224kablo
Köşe Yazıları

2023'E GİRERKEN...

Geride bırakmaya hazırlandığımız 2022’yi kısaca özetlemek gerekirse, Ekonomik anlamda küresel sarsıntıların ve bu sarsıntılara ülkemiz bağlamında farklı ve bir o kadar da alışılmamış çözümler ile karşılaştığımız bir sene olduğu konusunda ortak bir kanaat oluştuğunu söylemek mümkündür. Bu çözümlerin şu ana dek kolektif sonuçlarını görmesek de, piyasalar açısından vahim bir tablo olmaması olumlu bir gösterge olarak not edilebilir.
Elektrik sektörümüz özelinde bir değerlendirme yaptığımızda ise, ülkemizin lokomotif sektörü inşaat alanındaki daralmaya karşın şirketlerimizin büyük ölçüde seneyi başarılı kapadıkları yorumunu yapabiliriz. Özellikle doğru hizmet sunabilen, nitelikli ekiplere sahip olan ve kesintisiz sahada varlık gösteren her şirketin kabul edilebilir ölçülerde büyüdüğünü gözlemliyoruz.
Yaklaşık 2 yıldır süregelen Enflasyonist yapı uzun vadede sektörümüz ve ülkemiz için tehlike arz etse de, bu geçiş sürecini doğru yöneten şirket yönetimlerinin büyüme eğilimi önümüzdeki yıl da devam edeceğini söyleyebiliriz. Enf-lasyonu büyük bir kamyona benzetecek olursak, doğru hamlelerle aşağı yönlü bir yapılanma sürecinin 2023 sonundan önce gerçekleşmesi çok rasyonel bir olasılık değil. Dolayısıyla şirketlerin bu yılki temkinli-olumlu yaklaşımı koruyarak, pazarın ve ekonomik parametrelerin dinamik yapısını etkin takip ederek     ilerlemeleri en doğru yönelim olacağı kanaatindeyim.
Enflasyon tarafında kısa vadeli tek risk ise sabit gelir tarafındaki çalışanlarımızın yaşam standartlarının korunması konusudur. Ülkemizdeki toplumsal dengenin ve ekonomik tüketim alışkanlıklarının korunması açısından, çalışanların ücret politikalarında hassas olmamız gereken bir dönemdeyiz. Aynı sorun batı ekonomilerinde de yaşandığı için, liderlerin “Ortadirek” olarak tanımlanan kesimlerin korunmasına yönelik bakış açılarının ülkemizde de ön planda olması büyük önem arz ediyor.
Ülkemizin her sarsıntılı dönemini başarıyla yöneten şirketlerinin tümünün hikaye-sinde önemli payları olan çalışanların korunmasını, fırtınalı denizde seyrederken kaptan ve mürettebatın önemi metaforu ile açıklamamız gerektiğini düşünüyorum.
Unutmayalım ki çalışanlarımız ve sahadaki etkinliklerimiz olmadan sadece stratejiden ibaret kalırız.
2023 yılının ülkemiz için huzur ve barış ikliminin hakim olacağı bir dönem olmasını temenni eder, siz değerli Volt Gazetesi okuyucularına sağlıklı ve mutlu bir yeni yıl dilerim.