224kablo
Sektörel

TRIMBOX TEST VE İNOVASYON MERKEZİ

Türkiye’nin ilk ve tek yerli parafudr, aşırı gerilim sönümleyici ve nötr-toprak regülatörleri üretimini yapan Trimbox, Bursa’daki merkezinde alanında ilk ve tek test merkezini açmaya hazırlanıyor.
Şirketin kurucularından merhum Namık Kemal Yurttaş’ın ismini taşıyan Test&Innovation Center; 1.100 dereceye kadar yanmazlık, basınçlı bilye testleri, nötr hataları, akım-gerilim darbeleri, yıldırım, nötr-toprak gerilim regülasyonu gibi birçok testi kendi bünyesinde yapabilecek.
Özellikle parafudr alanında koruma kabiliyeti testleriyle Avrupa dışında yapılamayan testlerin kendi bünyesinde yapılacak olması, Bursa’nın Mucidi ödülüne sahip ve TSE’nin cihaz koruma kabiliyeti ile EN-61643-11 AG parafudr standardını geliştirdiği için Beyan Doğrulama Sertifikası verdiği Trimbox’a aşırı gerilim koruma sektöründe farkını daha net gösterme şansı verecek.

Parentli Teknolojilerin Üretimine Katkı Sağlayacak
Hali hazırda 3 patente sahip Trimbox’ın CEO’su Evren Yurttaş; “Bizim patentlerimiz genel olarak dünyadaki açıklıkları kapatmak üzere tasarlanmış özgün teknolojiler olma özelliği taşıyor. Buradaki test ve inovasyon merkezi ile de genç arkadaşlarımıza hem zamanı doğru kullanma hem de tasarlayacakları teknolojilerde özgün olabilmeleri için doğru yönlendirme yaparak, gözlemlenebilirliğin de etkisiyle ortaya çıkan teknolojilerin piyasa adaptasyonunu hızlı sağlamayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

Trimbox Yönetmelikte Zorunlu
Trimbox’ın 3 patentinin 2’si aşırı gerilim alanında, bir tanesiyse nötr-toprak regülasyonu alanında koruma kabiliyeti sunuyor. 
3 Aralık 2003 tarihli 25305 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren İç Tesisleri Proje Hazırlama Yönetmeliği’ne göre aşırı gerilimden korunmak için; parafudr, darbe koruma düzenleri ve diğer aşırı gerilim sönümleyicilerin kullanılması gerekiyor.
Uygulamada artık yeni projelerde veya dağıtım şirketi kontrollü proje tadilatlarında TEDAŞ Genel Müdürlüğü şartnamesinde yapı girişlerinde B+C sınıfı 100kA parafudr uygulaması yapılıyor.
Ancak bu uygulama bina girişinde yıldırım vb aşırı olaylarda ana sigortanın girişinde kendi sigortası ile bağlı parafudru sistemden ayırıp, içerde cihazların yanma problemini kesin olarak engelleyemiyor. İşte bunun gibi durumlar yada nötr kopması gibi durumlarda cihaz koruması ve buna bağlı yangın riskini engellemek için aşırı gerilim sönümleyici kullanımı yönetmelikte ayrıca tarif edilmiştir. 

Home Charger’larda Büyük Problem
Trimbox’ın 3. patentli teknolojisi nötr-toprak regülatörü: GNDSeries alt markalamasıyla satışa sunulan nötr-toprak regülatörü, özellikle elektrikli araçlar için ev şarj istasyonlarında nötr-toprak gerilimi 1V üstünde olduğunda enerji kesilmesi sorununu tamamen ortadan kaldırıyor. Kendi panosu olduğu için tak-kullan modunda oldukça uygulaması rahat olan sistemin dünyada başka bir alternatifi de bulunmuyor.
Veri merkezleri, serverlar, ATM’ler, kombiler, laboratuvar cihazları, X-Ray cihazları ve daha birçok donanımı yüksek teknolojide nötr-toprak gerilimi 1V seviyesinin altında istendiği için yine test merkezinde regülasyon ölçümleri yapılabilecek.