224kablo
Röportajlar

Erse Kablo, Corona Virüsle Mücadelede Önlemlerini Alarak Global Gündemi Yakından Takip Ediyor

1. Dünyanın gündemi ve hayati sorunumuz olan Corona Virüs (Covid-19) sizi nasıl etkiledi? 
Corona virüsünün gündemimize ve hayatlarımıza girmesiyle birlikte bizler de daha önce benzerini yaşamadığımız yeni bir döneme girdik ve bu salgınla birlikte daha önce hiç tecrübe etmediğimiz global bir krizle karşı karşıya kaldık. Bu dönem, hem kişisel hayatlarımızda hem de iş yönetimi şekillerimizde birçok değişikliği de beraberinde getirdi.
Siyasal belirsizlikler, ekonomideki dalgalanmalar, dijital dönüşümün yarattığı üretim süreçlerindeki değişiklikler, sosyal ve çevresel faktörler gibi bir çok etken nedeniyle VUCA döneminde olduğumuzu söyleyebiliriz. Bu kavram, bulunduğumuz dönemin şartlarını anlamak için giderek daha fazla kullanılmaya başlandı. Değişken (volatile), belirsiz (uncertain), karmaşık (complex) ve muğlak (ambigious) olarak açıklanan VUCA kavramı, değişim hızının ve boyutlarının gittikçe artması ise belirsizlik ve öngörülemezliğin en belirleyici kural olmasına sebep oluyor. Bu yüzden, iş dünyasının li-derlik danışmanları, VUCA kavramına karşılık olarak, yöneticilerin/ liderlerin uygulaması gereken,  vizyon(vision), anlayış(understan-ding), berraklık(clarity), çeviklik(agility) stratejilerine dikkat çekiyor.
Biz de bu süreci, vizyon(vision), anlayış(understanding) üzerine yapılandırdık. İş yapış şeklimizde günlük ve haftalık takiplerimizi artırarak, yetkinliklerimizi gözden geçirerek, bu kriz ortamına tüm ekibimizle birlikte uyum içinde hareket ederek yönetiyoruz. Bu noktada departman müdürlerimize ve liderlerimize daha fazla sorumluluk düşüyor. Çünkü onların tüm resmi okuması, birbiriyle anlayış içinde iletişimde kalarak ekiplerini doğru yönlendirmesi, motivasyonu sağlaması, organize olarak koordine etmesi, bu dönemde bizim için büyük önem arz ediyor.
2. Erse Kablo olarak Covid-19 virüsü ile ilgili önlemleriniz ve uygulamalarınız konusunda bilgi verir misiniz?
Şirketimizde, içinde iş yeri hekimimizin de bulunduğu İSG kurulumuzla beraber pandemi için salgın kriz yönetimi kurulumuzu kurduk, acil eylem planlarımızı oluşturduk. Önceliğimiz çalışanlarımız olduğu için bu kurulumuz ile yaptığımız toplantılar da bu virüse karşı alınacak aksiyonlarımızı belirledik ve uygulamalarımıza hızla başladık. Kurumsal kriz masamızda ise kurumsal iletişim ve insan kaynakları ile birlikte çalışanlarımızın motivasyonu konusunda nasıl ilerleyeceğimizi planladık. Sağlığımızı tehdit eden bu virüsle ilgili Sağlık Bakanlığımızı dikkatle takip ettik; izlemeye de devam edi-yoruz. Çalışma arkadaşlarımızın sağlığı ve güvenliği en önemli önceliğimiz oldu. Merkezimizdeki ve fabrikamızdaki (ofisler, üretim sahası, mutfaklar/lavabolar/yemekhane, lojistik, depo sahaları) tedbirlerimizi titizlikle uygulayarak, yaptığımız kurul çalışmalarıyla “sosyal mesafe”nin önemini tüm personelimize afiş ve duyurularımızla vurguladık.
