224kablo
Röportajlar

MONO ELEKTRİK SATIŞ MÜDÜRÜ SERDAR TEMEL

1. Sizi tanıyabilir miyiz? 
Merhabalar, ismim Serdar Özgür Temel 1990 İstanbul doğumluyum. 2012 yılında Mono Elektrik ile adım attığım elektrik sektöründe sırasıyla enjeksiyon, kalite kontrol departmanlarında görev aldım. Firmamızın Türkiye pazarına girişi ile birlikte, pazarlama ve sonrasında satış departmanlarında görevime devam ettim. Bu süreçte satış ekimiz ile birlikte 81 ilimizi ve bu illerde bulunan biri birinden değerli elektrik firmalarına bizzat ziyaretlerde bulunarak tamamı yerli sermaye olan Mono Elektrik ürün gamı ve ilke edindiği kalite politikalarını doğru bilgiler ile sektörümüzün beğenisine sunduk. 2019 yılı itibarı ile Bölgeler Satış Müdürü olarak görevime devam ettiğim Mono Elektrik ve Mono Lighting firmalarında aynı heyecan ve ilkelerimiz ile değerli distribütörlerimize hizmet vermekten büyük mutluluk duyuyorum.
2. Firmanızı tanıtıp, faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
2011 yılında 14.000 m2 kapalı alanda kurulmuş fabrikamızda üretime başladık. Bu alanda en modern teknolojiye sahibiz, kalite laboratuvar ekipmanlarımız ile ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemine sahiptir. Ürettiğimiz tüm ürünler Tse, Ce, Tüv sertifikalarına sahiptir marka ve dizaynları Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillendirilmiştir.
Mono Elektrik, hayatınıza estetik ve kolaylık katacak anahtar, priz teknolojileri alanında faaliyetini sürdürmektedir.
2018 yılında aydınlatma yatırımımızı da tamamladıktan sonra, yüksek kalitede led ampul, downlight panel ve slim panel üretimimiz faaliyete geçmiştir.
3. Corona virüsü (Covid-19) sizi nasıl etkiledi?
Dünya’da ve Türkiye’de birçok sektörü etkilediği gibi maalesef bulunduğumuz sektörü de     etkiledi.
Sene başında aldığımız kararlar doğrultusunda kapasite arttırarak, aydınlatma ve anahtar priz grubundaki aksiyonlarımızı ülke olarak Covid-19 virüsünü yendikten sonraki sürece erteledik.
4. Şirketinizde, Covid-19 virüsü ile ilgili ne tür önlemler aldınız?
Mono Elektrik olarak öncesinde bazı öngörülerde bulunarak gerek distribütörlerimizin kritik stokları, gerekse fabrikamızdaki iç piyasa depo stok dengelerini kurarak, olası aksaklıklara karşı iş akışının devamlılığı için gerekli önlemler alındı.
5. Şu an da içinde bulunduğunuz mevcut durum yılsonu üretim hedeflerinizi nasıl etkileyecek, bununla alakalı nasıl önlemler alacaksınız?
Firma olarak bu üzücü sürecin ülkemizi etkisi altına alması ile birlikte Yönetim Kurulu toplantısı gerçekleştirerek, hedeflerimizde ciro ve adetsel düşüşlerin yaşanacağı konusunda değerlendirme toplantısı yapıldı. “Üretim Planlama ve Satış & Pazarlama” eylem planımız güncel ülke ekonomisi de göz önünde bulundurularak revize edildi.
6. Sektörün öncü firmalarından birisiniz. Bu zor günlerde küçük ve orta ölçekli firmalara tavsiyeleriniz nelerdir?
Bilindiği gibi günümüzde küçük ve orta ölçekli firmalar öz kaynak, kredi, tedarik, nitelikli işgücü ve pazarlama gibi birçok temel sorunla iç içedir. 
Ülkemizin sanayileşmesi ve kalkınmasında rol üstlenebilen, refahın geniş kesimlere yaygınlaştırılması açısından oldukça işlevsel bir konumda bulunan KOBİ’ler alanında bu temel sorunların çözülmesi bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu firmalar genel olarak yaptıkları ürünün iç pazardaki talebini, rakiplerini, bunların pazar payını, talebin yıllara göre trendini bilmeden imalat yapmaktadırlar.
Keza bu ürünün ithalat ve ihracatı, dünya pazarlarındaki durumu da yeterli ölçüde     bilinmemektedir.
İç ve dış pazar araştırmaları ile imalat yapılan sektörün etüdü işletmeler açısından büyük önem taşımaktadır. 
Böylece el yordamıyla hareket edilmeyecek, bu bilgilere göre karar mekanizmaları işleyecektir. Özellikle mikro işletmeler açısından pazar ve sektör araştırmaları yaptırmak, maddi yapılarını zorlayacaktır.
