224kablo
Röportajlar

Panasonic Electric Works Türkiye Başkan Yardımcısı Azim Tuncinar: Elektrik Sektöründe Güvenlikten Yeniliğe İlerlemek"

1. Bize kendinizi tanıtır mısınız?
İş hayatına 1988 yılında atıldım. Kariyerim boyunca sektörümüzde faaliyet gösteren birçok önemli uluslar arası şirkette, farklı departmanlarda görev aldım. Aralık 2019 itibarıyla Panasonic Electric Works Türkiye’deki görevime başladım. Halen şirketin yönetim kurulu üyesiyim, ayrıca başkan yardımcılığı görevini yürütüyorum. 36 yıllık kariyerimin her aşamasında temel misyonum, bulunduğum sektöre ve görev yaptığım şirkete şahsi işimde çalışırcasına değer ve yenilik katmak oldu. Bugün de bu yaklaşımı sürdürmeye ve sektör paydaşlarımızla kurduğum güçlü bağları geliştirmeye özen gösteriyorum. 

2. Şirketiniz ve faaliyet alanları hakkında neler söyleyebilirsiniz? 
Panasonic Electric Works Türkiye, konfor, güvenlik ve enerji verimliliği sağlayan yenilikçi ürün ve çözümlerini dünya pazarına sunan, bunu yaparken de insan odaklı yaklaşımıyla daha iyi ve konforlu bir ‘yaşam’ sunmayı hedefleyen bir şirket. Üretimin yanı sıra Ar-Ge, inovasyon ve tasarım çalışmaları da yürüten Panasonic Electric Works Türkiye’nin ürün gamında elektrik anahtar ve prizleri, grup prizler, aksesuarlar, alçak gerilim şalt ürünleri, sigorta kutuları, akıllı ev ve bina otomasyon sistemleri, LED aydınlatma ürünleri, güneş enerjisi panelleri ve yangın algılama sistemleri yer alıyor.,

3. Panasonic marka adının taşıdığı anlamı kısaca açıklar mısınız? 
Panasonic marka adı, 1955 yılında oluşturulmuş olup, ilk olarak hoparlör ürünleri için kullanılmıştır. "Pan" (Evrensel), "Sonic" (Ses) kelimelerinin bir birleşimidir ve şirketimizin oluşturduğu sesi, dünyaya ulaştırma anlamını taşımaktadır.

4. Panasonic'in dünyadaki ve Türkiye’deki geçmişi ile faaliyet alanları nelerdir? 
1918 yılında Konosuke Matsushita tarafından kurulan Panasonic, bugün yedi sektörde faaliyet gösteren grup şirketleriyle global ölçekte faaliyetler yürütüyor. Her yıl Interbrand tarafından açıklanan sonuçlara göre dünyanın en değerli 100 markası arasında yer alıyor. Biz faaliyetlerimizi Panasonic Corporation çatısı altındaki Panasonic Electric Works grubuna bağlı olarak sürdürüyoruz. Panasonic Electric Works şirketi, elektrik tesisat ve konut malzemeleri başta olmak üzere; konutlar, ofisler, ticari tesisler ve akıllı şehirler dahil, her türlü yaşam tarzı için konforlu alan ve zenginleştirilmiş ürünler sunuyor.
2023 yılı Mart ayı rakamlarına göre konsolide şirket sayısı 524, çalışan sayısı ise 233 bini aşan Panasonic’in Türkiye’deki faaliyetleri 2014 yılında, alanında lider ve Süper Marka statüsüne sahip markası VİKO’ya gerçekleştirdiği yatırımla birlikte başladı. VİKO markası ile daha da güçlenen Panasonic Electric Works Türkiye bugün; 70’ten fazla ülkeye gerçekleştirdiği ihracat ile markalarını dünya pazarlarında başarıyla temsil ediyor ve Türkiye’de pazar liderliğini elinde bulunduruyor.

5. Ürünlerinizin güvenliği ve kalitesi üzerine odaklanmanızın arkasındaki motivasyon nedir ve toplumun güvenliği için nasıl bir katkı sağlıyorsunuz?
Panasonic Electric Works Türkiye olarak kurulduğumuz günden bu yana topluma katkıda bulunma misyonuyla hareket ediyoruz. Ürünlerimiz bugün hayatın her alanında kullanılıyor, bu nedenle sağladıkları güvenlik kritik önem taşıyor. Ürünlerimizin yangın ve arıza gibi olumsuz durumlara sebep olmaması için yüksek kalite standartlarında üretim yapıyoruz. Bu yüzden ürünlerimizin güvenliği ve kalitesine odaklanarak toplumun güvenliğine olumlu etki yapmayı amaçlıyoruz.

