224kablo
İl İl Türkiye

İL İL TÜRKİYE  BALIKESİR - Mehmet Tokuç: ‘‘Her bölgenin kaldırabileceği bir firma sayısı var.’’

Balıkesir, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık on yedinci şehri. Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara Bölümü'nde, topraklarının bir kısmı ise Ege Bölgesi'nde yer alan ilin hem Marmara hem de Ege Denizi'ne kıyısı bulunur. Türkiye genelinde ise iki deniz ile komşu olan sadece 6 il vardır. İl, Kuzeybatı Anadolu'da bulunmaktadır. Doğusunda Bursa ve Kütahya illeri, güneyinde Manisa ve İzmir illeri ve batısında Çanakkale ili vardır. Ayvalık ilçesinden de Yunanistan'ın Midilli Adası'na komşudur. 
İl nüfusu 2016 itibarıyla 1.196.176'dır. İlin yüzölçümü 14.583 m²'dir. İlde km²'ye 82 kişi düşmektedir. Yoğunluğun en fazla olduğu ilçe, 254 kişi ile Karesi'dir. İlin denizden yüksekliği 145 metredir. 2016 yılında TÜİK verilerine göre 20 İlçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 1129 mahalle bulunmaktadır.
 Tarihte genellikle Misya ve Karesi adlarıyla bilinen Balıkesir yöresi, zamanla Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu, Karesi Beyliği ve Osmanlı egemenliğinde kalmıştır. Temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olup bamya, börülce, kavun, zeytin, zeytinyağı, kelle peyniri gibi zirai ürünleri ile ayrıca daha çok yerli turizmde öne çıkan sahil kasabalarıyla meşhurdur. Yağcıbedir halısı, kolonyası, kaymaklısı, kozak üzümü, ayvalık tostu, saçaklı mantısı ve höşmerimi diğer bilinen yöresel ürünleridir.