Sosyal mesafe kuralı göz önüne alınarak; servis araçlarının taşıma kapasiteleri %50 düşürülerek ve servis içi oturma düzeni ile ilgili olarak düzenlemeler yapıldı. Servis araçlarının özellikle sık temas edilen yüzeyleri başta olmak üzere temizliği ve hijyeni sık aralıklarla sağlandı. Servis araçlarına alkol bazlı el antiseptiği konuldu. Çalışanların işe giriş ve çıkışlarında hijyen malzemesi kullanmalarına, fiziksel temasın azaltılmasına ve sosyal mesafenin korunmasına yönelik önlemler alındı. İşe giriş çalışanlara ve gelen ziyaretçilere yönelik temassız ateş ölçerlerle kontroller sağlanıyor. Çalışanlarımıza Corona virüs salgınına ve sağlıklarının korunmasına yönelik bilgilendirmeler iş yeri hekimimiz ve insan kaynaklarımız aracılığıyla tüm personellerimizle paylaşılmıştır. Bilgilendirme panolarımıza, Corona virüsle ilgili bilgilendirme afişleri asıldı, broşürler dağıtıldı. Bilgi teknolojileri (IT) departmanımız bu sürecin içinde alt yapımızda aksaklık yaşanmadan, toplantılarımıza, görüşmelerimize telekonfe-rans yöntemiyle online bağlantı sağlanarak devam etmemizi sağladı. Bu süreçte olabilecek teknolojik saldırılara karşı gündemi yakından takip ederek, bilgilendirme maillerimiz kurum içinde yapılmaktadır. Her iki lokasyonumuzdaki çalışma ortamlarının uygun ve yeterli düzeyde doğal havalandırması yapılıyor. Çevre İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yayınlanan yönetmelik çerçevesinde çalışanlarımıza tek kullanımlık maske ve maske üzerine takılan yüz siperleri verilerek, doğru şekilde kullanımı sağlanmaktadır. Kullanılmış maskeler, atık kutularına atılmaktadır. Ellerin yüz bölgesine temas edilmemesi yönünde uyarılarda bulunulmaktadır. Güvenlik görevlilerimize yaptıkları işlemlerden (kimlik alıp verme vb.) sonra kullanmak üzere alkol bazlı el antiseptiği, tek kullanımlık mendil ve atıkları için medikal atık çöp kutuları ilgili alanlara yerleştirildi. Ekranlı araçlarımız ve ilgili parçaları (klavye, mouse, ortak telefon, telsiz, detektör vb.) dahil olmak üzere kullanılan tüm ekipmanın; düzenli olarak ve farklı kullanıcılar tarafından kullanımlarından sonra dezenfekte edilme işlemleri sağlanıyor. Merkez ve fabrika lokasyonlarımıza gerekli olmadıkça herhangi bir ziyaretçi alınmamaktadır. Tuvalet, lavabolarda hijyen malzemelerinin bulundurulması, kişisel hijyen kurallarının uygulamasına dikkat edilmesi ve bu bölgelerin sıklıkla dezenfekte edilmesi sağlanıyor. Acil eylem planımızda yer alan tedbirler arasında ateş, öksürük, nefes darlığı ve benzeri şikayeti olabilecek çalışanlarımızın izole edilmesi yer almaktadır. Oluşabilecek bu durumlara karşı ALO 184 (Sağlık Hizmetleri Şikayetleri ve Hizmetler) hattının aranması ve sağlık yetkililerine yönlendirilmesi planımız dahilindedir.
Departmanlarımızdaki tüm ekip arkadaşlarımız, müşterilerimizin taleplerini karşılamak için en iyi hizmetin verilmesini sağlayarak, evlerinden (home office) çalışıyor. Lokasyonlarımızda ise nöbetçi ekip arkadaşlarımız müşterilerimize, tedarikçilerimize yardımcı oluyor.
3.Sektörün öncü firmalarından birisiniz. Bu zor günlerde küçük ve orta ölçekli firmalara tavsiyeleriniz nelerdir?
Geçmiş deneyimlerimizin yeterli olmayacağı bir döneme giriyoruz. Bu dönemde ayakta kalacak ve rakiplerine karşı rekabet avantajı sağlayacak şirketlerin en önemli farkı, bulunduğunuz coğrafyanın manevi kıymetlerini korumak ve belirlediğiniz kitlelere göre algıyı doğru yönetmek olacak. Daha önce hiç karşılaşmadığımız bu süreçten güçlenerek çıkabilmek için olumlu tutumuzu korumamız, birbirimize destek olmamız, yardım etmemiz ve iyimser bir yaklaşım sergilememiz gerekiyor. Yakalayabileceğimiz fırsatlar üzerine yoğunlaşmalı, çevremize empatiyle yaklaşmamız gerektiğini söyleyebiliriz.
4.Covid-19 ile dijital pazarlama çağına bir adım daha atladık bununla ilgili alt yapı çalışmalarınız var mı?
Dijital platformlarımızdan bu global krize yönelik yayınlarımıza devam ediyoruz. Bu krizin etkilediği insan, doğal kaynaklar, sağlık yönünde etkileşimler yaratarak, farkındalık yaratarak iş dünyasının buluştuğu ortak noktada birlikte başaracağımızın ve sosyal mesafenin önemine dikkat çekmeye devam ediyoruz. İleriye dönük müşteri odaklı alacağımız aksiyonlarla ilgili yol haritamızı nasıl çizeceğimiz ile ilgili yurtiçi satış ve ihracat departmanlarımızla beraber görüşmelerimize devam ediyoruz. Pazarlama süreçlerimizi yeni iletişim kanallarına ve bilgi sistemleri teknolojileri alt yapısına göre planlayacağız. 
5.Eklemek ya da belirtmek istediğiniz bir şey var mı?
Hep birlikte motivasyonumuzu yüksek tutarak, dayanışma içinde olup sağlıklı ve güvenli günlere kavuşmamızı diliyoruz. Tüm dünyayı etkisi altına bu zorlu süreçte emekleriyle katkı sağlayan tüm çalışanlarımıza, fedakarlıkları ile salgınla mücadele eden ülkemizdeki ve tüm dünyadaki sağlık çalışanlarına, bizler için sabır ve özveri gösteren bütün hizmet sektörüne, alt yapı kurulumlarındaki bilgi sistem temsilcilerine teşekkürlerimizi sunarız. Ülke olarak bu salgın ve kriz ortamından daha az zararla çıkabilmemiz için, birlikte dayanışma içinde hareket ederek, Sağlık Bakanlığımızın açıklamalarını dikkate alarak, birlikte başaracağımıza inanıyoruz.