224kablo
Röportajlar

Limak Enerji Uludağ Elektrik Gn. Müdürü ALİ ERMAN AYTAÇ

LİMAK ENERJİ ULUDAĞ ELEKTRİK GENEL MÜDÜRÜ ALİ ERMAN AYTAC:

 PANDEMi iLE BiR KEZ DAHA YERLi ÜRETiMiN ÖNEMi ORTAYA ÇIKTI

“Sektörde krizle birlikte gelen fırsat ve gerekliliklerden birinin de, yerli üretimi geliştirme konusundaki yatırımlara hızla yönelmek olduğunu düşünüyorum.”

Yakın zamanda sağlanan ‘İmar Barışı Yasası’ abonelik işlemlerinizde farklılaşma yarattı mı?

İmar barışı, enerji bağlanması noktasında yaşanan sorunların aşılmasına ciddi katkılarda bulundu. Öncesinde yapı kullanma izni olmayan meskenlere doğrudan enerji verilemiyor, ortak saat kullanılıyordu ve buralarda genellikle şantiye elektriği kullanımı devam ediyordu. Bazı yerlerde bireysel abonelikler verilmiş olsa da yapı kullanım belgesi ibraz edilmediği için şantiye/ticarethane tarifesi ile faturalandırma yapılıyordu. İmar barışından sonra artık yapı kayıt belgesi sahipleri, yapı kullanma izin belgesi haklarına sahip olmuş oldu. Dolayısıyla izinsiz apartmanlarda daha öncesinde tek bir sayaçtan kullanılan elektrik abonelikleri, bireysel aboneliklere dönüşebildi. Daha önce şantiye göründükleri için ticari tarifeden elektrik kullanmak durumunda kalanlar, bu belgeyi sunduğunda daha ucuz olan mesken tarifesi üzerinden faturalandırılmaya başladılar. Böylelikle hem toplu faturalardan kurtulunması sağlandı hem de daha pahalı elektrik kullanımı sorunu ortadan kalkmış oldu. İmar barışıyla birlikte yaklaşık 22 bin abonemiz yapı kayıt belgesi ibraz ederek bu olanaktan yararlanmış oldu.

Abonelerinize çeşitli olanaklar yaratan girişimleriniz oluyor, onlardan söz eder misiniz?

Koronavirüs süreci ile beraber evlerimizde, geçen yıllara nazaran daha fazla vakit geçirdik. Bu sürelerin artması, meskenlerdeki enerji tüketimlerine de yansıdı. Dolayısıyla bu süreçte verimlilik ve tasarruf uygulamaları daha da önem kazandı. Bu vesileyle öncelikle son projemizden söz edeyim. “Limak Enerji ile Enerjik Dokunuş” Projemiz kapsamında kurduğumuz “Tasarruf Timimiz” ile enerjinin verimli kullanılması konusunda bilinçlendirme yapıyoruz. Enerji verimliliği uzmanlarından oluşan Timimiz, ev ev dolaşarak vatandaşlara nasıl enerji tasarrufu sağlanacağı hakkında bilgi veriyor. Bu kapsamda ilk projemizde beş kişilik bir ailenin evine ziyaret gerçekleştirdik. Misafir olduğumuz ailemizin evindeki enerji kullanım alışkanlıklarını gözlemledik ve ısınma, aydınlatma, temizlik gibi faaliyetlerde kullanılan elektrikli eşyaların tüketim değerlerini inceleyerek, gerçekleştirilebilecek enerji tasarrufu ve verimlilik önerilerini ailemiz ile paylaştık. Paylaşmış olduğumuz tasarruf ve verimlilik tüyolarıyla, kullanım yöntemlerini değiştirerek aynı konutta nasıl bir sonuç elde edebileceğimizi görmek istedik. Sonuç olarak; bu ailemizin 191 TL gelen elektrik faturasını bu tüyolarla 150 TL’ye düşürmüş olduk. Bu da yılda yaklaşık 500 TL’lik bir kazanıma denk geliyor.

Böylece daha önceleri çeşitli bilgilendirici dokümanlarla yapmış olduğumuz tavsiyelerin, müşterilerimizin evinde ufak dokunuşlar yaparak kolayca hayata geçirilebileceğini göstermiş olduk. Aslında küçük önlemlerle de büyük tasarruflar sağlayabileceklerini vatandaşlarımız uygulamalı olarak gördüler. Projemizi önümüzdeki günlerde daha farklı profillerdeki tüketicilerimizi ziyaret ederek uygulamaya devam edeceğiz.

n Kullanılan elektrikli ev gereçlerinin, tasarrufa katkısı kullanma alışkanlıkları ile kıyaslandığında ne kadardır?