1. Sizi tanıyabilir miyiz? Biraz geçmişinizden bahseder misiniz?
Merhaba, ismim Mehmet TOKUÇ, 4.12.1983 Balıkesir doğumluyum. 2005 yılında Bursa'da başladığım elektrik malzemesi satışı sektörüne, 2012 yılında 2 personel ile Balıkesir BES Elektrik firmasını kurdum. Şu an 2016 yılında açmış olduğum BES Aydınlatma şirketi ile birlikte 2 firma toplam 18 personel ile çalışma hayatımıza devam etmekteyiz.  
2. İlk iş tecrübenizi merak ediyoruz, başka bir firma ya da sektörde faaliyet gösterdiniz mi?
Sektördeki ilk iş tecrübem, 2005 yılında çok başarılı bir firmada depo sorumlusu olarak başladı, çalıştığım firma çalışanlarına ve eğitim konusuna önem veren bir firmaydı, bu nedenle hırslı ve başarılı arkadaşların kendini yetiştirebileceği bir ortama sahipti. Bende işimi severek yaptığım için kısa zamanda kendimi yetiştirdim ve 2012 yılında kendi firmamı kurdum. 
3. Bu sektör de olmaya ne zaman karar verdiniz. Sizi bu karara sürükleyen faktörler nelerdi? 
Elektrik malzemesi satışı ve tedariği hızlı büyüyen ve gelişen bir sektör. Kendini yenilemezsen ve personelini eğitmezsen küçülmeye ve ne yazık ki kaybolmaya mahkumsun. Balıkesir bölgesindeki tespit ettiğim eksiklikleri ve Balıkesir'in büyüme potansiyelini görerek kendi firmamı kurmaya karar verdim. 
4. Firmanızdan ve yaptığınız hizmetlerden bahseder misiniz?
Balıkesir BES Elektrik 03.01.2012, BES Aydınlatma 6.6.2016 yılında kurulmuştur. Her iki firmamda Balıkesir bölgesinde farklı müşteri guruplarına hizmet vermektedir. Bulunduğumuz bölge çok farklı müşteri grupları barındırmaktadır. Fabrikalar, maden ocakları, tarım ve hayvancılık, rüzgar santralleri, barajlar, inşaat sektörü, resmi kurumlar gibi bir çok müşteri grubumuz bulunmaktadır. Tüm sektörlere hizmet sağlamak için stoğumuz güçlü, personelimiz eğitimli ve teknik bilgiye sahip olması gerekmektedir.  
5. Hangi bölgelere hizmet veriyorsunuz
Satışımızın %90'ı Balıkesir ve ilçelerinde bulunan firmalaradır, %10 gibi küçük bir kısmı diğer illere gerçekleşmektedir.
6. Sektörü nasıl değerlendiriyor ve sektörün geleceğini nasıl görüyorsunuz?
Elektrik sektörünü çok bereketli ve geleceğini parlak olarak görüyorum. Bulunduğumuz sektörde taşlar çok hızlı yer değiştiriyor. İçinde bulunduğumuz ekonomik kriz sebebi ile imalatçı firmaların satış politikaları 2019 yılında yeniden yazılacak. Bayilik sisteminin yeni bir düzene gireceğine inanıyorum, bunun bir çok olumlu etkisi olacak. Vadeler kısalacak, kredi kartına taksitli satışın önemi artacak, teminat mektupları istenecek, nakit satış artacak. Bu durum bizim gibi toptan satış yapan firmaların batak oranını aşağıya çekecek, çünkü bizde müşterilerimizden aynı şartları talep edeceğiz. Güçlü ve sistemli çalışan firmalar hem karlılığını arttıracak hem de batak vermeden yoluna devam edecek. Bu krizi iyi okuyup sektörümüzün en büyük sıkıntısı olan uzun vadeli satış politikasını bitirmemiz gerekmektedir. 
7. Sektörde kaç yıldır hizmet veriyorsunuz?
Balıkesir BES Elektrik 8 yıldır, BES Aydınlatma 3 yıldır Balıkesir bölgesinde elektrik malzemesi satışı işinde hizmet vermektedir. 
8. Objektif olarak yeni neslin sektöre getirdiği soluğu nasıl buluyorsunuz?
2000' li yılların sonunda bilgisayarın tam olarak hayatımıza girmesi ile birlikte teknoloji ve yazılımın önemi arttı. 2000' li yıllardan sonra satış sistemi çok değişti, müşterinin ayağına gelmesini beklemek yerine tanıtım mailleri atmak, internet siteleri kurarak firmayı daha detaylı tanıtmak, mesajlar ile kendini hatırlatmak daha verimli olmaya başladı. Yeni nesil bu sisteme daha hızlı adapte oldu ve gençliğin vermiş olduğu dinamiklik ile müşteri ziyaretlerini arttırdı. Bu durum yeni firma kuran arkadaşlarımızın sektöre hızlı bir şekilde girmesine neden oldu. Bende bu neslin öncü firmalarındanım, genç ve dinamik bir ekip kurdum. Müşterilerimizin tedarikçisi değil çözüm partneri olmayı hedef aldık.  
9. Şirketinizle ilgili gelecek planlarınız neler, nasıl bir yol izlemek istiyorsunuz?
Balıkesir'in Yerel Elektromarket’i sloganı ile çıktığımız yolda, Balıkesir'de bulunan ve iş yapan firmalara, malzeme tedariğinin Balıkesir'de çözülebileceğini kanıtlamak istedik. Bünyemize yeni bayilikler ekleyerek, stoğumuzu daha güçlü ve dinamik tutarak, müşteri memnuniyetini arttırarak, personelimizi eğiterek bölgemize sahip çıkmak istiyoruz.  
10. Kendi firmalarını kurmak isteyen yeni girişimcilere ne önerirsiniz?
Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, neden devamlı yeni firma açılıyor bunu konuşmalıyız. Genç arkadaşları firma kurmaya iten nedenler nelerdir? Sektörümüz ne kadar büyük olursa olsun her bölgenin kaldırabileceği bir firma sayısı var. Benim izlenimlerime göre artık her bölgede yeterince firma kuruldu. Bunların arasından ekonomik krizin de etkisi ile elemeler olacağına inanıyorum. Kendi firmalarını kurmak isteyen girişimcilere tavsiyem 1-2 sene beklemeleri, ancak yeterli maddi güce ve müşteri potansiyeline sahiplerse fazla risk almadan ilk 1-2 seneyi atlatmalarını tavsiye ederim.
11. Eklemek ya da belirtmek istediğiniz bir şey var mı?
'' Önce müşteri değil, önce personel. Eğer personelinize iyi davranırsanız, onlarda müşterilere iyi davranır. Richard Branson '' Eğer bir firma başarılı olmak istiyorsa önce personeline iyi davranmalı ve onlarla bir aile olmalı. Biz ailemizden daha çok personellerimiz ile beraberiz, onların çalışma ortamındaki huzuru ve mutluluğu başarının kapısını açacaktır ve yönetimsel başarı şirketin devamlılığını sağlayacaktır. İl il Türkiye köşesine, Balıkesir ili için bizi seçtiğinizden dolayı çok teşekkür ederim. İnşallah uzun yıllar bu gazeteyi okumak nasip olur.