224kablo
İl İl Türkiye

İL İL TÜRKİYE UŞAK - Bu ay konuğumuz Ercan Elektromarket

Uşak, Ege bölgesi'nde Batı ve Orta Anadolu'yu birbirine bağlayan İç Ege Bölümü'nde Gördes - Uşak Platosu üzerinde bulunur.   
Uşak karayoluyla; İzmir'e 211 km, Ankara'ya 368 km ve İstanbul'a 491 km uzaklıktadır. 2016 yılı verilerine göre il nüfusu 358.736'dir. Uşak ilinde merkez ilçeyle beraber 6 ilçe, 6 belde ve 256 köy vardır.
Uşak yöresi tarihin bilinen dönemlerinden beri bir yerleşim bölgesidir. 
İl merkezi Uşak'ın eski adı Uşşak'tır. Uşşak kelimesi iki anlama gelmektedir. Uşşak kelimesi Aşıklar Diyarı anlamına gelmektedir. 
Uşak ili komşu iller olan Kütahya ve Afyonkarahisar gibi Ege Bölgesi ile İç Anadolu Bölgesi arasında bir geçit oluşturan İç Batı Anadolu Bölümü üzerinde yer alır. Genel olarak ilin kuzey, kuzeydoğu ve doğu kesimleri dağlarla ve güneybatısı yüksekliği 1000 metrenin altında olan ovalarla kaplıdır.
Uşak'ın kuzeyinde Kütahya iline bağlı Şaphane, Gediz ve Dumlupınar ilçeleri, doğusunda Afyonkarahisar iline bağlı Sinanpaşa ve Hocalar ilçeleri, güneyinde Denizli iline bağlı Çivril, Bekilli, Çal, Güney ve Buldan ilçeleri, batısında ise Manisa iline bağlı Sarıgöl, Alaşehir, Kula ve Selendi ilçeleri bulunmaktadır.
İl toprakları 5341 km²'lik yüzölçümüyle Türkiye alanının yaklaşık % 0,7'sini kaplar. Murat Dağı, Bulkaz Dağı ve Ahır Dağı ilin kuzey, kuzeydoğu ve doğudaki doğal sınırını oluşturur. Bu dağlar il topraklarını Kütahya ve Afyonkarahisar'dan ayırır. İl topraklarında ağırlıklı yeri platolar tutar. Uşak, Akdeniz yağış rejiminin etkili olduğu bir alandadır. Yağışlar en çok kış aylarında görülür. Yaz ayları ise kuraktır.
İlde yağışlar ilçelere göre de farklılık gösterir. En çok yağış alan ilçe Banaz, en az yağış alan ilçe ise Eşme'dir.
Uşak'ta egemen olan rüzgarlar; günbatısı, gündoğusu ve karayeldir. İl merkezinde ortalama rüzgar hızı saniyede 2,8 metredir. 
Batı rüzgarları Uşak'ta en hızlı esen rüzgarlardır. Bu rüzgarların hızı saniyede 29,6 metreye kadar yükselir.
Uşak’ın bitki örtüsü, Ege ve İç Batı Anadolu Bölgeleri arasında geçit yeri olduğundan bitki örtüsünde de her iki bölgenin özellikleri göze çarpar. Ancak Uşak, Ege Bölgesi'ne göre daha soğuk olduğundan Ege Bölgesi'nin tipik bitki örtüsü olan zeytine pek rastlanmaz. İlde, dağlarda çok sık ormanlara rastlanır. Çok çeşitli ağaç türlerinin olduğu bu ormanlarda yaygın ağaç türleri; meşe, karaçam, kızılçam, dişbudak, ahlat, karaağaç, çınar ve ardıçtır.

Atatürk ve Uşak

Atatürk Uşak'a ilk defa 2-3 Eylül 1922 tarihinde komutan olarak, ikincisi 16 Ekim 1925 tarihinde cumhurbaşkanı olarak ve üçüncü defa ise 1934 yılında İran Şahı Rıza Pehlevi ile birlikte gelmiştir. Ayrıca Atatürk'ün eşi Latife Hanım da İzmir'deki Uşaklı tüccarlar ailesi olan Uşşakizadelerdendir.

