224kablo
Sektörel

KABLO EK VE BAŞLIK MONTAJI İÇİN ENERJİ KABLOLARININ HAZIRLANMASI

Tamer Elektrik olarak kablo ekleri ve kablo başlıkları  yapımında göstermiş olduğu hassasiyet büyüktür. 
Uygulamacılar yöntem, teori, bilgi ve becerilerini  kullanarak yapacakları kablo ek ve başlıkları büyük önem taşımaktadır.
Kablo eki veya başlığı yapımı sırasında özellikle OG XLPE kablolarının soyulması sırasında sorunların yaşanması en çok karşılaştığımız durumlardandır. Kablo izole tabakasının soyulması ya da kablonun ek veya başlık için hazırlanması için kullandığımız kablonun özelliğini çok iyi bilmemiz gerekmektedir. Farklı türdeki kablolar için, farklı yöntemler uygulanarak kabloların ek ya da başlık için hazırlanması gerekmektedir.
Sorunların birçoğunda kabloların dikkatsizce soyulması sonucu oluşmaktadır. Ekranın soyulmasındaki metot kesme işlemidir.
Bir çok ek yapan kişiler hala bıçak ya da yalıtım yüzeyine temas edici gereçler kullanmakta ve yüzeylerde düzgün olmayan yapıya sebep vermektedirler. Sonuç olarak kısmi boşalma oluşur ve kademeli olarak yalıtımda zayıflama oluşur. Kablo düz olmalıdır, Temizliği yapılmalıdır, Ufak partiküller ya da parçalar kablo üzerinde olmamalıdır ve doğru araçlar kullanılmalıdır. Cam ile kablo yüzeyi kablo uç noktasına doğru sıyrılma sureti ile temizlenebilir. Her ne olursa olsun soyma esnasında izole tabakasını deforme etmemek zorundayız. İzole tabakasının kalınlığının değişmesi kablo yüzeyinde olaşacak gerilim miktarını da artıracaktır.

Polimerik kablolarda kablo ekranının davranışı
Polimerik kablolardaki en yaygın hata kablo yalıtımında ekran sonunun kesimindeki hatalardır. Bu sonuçla, dahili kısmi boşalmaları bir veya birden fazlasını beraberinde getirir. İyi yapılamayan montajlama ve kablonun iyi hazırlanamaması sebebi ile birincil yalıtımın kesiminde ve sakıncaların varlığı sonucu ile kısmi boşalmalar ve büyük sorunlar meydana gelir.

Kablo ekranın doğru hazırlanmasın da dahi potansiyel alanda sorunlar olabilmekte. Bu alandaki durumdan sakınmak için; doğru adımlar atılmalıdır. Stres kontrol sistemi genellikle bu noktadaki arızayı izlemez, yani bu noktada oluşacak sorunu en aza indirir. Gerilimin dağılımı geometrik olduğu için olumsuzluklar en aza indirgenmiş olur. Bu sebeple kablo izole tabakasının hazırlanması çok önemlidir.