224kablo
Röportajlar

ELT GROUP YÖNETİM KURULU BAŞKANI SEMRA YILMAZ

ELEKTRİK SEKTÖRÜNDE GENÇ GİRİŞİMCİ; SEMRA YILMAZ

-Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

+ Semra YILMAZ 1985 İzmir doğumlu, beş çocuk annesi, üretime ve gelişmeye gönül veren bir Türk kadını!

-İş hayatınız nasıl başladı?

+ Sektöre tamamen kızgınlık uğruna girdim, şimdi yüzümde gülümseme bırakan güzel ve heyecan verici bir hikâye.

-Firmanızın üretimi hakkında bilgi verir misiniz?

+ Firmamız topraklama malzemeleri ve kablo taşıma sistemleri üretimi olarak Türkiye pazarının %40’ını karşılayacak potansiyele sahip olup, ön gördüğümüz önümüzdeki yıl dünya pazarında büyük pay alabilecek kapasitede olabilmek.

-Elektrik sektörü genel olarak erkek egemen bir sektör olarak bilinir. Siz bu sektöre nasıl girdiniz?

+ Ben hiçbir sektörün cinsiyet ile bağlantılı olduğunu düşünmüyorum, yine bir sektör seçimi yapmam gerekse idi elektrik piyasasını tercih ederdim.

-Sektörde kadın olmanın avantajları ve/veya dezavantajları nelerdir?

+ Sektörün içinde kadın ile karşılaşınca önce şaşkınlık yaşayanlar oluyor ama bunu söylemeden edemeyeceğim, ticaretimiz devam ettikçe bir kadının daha başarılı sonuçlar çıkardığı hep ispat edilmiştir.

-Sektörün dününü bugününü ve geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

+ Geçmişten günümüze sektörümüz hızla gelişim göstermektedir. 2000’li yılların başında bir iki denilecek kadar az üretici var iken şimdilerde sayısı bilinmediği kadar artış gösterdi. Gelecekte ise bu hızla devam edeceğini düşünüyorum ancak bizim gibi sektörün ilkleri, her zaman pazar içerisinde ilkler olarak anılacağız!

-Türkiye’de girişimcilik son yıllarda çok tartışılan ve teşvik edilmeye çalışılan bir konu. Sizin bu konuda gençlere ne gibi önerileriniz olabilir?

+ Evet, Türkiye’de girişimcilik teşvik edilmeye çalışılıyor, ben bu konuda beş çocuk annesi olarak tüm gençlerin üretmenin vermiş olduğu hazzı tatmayı öneriyorum.

-Girişimciliğin yaygınlaşması için neler yapılmalı?

+ Yaygınlaşması adına önce tüm sektörlerde kadının yeri arttırılmalı ve tüm sektörlerde cinsiyet ayrımı kaldırılmalı.

-Yine girişimcilik gibi kadın istihdamı da önemli bir konu. Bu alandaki eksiler ve /veya artılar nelerdir?

+ Son yıllarda girişimcilik konusunda hemcinslerimin sayısı arttı evet, ancak yeteri kadar yol katettiğimizi düşünmüyorum. Tabular yıkılmalı ve daha iyi şartlarda kadınlara destek verilmeli!

 

-Genç bir kadın girişimci olarak kadınlara ne gibi önerileriniz olur?

+Kadınlarımız korkutularak ve farklı algılar ile geri planda kaldı hep, ben tüm genç kadın girişimcilerin korkuları geri planda bırakıp hayalleri ile yola çıkıp sonuna kadar ilerlemelerini tavsiye ediyorum. Hanımlar asla vazgeçmek yok, biz isteyince yapamayacağımız hiçbir şey yok!

ELT GROUP YÖNETİM KURULU BAŞKANI SEMRA YILMAZ