni projelere hazırlanıyoruz. Öncelikli amacımız çözüm ortağı olmak ve kaliteli hizmet vermek. İlerleyen zamanda şirketlerimizin yapısına uygun yeni alanlarda da yatırım yapabiliriz. En büyük hayalim Uşak Banaz Hamam Boğazında bir termal apart kurmaktır. Gerekli yatırımları yapmış olup apart projelendirme çalışmalarına başlamış bulunmaktayız. Ayrıca bu bölgede termal sera faaliyetlerimiz gerçekleşmektedir. Bu sektörde ne kadar da yeni olsak ilerleyen zamanlarda bu sektörde de lider konuma gelmeye çalışacağız.
15. Sektöre girmek isteyen yeni girişimcilere ne önerirsiniz?
Yeni girişimcilere önerim yeniliklere açık olmaları ve kendilerini geliştirmelerini tavsiye ederim.
16. Eklemek ya da belirtmek istediğiniz bir şey var mı?
Şirketimize göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkür ederim. Başarılarınızın devamını diler Volt Gazetesi kurucu ve çalışanlarına uzun soluklu yayınlara, röportajlara imza atmalarını temenni ederim.