Ancak KOSGEB yardım ve desteklerinden yararlanılarak, bu yapıya ulaşmak mümkündür.
7. Covid-19 ile dijital pazarlama çağına bir adım daha atladık bununla ilgili alt yapı çalışmalarınız var mı?
Gelişen teknoloji ile artan bant genişlikleri ve çoğalan mobil     cihazlar, yaşam biçimimizi değiştirmekle birlikte alışveriş ve satın alma alışkanlıklarımızı da tümüyle etkiledi.
Sosyal medya kanalları üze-rinden (Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram vs.) dijital pazarlama yöntemini birçok firma gibi bizde kullanıyoruz.
Bunların yanı sıra E-katalog, E-broşür vb. çeşitli tanıtım argümanlarımız web sitemiz üzerinden güncel tutularak gerek distribütörlerimiz gerekse son kullanıcının kolay ulaşımı sağlanıyor, aynı zamanda ios ve android tabanlı stok ve sevk kontrolü için üzerinde çalıştığımız programımız da devreye alındı.
8. Firmanızda Covid-19 virüsü ile ilgili aldığınız tedbirler nelerdir?
COVID-19'un küresel yayılımı tüm dünyadaki insanları, toplulukları ve işletmeleri etkiliyor.
Mono Elektrik ve Mono Aydınlatma olarak bu süreci, çalışanlarımızın ve operasyonlarımızın üzerindeki etkisini en aza indirmek amacıyla, yerel yönetimleri sürekli dinleyerek, gerçek zamanlı ve yakından gözlemlemeye devam ediyoruz.
Çalışanlarımızın sağlığını korumak ve iş sürekliliğini sağlamak amacıyla kapsamlı bir planı uygulamaya aldık.
Bu süreçte Satış ve Pazarlama departmanlarında çalışan arkadaşlarımız ile hem kendi hem de ziyarette bulunacakları firma sağlığını tehdit etmemesi açısından home office çalışma sitemine geçtik.
Fabrikamız da sosyal mesafeye özen gösteriliyor, düzenli olarak dezenfekte ediliyor aynı şekilde personel taşıyan servislerimizin sayıları arttırılarak oturma düzenleri sosyal mesafe kuralına uygun olarak revize edildi, tüm araçlarımız düzeli olarak dezenfekte işlemlerinden geçiyor.
Alınan tedbirler kapsamında Mono Ailesi olarak bu zorlu süreçte var gücüyle çalışan sağlıkçılarımız ve ilgili kuruluş çabalarının bir an önce sonuçlanması amacı ile, destek olmak adına yarı zamanlı çalışma sistemine geçildi, üretim personelimiz sosyal mesafe kurallarında dönüşümlü olarak çalışıyor.
Fabrika girişlerine termografik Ip termal kameralar yerleştirildi, tüm çalışanlarımızın giriş ve çıkışlarında temassız tarama ile vücut ısı değerleri ölçülüyor. 
9. Sosyal mesafeyi korumak adına fuarlar, etkinlikler vs. iptal edildiğini biliyoruz. Bu sizin iş hacminizi nasıl etkiledi?
Hem iç piyasa hem de ihracat pazarında ülkemiz ve firmamız adına faydalı gördüğümüz fuarlara katılım gerçekleştiriyoruz. Yakın zamanda katılımcısı olduğumuz Almanya – Frankfurt’ta gerçekleşecek olan Light+Building fuarı Covid-19 tedbirleri kapsamında Eylül 2020 tarihine ertelendi.
Bununla birlikte 2020 yılı 2. Türkiye lider marka ödülleri kapsamında yılın en iyi çıkış yapan elektrik ürünleri markası ödülünü almaya hak kazandık, fakat Covid-19 tedbirleri kapsamında bu organizasyonda ileri tarihe ertelendi.
Türkiye pazarında ve ihracat gerçekleştirdiğimiz 46 ülkede sektörün önde gelen firmaları ile distribütörlük anlaşması şeklinde bir sistemin içerisinde olduğumuzdan katılım gerçekleştirdiğimiz tüm organizasyon ve fuarlar iş ortaklarımızı desteklemek adına yürüttüğümüz pazarlama stratejimizdir, bu ve benzeri katılımlarımıza Covid-19 tedbirleri kapsamında bir süre ara verdik.
10. Sektörü genel olarak Covid-19 virüsü ile mücadelede nasıl değerlendiriyorsunuz? 
Sektörümüzde bulunan kuruluşlarında gerekli tedbiri aldıklarını gözlemliyorum.
Üretim veya pazarlama firmaları, sektörümüzden ya da farklı sektörlerden tüm kuruluşların kaygıları aynı yönde, umuyoruz ki el birliği ile alınan tedbirlerde, bu süreci atlatarak herkes ticaretine daha güçlü şekilde devam edecektir.