224kablo
Röportajlar

40 YILI GERİDE BIRAKAN 4M ALTIN ELEKTRİK’İN BAŞARI VE AZİM DOLU HİKAYESİ…

4M Altın Elektrik Kurucu Başkanı Mustafa Altın

1.Öncelikle biz bu büyük başarının başlangıç hikayesini merak ediyoruz. Bizlere 4M Altın Elektrik’i ve onu bugünlere getiren sağlam temelli hamlelerden bahsedebilir misiniz?

1977’de Haziran ayının 5’inde kurdum ben bu işi. O zamanlar ben Renault’da çalışıyordum, Altıparmak Caddesi’nde Çatalfırın’da bir yer açtım. Taahhüt ve tesisatla başladım. Şuan 40 yıla ulaşmış olduk. Bu süreç içerisinde Elektrikçiler Odası Başkanlığı yaptım, oldukça aktif çalıştım, 1990 yılında büyük oğlum Mesut yanıma geldi, bana taahütü bırakıp elektrik toptancılığı yapalım dedi. Olumlu yaklaştım, Gazcılar’da bir dükkan aldık. Deprem yıllarıydı, inşaat sektörü tamamen durmuştu, piyasalar kötü durumdaydı. Krizi atlattıktan sonra inşaat sektörü canlanmaya başladı. O günden bu güne biz bu işte devam ediyoruz. Tabii şimdi üç oğlum geldi yanıma, 10 yıldır ben işle neredeyse ilgilenmiyorum. Bayrak artık oğullarımda. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Mesut’tur artık, büyük oğlum.  Ben dahil burada herkes ona uyar.

Geçmişte bütün bunlar olurken, 1985’te, 1990’da Milletvekilliği de teklif ettiler, fakat siyasi kariyer hiç düşünmedim. Siyasetle ticaret hiçbir zaman karıştırılmamalıdır.

2. Sektörün duayeni olarak değerli tecrübelerinizi çok merak ediyoruz. İlk üretim süreçlerinizde zorlandığınız durumlar oldu mu? Bu sıkıntıların üstesinden nasıl geldiniz?

Ben bu işi kurduğumda sermayem yok denecek kadar azdı. O yıllarda Renault’ta çalıştığımız maaşlarımızı koyduk ortaya. 1979’da Renault’tan da ayrıldım. O zamanın parasıyla, 4.150 lira maaş alıyordum, sermayem odur.

5. Aile bireyleriyle çalışmak nasıl hissettiriyor, genç nesli iş konusunda nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bizim hiçbir zaman anlaşamama durumumuz olmamıştır.  Hatta diyorum ki keşke daha önce oğullarımla çalışmaya başlasaydım, o zaman belki de bu şirket çok daha yükseklerde olacaktı. Oğullarıma çok güveniyorum, onlar buradayken gözüm asla arkada kalmıyor. Zaten hepsi farklı departmanları yönettiği için içeride muazzam işleyen bir çark sistemi var. Profesyonel davranıyorlar. Şirketin geleceğine umutla bakıyorum, her zaman daha fazla istihdamdan yanayım, umarım çocuklarım ileride bir bu kadar daha çalışanı ailemize kazandıracak. Çünkü bu aynı zamanda ülkemize hizmet etmektir. Ülkeye ne kadar vergi verirseniz o ülke o kadar gelişir. Hatta yeri gelmişken şunu da belirtmek istiyorum kesinlikle, bu benim için çok hassas bir konu. İşverenler hiçbir zaman çalışanlarını asgari ücretten göstermesinler, bu şekilde verim daha iyi alınır. Sektör önemli değil, verim önemli.

 

4M Altın Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Altın

Öncelikle kısaca 4 M’yi tanıyalım istiyorum. Bize kendinizden bahseder misiniz?