6. Yeni yatırımlarınızdan ve istihdama katkınızdan bahseder misiniz? 
Panasonic bu topraklarda faaliyete geçtiği günden beri, Türkiye’nin sahip olduğu büyüme potansiyeline inanıyor. Bu inançla yatırımlarımızı ve istihdama olan katkımızı her geçen yıl artırıyoruz. Hem iç hem de dış pazara hizmet edecek şekilde hayata geçirdiğimiz yatırımlarla hem pazar payımızı hem de istihdama katkımızı artırmayı hedefliyoruz.
İstanbul Sancaktepe’deki üretim tesislerimizde sadece son beş yılda yüzde 40’lık istihdam artışı sağladık ve halen şirketimizin 1400 çalışanı bulunmaktadır. İnsan odaklı yönetim anlayışımız kapsamında, çalışanlarımızla başarma, birlikte mutlu olma ve şirket vizyonumuza birlikte ulaşma konusundaki kararlılığımızı sürdürüyoruz. Bu kararlığımızla uluslararası ‘Happy Place to Work’ organizasyonu tarafından gerçekleştirilen ‘Happy Workplaces – Türkiye’nin En Mutlu İşyerleri Araştırması’nda ‘Olağanüstü Çalışan Deneyimi Sertifikası ve Ödülü’nü almaya hak kazandık. ‘En Mutlu İş Yeri’ kriterlerini sağlayarak, Türkiye’nin çalışılacak en ideal ve harika işyerleri arasında yerimizi aldık.
Teknolojik alt yapısı ve Endüstri 4.0 uygulamalarıyla sektörde dünyanın en iyileri arasında gösterilen fabrikamızda yıllık anahtar ve priz üretim kapasitemiz 135,7 milyon adede ulaştı. Son beş yılda 9 yeni enjeksiyon makinesi, 3 yüksek hızlı pres makinesi, 14 yeni teknoloji ve enerji verimliliği yüksek makine ve 3 yeni ters paketleme makinesi yatırımı ile üretim kapasitemizi artırdık. Ayrıca sektörde bir ilke imza atarak pirinç perçin yerine alüminyum perçin ile üretime geçtik. Son beş yılda, üretim tesislerimize gerçekleştirdiğimiz yatırımların toplamı 47 milyon Euro’ya ulaştı. 

7. Firmanızın aydınlatma ürünleri ile ilgili çalışmalarının son durumu hakkında bilgi verebilir misiniz?
Panasonic, aydınlatma alanındaki 100 yılı aşkın tecrübesi sayesinde tüm coğrafyalarda lamba, armatür ve akıllı aydınlatma çözümleri ile hem ticari kanal hem de proje kanalında dünyanın önde gelen aydınlatma firmaları arasında yer alıyor. Japonya’da sektör lideri konumunda olan Panasonic’in aydınlatma ürünleri Changi Havaalanı, Tokyo Skytree ve Tokyo Plaza gibi büyük projelerde kullanılıyor.
Bugün tüketicilerimize güvenli, sağlıklı ve verimli bir aydınlatma sağlamak için aydınlatma ürün gamımızı sürekli genişletiyoruz. Bu kapsamda 60x60 Backlit paneller gibi ürünlerde yerli üretime geçtik. Türkiye’de iç ve dış mekân çözümlerimiz mevcut. Artan enerji maliyetlerine karşı sensörlü projektör, etanj ve tamamen led teknolojisi ile üretilmiş, mekanik balastlı armatürlere uyumlu LED Tube gibi yeni ürünlerimiz bulunuyor.
Amacımız yakın gelecekte Panasonic kalitesiyle ürettiğimiz LED lambalar ile başlattığımız aydınlatma yolculuğumuzda tüm ürün ve çözümlerimizi müşterilerimizle buluşturmak, profesyonel aydınlatma ürünlerimizle büyük referans projelere imza atmak.  

8. İhracatınız var mı? Varsa en çok hangi ülkelere ihraç ediyorsunuz?
Türkiye’de ürettiğimiz ürünlerin yüzde 60’ını yurt içi, yüzde 40’ını ise yurt dışı pazarlarındaki müşterilerimizle buluşturuyoruz. Bugün itibarı ile 70 ülkeyi kapsayan oldukça geniş bir coğrafyaya ürünlerimizi ulaştırıyoruz. İhracat pazarlarımızı beş ana bölgede değerlendiriyoruz. Batı ve Doğu Avrupa, CIS, (Rusya ve Belarus hariç), Ortadoğu ve Afrika pazarlarında faaliyet gösteriyoruz. Avrupa pazarındaki varlığımızı güçlendirmek için çalışmalarımız sürüyor. Yüksek kaliteli ürünlerimizin yanı sıra yenilikçi çözümlerimizle de Avrupa'daki tüketici-lerin ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz. Ayrıca yerel iş ortaklarımızla gerçekleştirdiğimiz iş birlikleriyle pazarlama ve dağıtım ağımızı genişletme konusunda çalışmalar yürütüyoruz.

