224kablo
Köşe Yazıları

 KÜÇÜK İŞLETMELERDE CORONAVİRÜS ETKİSİ

 KÜÇÜK İŞLETMELERDE CORONAVİRÜS ETKİSİ

                  Değerli Volt okurlarım Kasım ayından merhaba.  Artık umutlarla girdiğimiz bu yılı ne yazık ki sıkıntılı, endişeli ve ne olacağını bilmediğimiz bir şekilde bitirmeye bir ay gibi kısa bir süre kaldı. Yapılan bütün tahminler, gelecek planlamaları mart ayı ortası gibi karşılaştığımız coronavirüs salgını ile alt üst oldu. Tüm dünyada ve ülkemizde yaşanılan bu salgın, ülke ekonomisi üzerinde olumsuz etkileri ile küçüğünden büyüğüne tüm işletmeleri etkilemiş, kazançlı ve büyümeyi düşündüğümüz bu yılın düşündüğümüzün aksine sıkıntıların ortaya çıktığı ve gelecek endişeleri yaşamaya başladığımız bir yıl olarak sanırım tarihe böyle yazılacaktır.

                  Bu dönemde hizmet sektörünün çok etkilendiği ve çalışan sayılarında görülen hızlı düşüş ile karşımıza farklı boyutlarda sorunların çıkmasına neden olmuştur. Ama yine de alınan bazı tedbirler ve teşvikler ile bir rahatlama sağlanmış oldu. Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler ki; yani KOBİ’ler ekonominin bel kemiğidir ve %99.98 oranında etkilidir. Böyle bir zaman diliminde en fazla etkilenen işletmeler bu kategoride yer alanlar olmuştur. Tabii birbirine zincirlenmiş olarak en küçük esnaf dostumuzla başlayan sıkıntılar salgının domino etkisi ile her alanda kendini göstermiştir. Büyük işletmelere destek görevi bulunan bu işletmeler çok daha fazla etkilenenler arasında olmuştur. Bu yıl kazanmaktan çok çarkların durmaması mücadelesine dönüşmüş olarak böylece Kasım ayına gelmiş bulunmaktayız. Daha önceki sayılarımızda sürekli ifade ettiğim gibi değerli Volt dostlarım 2021 yılının ikinci çeyreğine kadar tedbiri elden bırakmadan işletmeler yoluna devam edecektir.

                  Haziran ortasından itibaren işletmelerde görülen normal çalışmaya dönüş ile ekonomide canlılık ve çarkların harekete geçmesi küçük işletmeler başta olmak üzere gelecek kaygıları biraz olsun kendisine umutla bakmamızı sağlama yönünde cesaret vermiştir. Bundan sonraki süreçte var olan yoğun iş artışı nedeniyle bir rahatlama olacaktır ama umarım bunun sürdürülebilir bir akış olarak devam etmesini beklemek olacaktır.

                  Değerli Volt okurları, bunlar yaşadığımız salgının bize yaşattırdıklarından sadece bir kısmı. Peki bitecek mi, ne kadar daha devam edecek bu durum? Bunu da birlikte yaşayarak göreceğiz. Fakat her şey yolunda değil ve ucu açık olup neler ile karşılaşacağımız bilmeden yolumuza devam etmeliyiz. Umutlu bekleyişler tüm dünyada olduğu gibi bizde de devam edecektir. Bulunacak aşının beklenmesi, tedavi edici bir ilacın bulunması çok uzun zaman alacak  gibi  duruyor. Yani dostlarım salgının etkileri devam edecek ve biz buna uyum  gösterip  normal hayatımızı devam ettireceğiz başka çaremiz  yok.

Tekrar tekrar dediğim gibi tedbirleri elden bırakmadan işletmelerimizde öngörülü bir yaklaşımla daha disiplini bir finans yönetimi ile 2021 yılına doğru  hazırlıklı olacağız. Naçizane fikrim stok maliyetlerinizi kontrol, yatırımlarınızı dikkatli şekilde hayata geçirmek ve tabii ki borçlanmadan biraz uzak kalmak şartıyla  hayatımıza  devam  etmek işletmelerimizi geleceğe taşımak ve yarınlara umutla bakmak önceliğimiz olmakla beraber en önemli değerin  ise  sağlığımız   olduğunu  unutmayalım.  Üç önemli kuralı hatırlatmadan geçemeyeceğim. Maske, sosyal mesafe ve hijyen. Dostlarım  sağlıkla kalın, hoşça kalın. Saygılarımla