Bu ay konuğumuz Ercan Elektromarket

1. Sizi tanıyabilir miyiz? Biraz geçmişinizden bahseder misiniz?
Adım Ercan Yılmaz 03.01.1979 Almanya doğumluyum 6 yaşında Almanya’dan Türkiye ye ailemle birlikte dönüş yaptım. İlk orta ve lise öğrenimlerimi Türkiye de bitirdim Elektrik bölümünü bitirdikten sonra iş hayatına sektörde personel olarak başladım. 
2. İlk iş tecrübenizi merak ediyoruz, başka bir firma ya da sektörde faaliyet gösterdiniz mi?
İlk iş tecrübem 2001 tarihinde askerlik sonrası Uşak ta bir aydınlatma firmasında tezgahtar olarak işe başladım 2006 yılına kadar çalıştım. 2006 yılında firma sahibi sektörü bırakması üzerine iş yerini ben devraldım. Ercan elektrik şahıs firması olarak ilk iş hayatına başlamış oldum.
3. Bu sektör de olmaya ne zaman karar verdiniz. Sizi bu karara sürükleyen faktörler nelerdi? 
Aslında 2006 yılına kadar çalışmış olduğum firmada yaşamış ve edinmiş olduğum bilgi ve tecrübeler bu sektöre olan ilgi ve merakımı arttırdı. Dolayısıyla bu sektöre girmemdeki ilk sebep de diyebiliriz. Ayrıca, o dönemde firma sahibinin sektörden çekilme kararı ve bana yapmış olduğu teklifi beni bu sektöre girmemdeki en büyük sebeplerdendir.
4. Firmanızdan ve yaptığınız hizmetlerden bahseder misiniz?
İlk kuruluşumuzdaki faaliyetimiz aydınlatma ve avize ürünleri perakende satışı yaparak başlamıştık. Daha sonra elektrik malzemesi gruplarını dahil ettik satışlarımız devam etti ve zamanla ürün çeşitliliğimizi ve stoklarımızı arttırarak 2014 yılında elektrik malzemesi olarak toptan satışımıza başladık. Akabinde 2016 yılında firmamızı Ercan Elektromarket adı altında Ercan Aydınlatma Elektrik Tic. A.Ş.’ni açmış olduğumuz mağazamızı kurdum. Endüstriyel otomasyon AG şalt malzemeleri OG malzemeleri satışına başladık ve günümüzde yaklaşık olarak 1500M2 kapalı alanımızla faaliyetlerimize 12 personeli-mizle hizmet vermeye devam etmekteyiz.
5. Yeni şube açmayı düşünüyor musunuz?
1 mart 2018 yılında Ercan Elektromarket adı altında Yeni şubemizi açtık.
7. Müşterilerden nasıl geri dönüşler alıyorsunuz?
Firmamızın en büyük ilkesi müşteri memnuniyetidir. Birebir çözüm odaklı çalıştığımızdan dolayı geri dönüşler gayet olumlu oluyor.
8. Diğer firmalardan sizi ayıran özellik nedir?
Bizi diğer firmalardan ayıran özellikler ürün çeşitliliğimizin olması deneyimli çalışkan ekiple çalve hizmetimiz.
9. Hangi bölgelere hizmet veriyorsunuz.
Biz Uşak ve çevre illere hizmet vermekteyiz
10. Sektörü nasıl değerlendiriyor ve sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz.
Sektörümüz geniş kapsamlı ve çok dalları olan bir sektördür. Hayat devam ettikçe ve gelişen teknolojiye bizlerde ayak uydurduğumuz sürece büyümeye ve gelişmeye devam edecektir.
11. Sektörde kaç yıldır hizmet veriyorsunuz?
Yukarıda cevap verdiğim üzere 2001 yılında çalışma hayatına başladım. 2006 yılında şirketimi kurdum ve bakıldığında 17 yıldır sektörün içindeyim.
13. Objektif olarak yeni neslin sektöre getirdiği soluğu nasıl buluyorsunuz?
Objektif olarak bakıldığında günümüzde sektörümüzde çıraklık kavramı tamamen bitmiştir. Okul hayatından gelen genç arkadaşlarımızın teorikte bilgili oldukları kesin fakat işin pratik kısmında, sahada tecrübeleri bulunmadıklarından dolayı sektöre ayak uydurmakta çok zorlanıyorlar. Bizim gibi ve uygulama ağırlıklı firmalarda bir dönem eğitim alarak ve kendi eğitimleriyle de bunu tamamlayarak sektöre daha faydalı olacaklarını düşünüyorum.
14. Şirketinizle ilgili gelecek planlarınız neler, nasıl bir yol izlemek istiyorsunuz?
Şirketimizle ilgili en büyük büyük hedefimiz Elektromarket adı altında endüstriyel otomasyon grubun kurulmasıydı ve bunu mart 2018 tarihinde gerçekleştirdik. Ve şu an ki hedefimiz ise önümüzdeki 5 yıl içerisinde satışını yapmış olduğumuz ürün gruplarını tek çatı altında Uşak ilinde uygun lokasyonda daha geniş bir kapalı alanda kendi yerimizde faaliyetlerimize devam etmektir
15. Sektöre girmek isteyen yeni girişimcilere ne önerirsiniz?
Yeni girişimcilere tavsiyemiz sektöre girmeden önce bu sektörde bulunan tecrübeli firmalardan gerekli olan tüm birikimleri toplamalılar. Sektöre o şekilde girmeliler. 
16. Eklemek ya da belirtmek istediğiniz bir şey var mı?
Gazetenize bu röportajdan dolayı teşekkür eder, sektördeki tüm arkadaşlarımıza iş hayatlarında başarılar dilerim.