9. Yeni ürünlerinizle ilgili heyecan verici bir özellik veya yenilik paylaşabilir misiniz?
Son dönemde piyasaya sürdüğümüz dikkat çekici ürünlerin başında, yeni, zarif formu ve genişleyen anahtar alanıyla dikkat çeken Karre 55, yumuşak dokusu ve yeni pastel renk seçenekleriyle Novella Soft, uluslararası standartlardaki fonksiyonel tasarımıyla öne çıkan Yonca Plus, tasarımı geliştirilen Slim Modular, 3.0A USB-C girişli modüler yeni anahtar priz ürünlerimiz ve Modüler Sigorta Kutusu yer alıyor.
Bina otomasyon grubunda ise otel odalarında aydınlatma, iklimlendirme sistemlerinin kontrolü ile enerji tasarrufu sağlayan Room controller ürünümüz bulunuyor. Ayrıca KNX Güvenlik Kontrol Ünitesi öne çıkan ürünlerimiz arasında. İlaveten Thea grubunda yer alan ve termostat/ anahtar modernizasyonu yapılan Modüler Otomasyon Anahtarı, siyah renk seçeneği eklenen Black Multis de önümüzdeki dönemde ilgi çekecek ürünlerimiz arasında yer alıyor.

10. İşletmelerin sektörel etkinliklerdeki katılımları, sektördeki gelişmeleri takip etmeleri ve rekabet avantajı sağlamaları açısından ne kadar önemli buluyorsunuz?
İşletmemiz için sektörel etkinliklere katılımın son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu etkinlikler, sektördeki son gelişmeleri takip etmemize ve yenilikleri öğrenmemize yardımcı oluyor. Geçen sene katıldığımız TÜYAK ve ATECH fuarları sayesinde, sektördeki en son trendleri ve teknolojik yenilikleri keşfetme fırsatı bulduk. Bu sene 3-8 Mart tarihleri arasında, Almanya’nın Frankfurt kentinde gerçekleştirilen Light & Building Fuarı’na katılarak ürünlerimizi başta Avrupa olmak üzere dünyanın dört bir köşesinden gelen sektör temsilcilerinin beğenisine sunduk. Önümüzdeki dönemde de lokal ve uluslararası sektör etkinliklerine katılmaya devam edeceğiz. Bu tür etkinlikler sayesinde markamızı ve en yenilikçi ürünlerimizi hedef kitlemize tanıtarak yeni iş bağlantıları kuruyor, mevcut müşterilerimizle fikir alışverişinde bulunma fırsatı elde ediyoruz. 

11. Rekabetçi elektrik sektöründe güçlü bir konum elde etmek için işletmenizin hangi stratejileri benimsediğini özetler misiniz?
Elektrik sektöründe rekabetçi konum elde etmek için benimsediğimiz stratejilerden biri de saha pazarlama ekiplerimizin düzenlediği saha gezileri ile elektrikçilerle doğrudan temas kurarak onların ihtiyaçlarını anlamak.  Aldığımız geri bildirimlerle elektrikçi-lerin ihtiyaçlarını ve taleplerini anlamaya çalışıyoruz. Ayrıca, belirli dönemlerde hafta sonları elektrikçilere dönük özel eğitim ve destek programları düzenleyerek, ürünlerimizin doğru şekilde kullanılmasını ve müşteri memnuniyetini artırmayı amaçlıyoruz. Bunun yanında düzenli olarak mimarlarla bir araya gelerek yeni ürünlerimizin tanıtımlarını gerçekleştiriyoruz. Hem yeni trendleri deneyimli mimarlardan dinliyor hem de gelecekteki projelerimizle ilgili iş birliği imkanlarını konuşma fırsatını yakalamış oluyoruz.
Panasonic Electric Works Türkiye olarak, bayilerimizin bir alt jenerasyonunun bağlılığını artırmak ve onları sektördeki gelişmelerle buluşturmak için her sene Next Generation etkinlikleri düzenliyoruz. Bu etkinlikler kapsamında, farklı ülkelere geziler ve öğretici workshop’lar düzenleyerek, bayilerimizin bilgi birikimlerini artırmalarını ve yeni teknolojilere hâkim olmalarını sağlıyoruz. Bu etkinlikler aynı zamanda bayilerimiz arasındaki iş birliğini ve network'ü güçlendirerek rekabet gücümüzü artırmamıza da yardımcı oluyor.
Önümüzdeki dönemde de Türkiye’deki yatırımlarımızı artırarak; konfor ve güvenlik teknolojilerini yaşam alanlarına etkin şekilde entegre eden kullanıcı dostu, toplumu destekleyen yaşam çözümleri geliştirmek ve sunmak için çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. Geniş ürün yelpazemizdeki Panasonic ve VİKO markalı ürünlere ek olarak geliştireceğimiz yeni ürün ve çözümlerle yolculuğumuzu sürdüreceğiz.