Biz kurucumuz yani babamız Mustafa Altın ve onun üç oğlu olan Mesut Altın, Metin Altın, Malik Altın olarak bu şirketi var ettik. İsmin hikayesi de buradan,4 M’den geliyor.  Babamız ilk olarak şirketi satış ve pazarlama üzerine değil taahhüt ve tesisat üzerine kurmuştu. Taahhüt firması bizi çok cezbetmiyordu,  pazarlama ağında daha faydalı olabileceğimizi biliyorduk. Şirket böyle büyüyecekti ve benim bu konuda bir şeyler yapmak hep hayalimdi.  Bursa 99 yılında çok büyük bir yıkım yaşadı. Bu büyük depremden sonra biz nasıl daha faydalı olabiliriz diye düşünerek bir satış pazarlama şirketi kurmak istedik. Kısmet, bir firmayı devralmakla başladı. O zamanlar işin satış tarafını hiç bilmiyordum. Hem satışı bilmediğim hem de yalnız yapamayacağım için kardeşim çalıştığı yerden ayrılarak yanıma geldi. Bu işi kardeşlerimle beraber yürütmem lazımdı, o zaman Malik henüz öğrenciydi.  Küçük kardeşim de yönetime katıldıktan sonra, şirket büyüyerek bir aile haline geldi.  

İlk başladığımız zamanlarda büyük çaplı dağıtım yapabilmek için yeterli sermayemiz yoktu. Araç temin etmek çok zordu. Bir gün bir arkadaşımla 12 adet senet yaparak, bir panelvan aldım. Malzemeleri ona yükleyerek satmaya başladık. Hiç unutmuyorum, ilk servisimi Yenişehir’de bir elektrikçiye yaptım. Faturayı doğru kesebilmek için üç tane fatura attım çöpe. Şunu söylemek istiyorum, her şey öğrenilebilir. Öğrenmenin sonu yok, yeter ki isteyelim ve çalışalım. Fatura kesmeyi bilmezken, panelvanla gezerken büyük minibüslere, kamyonlara, tırlara yükleme yapmaya başladık. Müşterilerimizin ayağına dükkanı taşıdık. Müşterilerimizle bir aile olarak yola devam ettik.

 

4M Altın Elektrik Yönetim Kurulu Üyesi Metin Altın

4M Altın Elektrik’in bu büyük başarısından bahsetmemiz gerekirse, neyi örnek gösterebiliriz?

Her şeyin en başında, gerek Genel Koordinatörümüz Adem Bey gerek Finans Müdürümüz Şebnem Hanım ve gerekse de diğer 65 elemanlarımızın hepsi inanılmaz iyi ve görevlerini en iyi şekilde yerine getiren insanlardır. Biz hep ‘’aile’’ kavramından bahsederiz. Bu bizim için çok önemli, aile olduk. Her işte birbirimizden destek alır, fikir alışverişi yaparız.  Onun dışında dini ya da milli bayramlarımız, özel günlerimiz, tatillerimiz, etkinliklerimiz hep birlikte geçer ve çok fazla yaptığımız faaliyet vardır. Bunun yanı sıra biz bu gezileri müşterilerimizle de yapmaya başladık. Yani sadece çalışanlarımız değil, müşterilerimizle de aile olduk.

 

4M Altın Elektrik Yönetim Kurulu Üyesi Malik Altın

Sizin ve şirketinizin bundan sonraki atılım ve vizyon hedefleri neler olacak?

Biz artık Türkiye genelinde şubeleşmeye gidiyoruz. İmalatla ilgili bir takım artırımlarımız söz konusu. Elektrik sektörünün tüm dallarında yer alma hamlelerimiz var. İmalattan pazarlamaya, hemen hemen her alanda bir takım hedeflerimiz oluştu. Biz ikinci nesiliz, önemli olan bizim de üstüne koyarak bu işi üçüncü nesile aktarabilmemiz.

2017’den beklentileriniz nasıl?

2017 konusunda bizim hiçbir şekilde bir karamsarlığımız yok. Yalnızca hepimizin çok çalışması lazım, biz kazanırsak ülke kazanır. Çalışırsak ekonomi canlanır. Sirkülasyon, istihdam. Bu iki kavramı hiçbir zaman göz ardı etmemek gerekiyor.