n Enerji tüketiminde sağlanan düşüşün yarısı kullanım alışkanlıklarına bağlı ise, diğer yarısı da kullanılan cihazların niteliğine bağlıdır. Dolayısıyla tasarruf ve verimlilik kullanım alışkanlıklarında ayrışıyor. Örneğin, o an gerekmeyen bir ampulü kapattığımızda bu yapılan bir tasarruftur. Ancak aynı konforu elde edebileceğimiz, farklı bir ampul ile daha az enerji sarf etmemiz, verimliliktir. Beyaz eşyalarda artık A sınıfının da çok ötesinde verimlilik düzeyi A+++ gibi ciddi oranda az tüketim yapan seriler imal ediliyor. Bu tip yeni nesil cihazlar eski cihazlar yerine kullanıldığında aslında çok daha önemli sonuçlar yaratıyor. A+++ enerji sınıfı buzdolabı ve bulaşık makinası kullanıldığında %50’ye kadar daha az bir tüketim yapılabiliyor. Yine az önce söz ettiğim LED aydınlatmalar, akkor lambalara göre çok yüksek düzeyde verim sağlıyor. Tüketicilerimiz akkor lamba yerine LED lamba tercih ederlerse, %90 verimlilik elde edebiliyorlar. Yine ısıtma ve soğutmada tasarruf için, bildiğiniz gibi yalıtım önemli bir unsur olarak öne çıkıyor. Ayrıca uygun ortam ısısının da tasarruf üzerinde etkisi söz konusu. Şöyle ki; Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre oda sıcaklığı oturma odaları için 21, diğer odalar için 18 derece olmalı. Bu derecelerde ısıtma yapılırsa enerjiden en az %7 tasarruf sağlanabiliyor.

Cihaz kullanım alışkanlıklarına bakacak olursak; bulaşık ve çamaşır makinalarını uygun dolulukta çalıştırmak, buzdolabını mevsimsel ayarlara uygun tutmak ve kullanmadığımız cihazların fişini prizden çekmek önemli tasarruflar sağlıyor. Stand-by modundaki elektrikli cihazlar, normal tüketimin yüzde 10 ile yüzde 20’si oranında enerji harcamaya devam ediyorlar.

Önemli bir kamu hizmeti yapıyor olmanız yanında, aynı zamanda birçok sosyal fayda projeleriniz var. Onlardan söz edebilir misiniz?

Her ne kadar bu salgın döneminde bazı projelerimizin uygulanması kesintiye uğramış olsa da sosyal projelerimizi çeşitlendirerek ve dijitalleştirerek sürdürmeye devam ediyoruz. Sağlık, çevre, sanat ve eğitim alanında pek çok sosyal projemiz var. Bu kategoriler içinde eğitim bizim en değer verdiğimiz alanlardan biri. Bu amaçla yenilenebilir enerji konusunda öğretici olmak amacıyla çocuklara dönük atölyelerde çeşitli gereçler ve oyuncaklar tasarlanmasını sağlıyoruz. Enerji temalı kitaplarımızı eğitim ve yaş gruplarına göre kategorilendirip, öğrencilerimizle buluşturuyoruz. Ana sınıfı ve birinci sınıf öğrencilerine yönelik yenilenebilir enerji kaynaklarını ve sağladığı faydayı resimler ve etkinliklerle öğrenebilecekleri bir kitabımız ile ortaokul düzeyindeki öğrencilerimizin deneyler yaparak enerjiye dair konuları anlayabilecekleri bir içeriğe sahip ayrı bir kitabımız daha bulunuyor. Pandemi döneminde bu kitaplara erişimi daha da kolaylaştırmak amacıyla, kitapların dijital versiyonlarını web sitemizden de kullanıma sunduk. Ayrıca yenilenebilir enerji konusundaki bilincin daha çok çocuğa ulaşarak, yerleşmesini sağlamak için öğrencilerimize ödüllü bir yarışma da düzenledik. Bu yarışmada kitabımızdaki deneyleri yapıp, bize fotoğrafını ileten çocuklarımız ödüller kazandı. Bu etkinlik ile pandemi döneminde de ciddi sayıda öğrenciye ulaşmayı başardık.

Özellikle pandemi sürecinde daha da önemli hale gelen bir diğer projemiz sokak hayvanlarına yönelik. Müşteri işlem merkezlerimizin önlerine yerleştirdiğimiz mama ve su kapları ile sokağa çıkma kısıtlamasında yiyecek ve su bulmakta zorlanan sevimli dostlarımıza yardımcı olmayı hedefledik. Bu projemiz ile yalnızca pandemi döneminde değil, yaz-kış fark etmeden sokak hayvanlarımızın besin ve su bulmalarına yardımcı oluyoruz. 

Doğaya katkı anlamında ne tür faaliyetleriniz var?

Limak Enerji olarak hidroelektrik santralleri alanında en büyük enerji gruplarından biriyiz ve bu anlamda Türkiye’de ilk üç enerji şirketinin içerisinde yer alıyoruz. Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı anlamında şirketimiz önemli yatırımlara imza atarak, temiz enerji üretimi sağlamaya devam ediyor. Yenilenebilir enerjinin yanı sıra yine yerli bir kaynağımız olan kömürden yapılan üretimde de çevre noktasında çok hassas bir grubuz.

Sadece enerji üretimi ve kullanımında değil her alanda çevreyi ön plana alan bir şirketiz. Örneğin; bir diğer sosyal projemiz ile faturalama amacıyla kullandığımız kağıt miktarının karşılığı olarak hizmet bölgemizde her yıl bin ağaçlık orman oluşturuyoruz. Böylelikle doğadan aldığımızı doğaya geri verme noktasındaki farkındalığımız ile bu alanda da çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. Bugüne kadar; Bursa ve Çanakkale’de oluşturduğumuz ormanlarımıza ek olarak bu sene Balıkesir’de bir ağaçlandırma çalışması yapacağız. Öte yandan abonelerimizi elektronik faturaya geçmek için özendiriyoruz. Bu çabalarımızın karşılığında bugün 3 milyon abonemizin, yaklaşık 1 milyonu, elektronik yolla faturasını alıyor. Müşterilerimizin elektronik faturaya geçebilmeleri için çağrı merkezimiz, online işlem merkezimiz ve müşteri işlem merkezlerimizden gereken desteği sağlıyoruz.