224kablo
Köşe Yazıları

YENİ BİR YILA, YENİ ÜMİTLERLE

Değerli sektör dostlarım merhaba, yeni yılınızı en içten dileklerimle kutlar, 2020 yılının sektöre hayırlar ve bereket getirmesini temenni ederim. 4M Altın Elektrik şirketler grubu bünyesinde yer alan volt gazetesinde bana verilen bu köşeden sizlerle birlikte sektörün nabzını tutmaya çalışacağım. Beni tanımayanlar için ise ben, Opaş Paket Şalterleri’nde Genel Koordinatör olarak uzun yıllar görev almaktayım. Birçok sektör dergisinde makale çalışmalarım ile siz değerli dostlarıma düşünce, bilgi ve tecübelerimi paylaşmaktayım. Umarım yazılarımdan     sizlerde memnun kalırsınız.
Sevgili dostlar,  2019 yılında ekonomideki dalgalı seyreden ekonominin  olumsuz etkilerini  hissetmedik dersem sanırım yanılmış oluruz. Öngörülü düşüncelerle hareket eden birçok işletme 2018 yılı ikinci çeyreği itibariyle 2019 da olabilecek sıkıntıları olasılık hesaplamalar sayesinde tespit etmiş ve yılı temkinli ve tedbirli olarak bitirmiştir. Aslında ülke ekonomisindeki büyümeden ziyade küçülmenin sinyalleri alınmıştı. Özellikle 2019 yılı üçüncü çeyrek başlarında tahsilat sorunları bir hayli artmış nakitin çok fazla etkisinin olmadığı ticaret çarkının bir kısır döngüye doğru gittiğinin farkına varmış olarak piyasalarda bu küçülmenin etkisi büyük bir şekilde hissedilmişti. İmalat sektörü bunun farkına varması ile Pazar yönünü ihracata döndürmüş ve işletmelerin karlılıktan ve büyümekten çok kendilerini koruma altına alma çabaları ortaya çıkmıştı. Yerli üretime daha fazla önem verme girişimleri dikkati çekmiş ve yararları hissedilmişti. Sanırım bu hamle yeni yılda da devam edecektir.
İşletmelerin ithalat boyutunda ise birçok ithal edilen ürünün ülkemizde yapıldığını ve yapılmaya devam edileceği görülmekte, döviz hareketinin yukarı doğru ivme kazanması bazı ithalatçı arkadaşlarımızın üretime doğru katıldıkları ve devam etme kararında olduğu tespitimdir. Bu durum yapılabilirlik seviyesinde yerli üretimin artacağını bize gösterecektir. Kısacası değerli sektör dostlarım istenilen büyüme ve karlılık hedefleri 2019 yılında olumsuz olarak tablolara yansıdı. Umarım yeni yıl bizlerin hedeflere doğru olumlu gelişmeler ile yansımasını dilemek olacaktır.
2020 yılı her yeni yıl da düşündüğümüz gibi olumlu bir yıl olacak mı;  bu olumsuz düşünce, öngörüsüz, yine dalgalanmaya müsait bir ekonomi ile karşı karşıya kalabileceğimizi bize ne yazık ki hissettirir gibi,  işletmelerde bu yıl biraz daha fazla giderlerin yükseleceği, hesapların dikkatli yapılması, analizlerin doğru, hedeflerin yapılabilir veya gerçekleştirilebilir düzeylerde oluşturulması, stok maliyet analizlerine dikkat edilmesi yönünde önlem alınarak işletmeleri yönetmenin oluşabilecek her türlü olumsuzluklara karşı daha güvenli limanlarda yer alması zorluklarıyla karşılaşabileceği unutulmamalıdır.
Ülkemizin jeopolitik yapısından kaynaklı bazı olumsuzluklarla karşılaşma durumumuz olabilir, bu gibi durumlar ekonomimizi etkileyeceği gibi dolaylı olarak işletmeleri ve ticaret hayatımızı etkileyebilir. Tüm bunları göz önünde bulundurmak zorundayız. Planlamalar yapılırken oluşabilecek risklerimizi unutmamak gerekir. Eğer kredi ile büyümeyi hedef planlarının içinde düşünen işletmeler varsa biraz dikkat diyorum. Vites küçültülmeli, iyi bir izleyici,  sesleri iyi duyan ve analizleri sürekli güncelleyen bir yeni bir ticaret yılı dili-yorum. Bereketli, zararsız, sağlıklı ve huzurlu bir gelecek temennisiyle esen kalın dostlarım.